Οπότε από 1 Ιανουαρίου του 2024 καταργούνται τα νομικά πρόσωπα του ΟΑΠΝ, της Κοινωφελούς Επιχείρησης, της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης, ενώ τέλος Ιουνίου θα καταργηθούν και οι σχολικές επιτροπές πρώτου και δεύτερου βαθμού. Οι αρμοδιότητες των νομικών αυτών προσώπων θα μεταφερθούν στο δήμο, όπως και το προσωπικό τους, που θα διατηρήσει τη σχέση εργασίας που είχε.

«Όπως είναι διατυπωμένος ο νόμος, ο μόνος οργανισμός από αυτούς που συζητάμε που έχει τις προϋποθέσεις για να παραμείνει, είναι η δημοτική βιβλιοθήκη. Σήμερα όμως με τον τρόπο που λειτουργεί η βιβλιοθήκη και με το προσωπικό που έχει, είναι τροχοπέδη. Το αν θα είναι ανεξάρτητο νομικό πρόσωπο είναι δευτερεύον. Το ουσιαστικό είναι, η βιβλιοθήκη να κάνει δράσεις, να διευρύνει το έργο της και να προβάλλεται ώστε να αποτελέσει πόλο έλξης και πόλο ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή» ανέφερε ο δήμαρχος Κοζάνης και πρόεδρος της βιβλιοθήκης, Λάζαρος Μαλούτας.

Για την Κοινωφελή Επιχείρηση, ο κ. Μαλούτας ανέφερε πως η Κοινωφελής έχει αποδείξει με την «ευλυγισία» που έχει σαν επιχείρηση ιδιωτικού δικαίου και την ικανότητα, να αντιμετωπίζει με αμεσότητα το οτιδήποτε προκύψει.

Ο πρόεδρος της Κοινωφελούς κ. Ερρίκος Δαβιδόπουλος σημείωσε πως δεν ξέρει αν η Κοινωφελής θα μπορέσει να λειτουργήσει σωστά και με γρήγορα αντανακλαστικά αν περάσει στα χέρια του δήμου, καθώς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, όταν προκύπτει ένα πρόβλημα πρέπει να λύνεται κατευθείαν και όχι να χρειάζεται ολόκληρη διαδικασία.

«Είμαστε κάθετα αντίθετοι στο να καταργηθεί η βιβλιοθήκη ως αυτόνομο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και αυτό τόσο για λόγο πρεστίζ και κύρους, όσο και για λόγους λειτουργικότητας. Θεωρούμε πως αν θέλουμε να δούμε πραγματικά τη βιβλιοθήκη μας μεγάλη, θα πρέπει να της δώσουμε τις δυνατότητες ως αυτόνομο νομικό πρόσωπο. Όλα τα υπόλοιπα μέσα στο στενό πλαίσιο του δήμου, πιστεύω ότι θα καταρρακώσουν και το κύρος της και δεν θα την αφήσουν να επεκταθεί και να αναδείξει τους θησαυρούς της» ανέφερε ο πρόεδρος της δημοτικής παράταξης «Κοζάνη – Τόπος Να Ζεις» Χάρης Κουζιάκης.

Ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Κοζάνης, Γιάννης Κοκκαλιάρης, ο οποίος έκανε και την παρθενική του εμφάνιση σε δημοτικό συμβούλιο, ανέφερε χαρακτηριστικά πως πρόκειται για «ψευτοδίλημμα» καθώς το δημοτικό συμβούλιο έπρεπε να πάρει μια απόφαση, αλλά στην ουσία είναι στο χέρι του Υπουργείου το αν θα δεχθεί την εισήγηση τους. Όσο αναφορά την άποψη της παράταξης του για το συγκεκριμένο ζήτημα, σημείωσε πως «ίσως κάποια νομικά πρόσωπα, δεν έχουν λόγο ύπαρξης» πλην των σχολικών επιτροπών. «Καταλαβαίνουμε την αγωνία και των υπαλλήλων και των προέδρων, με κάποιους έχουμε συζητήσει και δεν νομίζουμε πως θα αλλάξουν πολλά και πως τελικά θα βοηθήσει ώστε να προχωρήσουν ορισμένα πράγματα» τόνισε ο κ. Κοκκαλιάρης.

Για τα διαδικαστικά, έγινε ονομαστική ψηφοφορία, με τη Βιβλιοθήκη και την Κοινωφελή να έρχονται σε ισοψηφία τα «ναι» και τα «όχι» αλλά να υπερισχύει η ψήφος του προέδρου.

Θένια Βασιλειάδου – www.xronos-kozanis.gr