Στις 02/11/2023, το “πράσινο” κουτί ταξίδεψε στο 3ο Γυμνάσιο Κοζάνης! Οι μαθητές του 6ου Γυμνασίου Κοζάνης, συνοδευόμενοι από καθηγητές και με την υποστήριξη της ομάδας του προγράμματος GO Alive, ανέλαβαν να παραδώσουν το “πράσινο” κουτί στην επόμενη σχολική μονάδα. Σε μια εορταστική ατμόσφαιρα, οι μαθητές του 6ου Γυμνασίου είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν το έργο “Πράσινο έξω από το κουτί” στους συμμαθητές τους και να μοιραστούν μαζί τους τις εμπειρίες και τα μαθησιακά αποτελέσματα του έργου. Την “εκδήλωση” παρακολούθησαν επίσης μέλη της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης, καθώς και η Διευθύντρια, κ. Βόντσα.

Κατά τη διάρκεια της 2ης δράσης του έργου στο 3ο Γυμνάσιο Κοζάνης, πραγματοποιήθηκαν 2 εκπαιδευτικές συνεδρίες, οι οποίες απευθυνόταν σε μαθητές και καθηγητές. Η ομάδα του έργου GO Alive ανέλαβε την εκπαίδευση των δύο ομάδων με βάση το ευρωπαϊκό πλαίσιο για την αειφορία “Green Comp” και χρησιμοποιώντας μεθόδους μη τυπικής μάθησης. Στο πλαίσιο αυτό έγινε μια σύντομη παρουσίαση του έργου, καθώς και μια σύντομη εισαγωγή στην έννοια των “πράσινων προκλήσεων”. Στη συνέχεια, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε μια δίωρη διαδραστική παρέμβαση, η οποία είχε ως στόχο να τους μεταφέρει και να τους εισάγει σε έννοιες που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα και τις βιώσιμες πρακτικές. Οι συμμετέχοντες σε αυτή τη δραστηριότητα χωρίστηκαν σε ομάδες και κλήθηκαν να συνεργαστούν προκειμένου να επιλύσουν τις περιβαλλοντικές προκλήσεις που τους ανατέθηκαν, εκτελώντας την αποστολή. Παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στη δράση είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το “GreenComp” και να εκπαιδευτούν πάνω σε αυτό, με στόχο να το εντάξουν στο εκπαιδευτικό τους έργο και να εξασφαλίσουν τη μακροπρόθεσμη επίδρασή του στην εκπαίδευση των μαθητών σε θέματα αειφορίας και βιώσιμων πρακτικών.

Με μεγάλη επιτυχία και ενθουσιασμό, δηλώντας οτι προκειται για την πιο ευχάριστη και δημιουργική δράση που συμμετείχαν στα σχολικά τους χρόνια,ολοκλήρωσαν οι μαθητές της Γ’ τάξης του 3ου Γυμνασίου Κοζάνης, με την υποστήριξη των υπεύθυνων εκπαιδευτικών, την “πράσινη πρόκληση”που βρισκόταν μέσα στο ‘’Green Box’’, όπως αυτή τους ανατέθηκε από το 6ο Γυμνάσιο Κοζάνης, κατασκευάζοντας πίνακες και κάδρα από φθαρμένα ρούχα και υφάσματα, από τα οποία ένα πίνακα χάρισαν στο επόμενο και ένα στο προηγούμενο σχολείο. Έτσι, σε διάστημα 2 εβδομάδων οι συμμετέχοντες/ουσες κατάφεραν να συνεργαστούν επιτυχώς και να φέρουν εις πέρας την ‘’πράσινη’’ πρόσκληση’’  δημιουργώντας τη δική τους πράσινη ιστορία!

Η ομάδα GO Alive βρίσκεται δίπλα στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, παρέχοντας καθοδήγηση και υποστήριξη καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου και προωθώντας την εκπαίδευση για την αειφορία και τη δια βίου μάθηση, εξασφαλίζοντας έναν διαρκή αντίκτυπο στις μελλοντικές γενιές που θα οδηγήσει σε βιώσιμες κοινωνίες!

Μείνετε συντονισμένοι για ενημερώσεις σχετικά με το έργο «Green Out of the Box», καθώς το κουτί μας συνεχίζει να ταξιδεύει εμπνέοντας τη νεολαία της Κοζάνης να σκεφτεί “έξω από το κουτί” (think out of of the box) για ένα πιο πράσινο και βιώσιμο μέλλον!

Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου  EUTeen4Green με στόχο την κινητοποίηση των νέων να λάβουν πρωτοβουλίες και δράση απέναντι στην προστασία του περιβάλλοντος.

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την πρωτοβουλία μας και την πορεία του Κουτιού στη σελίδα του σχεδίου: https://goalive.eu/green-out-of-the-box/

Διαβάστε την εμπειρία των μαθητών του 3ου γυμνασίου Κοζάνης: https://blogs.sch.gr/3gymkoza/2023/11/23/quot-green-out-of-the-box-quot-deyteros-stathmos-toy-perivallontikoy-taxidioy-to-3o-gymnasio-kozanis/?fbclid=IwAR3MsPy5r0yNNNjuma1tnxuJAFVBobsfqlLuD9r4YiooJ0hFxRyUodGVjJQ&mibextid=xfxF2i