Το νέο φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 225 MW της Lightsource bp στην Κοζάνη αναμένεται να συνδεθεί με το ηλεκτρικό σύστημα το καλοκαίρι του 2023. Το πάρκο δεν είναι ενιαίος χώρος αλλά είναι χτισμένο σε χλοοτάπητες που εκτείνονται στις κοινότητες Μαυροδενδρίου, Καλαμίων και Κοίλων Κοζάνης.

Τα φωτοβολταϊκά πάρκα θα συνδεθούν με ιδιόκτητο μετασχηματιστή 500 MW και 400 KV που θα βρίσκεται μεταξύ Καλαμιάς και Κοίλων και σύμφωνα με τον υπεύθυνο του έργου Θανάση Ξένο θα «έχει δυνατότητα επέκτασης έως 1500 MW» προκειμένου να « κλιπ» άλλα έργα της εταιρείας ή άλλων ενεργειακών εταιρειών.

Αυτή τη στιγμή απασχολεί περίπου 220 εργάτες, επιστημονικό προσωπικό και τεχνίτες. Σύμφωνα με την εταιρεία Lightsource bp, με την ολοκλήρωση του έργου οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν δεν θα ξεπεράσουν τους 50, κυρίως στους χώρους φύλαξης των εγκαταστάσεων και καθαρισμού του πάρκου.

Στην καρδιά της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη βρίσκεται το μεγαλύτερο αμφίπλευρο φωτοβολταϊκό πάρκο στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Μια επένδυση 130 εκατ. ευρώ με πολύ σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη και στόχο να συμβάλει στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα σε τοπικό και εθνικό επίπεδο και συνεπώς στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Το εν λόγω πάρκο εκτείνεται σε μια τεράστια ορεινή έκταση 4.500 εκταρίων σε υψόμετρο μεταξύ 920 και 1.050 μέτρων αμέσως μετά το χωριό Λιβερά και είναι ικανό να παράγει ηλεκτρική ενέργεια συνολικής ισχύος 120 MW. Με απλά λόγια, μπορεί να παράγει ενέργεια για 75.000 νοικοκυριά, ξεπερνώντας τον πληθυσμό της δυτικής Μακεδονίας, παράγοντας πάνω από 300.000 MWh/έτος. Πρόκειται για ένα έργο που θα καλύψει τεράστιες ενεργειακές ανάγκες και θα συμβάλει στη διάσωση του περιβάλλοντος, καθώς απαλλάσσει τον πλανήτη από 300.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα.

Κείμενο σε ελεύθερη μετάφραση