Connect with us

Το Ινστιτούτο Πολιτικής Προστασίας και το εργαστήριο MaterLab του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στο 5h Annual Political Dialogue

ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Το Ινστιτούτο Πολιτικής Προστασίας και το εργαστήριο MaterLab του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στο 5h Annual Political Dialogue

Το Ινστιτούτο Πολιτικής Προστασίας και συνεργάτες του Εργαστηρίου MaterLab του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας συμμετείχαν στo 5th Annual Political Dialogue που διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Υπουργείο Συνοχής και Περιφερειακής Ανάπτυξης της Σλοβενίας πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στον Δήμο Velenje της Σλοβενίας.

Ο καθηγητής των Χημικών Μηχανικών και Διευθυντής του Ινστιτούτου κ. Ιωάννης Μπακούρος υπήρξε ένας από τους κεντρικούς ομιλητές κατά τη δεύτερη ημέρα της εκδήλωσης και παρουσίασε αναλυτικά τα αποτελέσματα του έργου Sitrans και ειδικότερα τα βήματα και τα στάδια που ακολουθήθηκαν για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου Παρατηρητηρίου Δίκαιης Ενεργειακής Μετάβασης.

Τονίστηκε η σημασία ενός αποτελεσματικού μοντέλου διακυβέρνησης το οποίο να συνοδεύεται από τον μηχανισμό επιστημονικής παρακολούθησης, ανάλυσης, αξιολόγησης και διαμόρφωσης τεκμηριωμένων προτάσεων πολιτικής.

Στο πρότυπο αυτό, προτάθηκε μηχανισμός καταγραφής και παρακολούθησης των οικονομικών και κυρίως κοινωνικών ζητημάτων και αποτύπωσης των επιπτώσεων και των συσχετισμών κατά τη διαδικασία μετάβασης ώστε να υπάρξουν έγκαιρα πολιτικές δράσης και χάραξης προτεραιοτήτων. Η πρόταση καταγράφηκε καθώς συγκέντρωσε μεγάλο ενδιαφέρον και επίκειται η στοχευμένη προώθηση αυτής σε κεντρικό Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το πρόγραμμα περιελάβανε δύο ημέρες αναλυτικών παρουσιάσεων των στρατηγικών και των πολιτικών συζητήσεων σχετικά με το τι αντιμετωπίζουν οι Περιφέρειες που βρίσκονται σε φάση απολιγνιτοποίησης καθώς και η Ε.Ε στην πορεία τους προς  την κλιματική ουδετερότητα και το πώς η ενεργειακή μετάβαση μπορεί να προχωρήσει ουσιαστικά, με δίκαιο και χωρίς αποκλεισμούς τρόπο. Επιπλέον, υπήρξε παρουσίαση των περιοχών, των βιομηχανικών υποδομών και των ανθρακωρυχείων που μετετράπησαν σε επιχειρηματικές περιοχές, ενεργειακούς χώρους και χώρους πολιτιστικής σημασίας.

More in ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

APXH