Connect with us

Τεχνητή νοημοσύνη για το κοινό καλό – Δείτε τα πιο εξελιγμένα ανθρωποειδή που μπορούν να βοηθήσουν τον κόσμο

ΚΟΣΜΟΣ

Τεχνητή νοημοσύνη για το κοινό καλό – Δείτε τα πιο εξελιγμένα ανθρωποειδή που μπορούν να βοηθήσουν τον κόσμο

Η σύνοδος «AI For Good» υπό την αιγίδα του ΟΗΕ παρουσιάσε τη θετική πλευρά της τεχνητής νοημοσύνης

 

Δεκάδες ρομπότ, μεταξύ αυτών και πολλών ανθρωποειδών, ήταν στο επίκεντρο του συνεδρίου που διοργάνωσε η τεχνολογική υπηρεσία του ΟΗΕ στην Ελβετία αυτή την εβδομάδα, θέλοντας να αναδείξει τη θετική πλευρά της τεχνητής νοημοσύνης, μέσα σε έναν κυκεώνα φόβων και ανησυχιών για τις σοβαρές επιπτώσεις και τους κινδύνους από την έκρηξη της νέας τεχνολογίας. Εκτός από τις τεχνολογικές εξελίξεις στη Σύνοδο διερευνήθηκε και οι τρόποι με τους οποίους η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει τον κόσμο να επιτύχει τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs).

Στα «αστέρια» του συνεδρίου της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU) περιλαμβάνονται ανθρωποειδή με δεξιότητες φροντίδας ανθρώπων, που αντιλαμβάνονται και προσομοιάζουν συναισθήματα, δείχνουν ενσυναίσθηση και έχουν δεξιότητες στη φροντίδα και την υγειονομική περίθαλψη ανθρώπων. Στην κορύφωση της Συνόδου μια ομάδα ρομπότ και οι δημιουργοί τους δέχτηκαν ερωτήσεις από δημοσιογράφους, στην πρώτη συνέντευξη τύπου ανθρώπων και ρομπότ στον κόσμο.

«Η ιδέα είναι να αναδείξουμε τις ικανότητές, τις ευκαιρίες, αλλά και τις προκλήσεις για να ξεκινήσει ένας πραγματικός παγκόσμιος διάλογος για τη ρομποτική», δήλωσε ο Φρέντερικ Βέρνερ, επικεφαλής στρατηγικής δέσμευσης της ITU, για το συνέδριο που έχει τίτλο «AI for Good».

Οι δυνατότητες των ρομπότ αναμένεται να εκτοξευτούν τα επόμενα πέντε χρόνια με τον ίδιο τρόπο που συνέβη φέτος με την τεχνητή νοημοσύνη (AI) και τα chatbots. «Βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής όπου η επιστήμη των υλικών, η διάρκεια ζωής της μπαταρίας, η συνδεσιμότητα δικτύου, η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση, θα συγκλίνουν για να κάνουν τη ρομποτική πιο προσιτή από ό,τι είναι τώρα», τόνισε στο Reuters.

Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης «για το καλό όλων» απαιτεί προστατευτικά κιγκλιδώματα που βασίζονται στα ανθρώπινα δικαιώματα, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία, τόνισε την Πέμπτη ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. «Η τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να τους ωφελήσει όλους, συμπεριλαμβανομένου και αυτούς που βρίσκονται ακόμη εκτός σύνδεσης», είπε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να υπάρξει επειγόντως μια διεθνής συναίνεση σχετικά με τις κατευθυντήριες αρχές για την ανάπτυξη της νέας τεχνολογίας.

Το συνέδριο «AI for Good» έφερε στη Γενεύη εκπροσώπους κυβερνήσεων, της κοινωνίας των πολιτών και των υπηρεσιών του ΟΗΕ, καινοτόμους της τεχνητής νοημοσύνης και επενδυτές. Όμως ο κοινός βηματισμός για ένα διεθνές κανονιστικό πλαίσιο σχετικά με την ανάπτυξη και τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, παρά τις θεωρητικές προθέσεις, απέχει ακόμα από το να επιτευχθεί. Ενώ η τεχνολογία τρέχει οι ρυθμιστικές αρχές φαίνεται να ακολουθούν ασθμαίνοντας.

Η Γενική Γραμματέας της ITU Ντόριν Μπόγκντάν Μάρτιν κάλεσε για παγκόσμια συνεργασία ώστε να «διασφαλιστεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές της, προλαμβάνοντας και μετριάζοντας τις βλάβες». Στο μέσο της προθεσμίας που έχει δώσει η διεθνής κοινότητα στον εαυτό της για να επιτύχει τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, ο κόσμος βρίσκεται εκτός τροχιάς, είπε η επικεφαλής της ITU, προσθέτοντας πως η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για την επιτάχυνση της προόδου είναι πλέον «δική μας ευθύνη».

Σε ένα ιδανικό σενάριο, η Ντόριν Μπόγκνταν Μάρτιν υποστήριξε ότι θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε με επιτυχία την τεχνητή νοημοσύνη για να βρούμε θεραπείες για ασθένειες όπως ο καρκίνος και το Αλτσχάιμερ, να ενισχύσουμε την παραγωγή καθαρής ενέργειας και να υποστηρίξουμε τους αγρότες στην ενίσχυση των αποδόσεων των καλλιεργειών.

Όμως, ένα δυστοπικό μέλλον είναι επίσης δυνατό, είπε η κ. Μπόγκνταν Μάρτιν αναφέροντας τους κινδύνους που έχουν επισημανθεί από πολλούς ειδικούς, όπως η απώλεια θέσεων εργασίας, η ανεξέλεγκτη παραπληροφόρηση ή το ενδεχόμενο να καρπωθούν τα οφέλη της τεχνολογίας μόνο κάποιες πλούσιες χώρες. Η επικεφαλής της ITU τόνισε πως το συνέδριο «AI for Good» πραγματοποιείται σε μια «ιστορική» στιγμή και είναι κρίσιμο να πιέσουμε για τη διακυβέρνηση της τεχνητής νοημοσύνης και να διασφαλίσουν την συνεκτική, ασφαλή και υπεύθυνη ανάπτυξή της. «Το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης δεν έχει ακόμη γραφτεί», τόνισε.

«Η ανθρώπινη υπηρεσία, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα βρίσκονται σε σοβαρό κίνδυνο», είχε προειδοποιήσει νωρίτερα ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ, αναφερόμενος στις γρήγορη και ανεξέλεγκτη ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.

Γνωρίστε ορισμένα από τα κορυφαία ρομπότ για το κοινό καλό

Στο Συνέδριο παρουσιάστηκαν περισσότερα από 50 ρομπότ, συμπεριλαμβανομένων εννέα ανθρωποειδών, που μπορούν να υποστηρίξουν τη φροντίδα και την υγεία των ανθρώπων, να παρέχουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες, να βοηθήσουν άτομα με αναπηρία, να μειώσουν τα απόβλητα και να βοηθήσουν σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης σε καταστροφές.

Ένα από τα προηγμένα ανθρωποειδή είναι η Grace, ένα ρομπότ για την υγειονομική περίθαλψη. Η Grace μπορεί να αναγνωρίσει συναισθήματα, να δείχνει αέναη ενσυναίσθηση και να κατανοεί περισσότερες από 100 γλώσσες. Αναπτύχθηκε για πρώτη φορά σε συνεργασία με τη Hanson Robotics και το SingularityNET. «Είναι το κορυφαίο ρομπότ βοηθός νοσηλευτή στον κόσμο», αναφέρουν οι ειδικοί, σημειώνοντας πως δημιουργήθηκε για να παρέχει υποστήριξη και φροντίδα στους ηλικιωμένους. Ωστόσο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για νοσηλευτική υποστήριξη σε οποιοδήποτε περιβάλλον υγειονομικής περίθαλψης ή στο σπίτι, σύμφωνα με την ITU.

Η Sophia είναι το πρώτο ρομπότ Πρέσβειρα Καινοτομίας για το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNDP). Κατασκευασμένο επίσης από την Hanson Robotics, προσωποποιεί τα όνειρα για το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης, σύμφωνα με την ITU. Ως μοναδικός συνδυασμός επιστήμης, μηχανικής και καλλιτεχνίας, η Sophia είναι ταυτόχρονα ένας χαρακτήρας επιστημονικής φαντασίας κατασκευασμένος από τον άνθρωπο που απεικονίζει το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης και της ρομποτικής και μια πλατφόρμα για προηγμένη ρομποτική και έρευνα τεχνητής νοημοσύνης, ανέφερε η υπηρεσία.

Είναι ήδη αρκετά διάσημη. Εκτός από τον ρόλο της ως Πρέσβειρα Καινοτομίας του UNDP, έχει εμφανιστεί σε δημοφιλή τηλεοπτικά προγράμματα όπως το Tonight Show και το Good Morning Britain. Έχει επίσης μιλήσει σε εκατοντάδες συνέδρια σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των κεντρικών γραφείων του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Το Ameca, που αναπτύχθηκε από την Engineered Arts, αντιπροσωπεύει μια ιδανική πλατφόρμα για να εξερευνήσετε πώς οι μηχανές μπορούν να ζήσουν, να συνεργαστούν και να εμπλουτίσουν την ανθρωπότητα στις αειφόρες κοινότητες του αύριο, σύμφωνα με την ITU. Ενσωματώνοντας τόσο την τεχνητή νοημοσύνη, όσο και το τεχνητό σώμα, έχει ανθρώπινη μορφή και πολλές δυνατότητες στην κίνηση, προσφέροντας πολλές δυνατότητες υπηρεσιών.

Τα βοηθητικά ρομπότ, όπως το Ameca, μπορούν να αλλάξουν τις ανθρώπινες ζωές με πολλούς τρόπους, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ. Χρησιμοποιώντας μηχανική μάθηση και τεχνητή νοημοσύνη, αυτά τα ρομπότ προσφέρουν υποστήριξη στην κινητικότητα, την επικοινωνία, την αυτοφροντίδα και άλλες βασικές καθημερινές εργασίες, δίνοντας στους ανθρώπους που το χρειάζονται ώθηση στην αυτοπεποίθησης και αυτονομία.

Ένα άλλο ρομπότ που επισκέπτεται την Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής είναι η Nadine, ένα από τα πιο ρεαλιστικά ανθρωποειδή κοινωνικά ρομπότ στον κόσμο. Με ανθρώπινες κινήσεις και εκφράσεις, θα μπορούσε να παίξει μελλοντικά σημαντικό ρόλο στη φροντίδα των ασθενών και των ηλικιωμένων, σύμφωνα με καθηγητή που βοήθησε στην ανάπτυξή του. Η Νάντια Μάγκνενατ Θάλμαν, ειδικός ρομποτικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, δήλωσε πως η Nadine και παρόμοια ρομπότ θα μπορούσαν να αποδειχθούν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους που φροντίζουν.

Η ίδια η Nadine, επιδεικνύοντας τις δεξιότητές της σε συνομιλία με το Reuters, είπε πως έχει μιλήσει, έχει τραγουδήσει και έχει παίξει μπίνγκο με τους φιλοξενούμενος σε ένα γηροκομείο στη Σιγκαπούρη. «Ήταν μια υπέροχη εμπειρία και μου άρεσε να αλληλεπιδρώ με τους ηλικιωμένους και να τους βοηθάω με τις ανάγκες τους», είπε το ρομπότ και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι τα ρομπότ μπορούν να είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα για την παροχή φροντίδας και βοήθειας σε ευάλωτα άτομα».

Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν επίσης το Geminoid, ένα εξαιρετικά ρεαλιστικό ανθρωποειδές ρομπότ του Hiroshi Ishiguro από την Ιαπωνία, και το 4NE-1 μεταξύ των πιο προηγμένων γνωστικών ανθρωποειδών ρομπότ στον κόσμο, σχεδιασμένο από τη Neura Robotics για συνεργασία με ανθρώπους. Από πολιτιστική πλευρά, παρουσιάστηκε η Ai-Da, η πρώτος υπερρεαλιστική καλλιτέχνιδα ρομπότ, σχεδιασμένη από την Aidan Meller, και η Desdemona, το ρομπότ «rockstar» από το Jam Galaxy Band.

Άλλα ρομπότ έχουν σχεδιαστεί για να αντιμετωπίζουν ευρύτερες κοινωνικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις. Ενόψει των αυξανόμενων κλιματικών κινδύνων και άλλων καταστροφών, τα εξειδικευμένα ρομπότ βοήθειας σε καταστροφές φέρνουν επανάσταση στην αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. Βοηθούν επίσης στην επεξεργασία και προετοιμασία των τροφίμων διασφαλίζοντας την υγεία και τη βιωσιμότητα, αποφεύγοντας παράλληλα τη σπατάλη τροφίμων.

Εν μέσω της παγκόσμιας αύξησης του πληθυσμού, τα ρομπότ θα μπορούσαν επίσης να γίνουν βασικοί σύμμαχοι για την ανθρωπότητα στην αντιμετώπιση μακροπρόθεσμων αναπτυξιακών προκλήσεων, σύμφωνα με την ITU. Τα αποτελεσματικά ρομπότ κατασκευής, για παράδειγμα, θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο για την παροχή βιώσιμης και οικονομικά προσιτής στέγης για όλους. Εν τω μεταξύ, τα ρομπότ που επικεντρώνονται στον μετασχηματισμό του αστικού εφοδιασμού και των μεταφορών, θα μπορούσαν να θέσουν τις βάσεις για πιο πράσινη, ασφαλέστερη και χωρίς αποκλεισμούς ζωή στις μεγαλουπόλεις του μέλλοντος, ανέφερε η υπηρεσία.

 

More in ΚΟΣΜΟΣ

APXH