Τα καλύτερα κρασιά για να συνδυάσεις το ψάρι και τα θαλασσινά
Το ψάρι και τα θαλασσινά έχουν μια ελαφριά και “καθαρή” γεύση που γίνεται ακόμη πιο απολαυστική όταν συνοδεύεται από το σωστό κρασί. Και όταν λέμε “συνοδεύεται”, όχι, δε μιλάμε για περίπλοκες ισορροπίες. Μιλάμε για κάτι απλό: να ξέρεις τι ταιριάζει με τι, ώστε κάθε μπουκιά από το φαγητό σου να είναι πιο ζουμερή και πιο “γεμάτη”.
Εκεί που για κρεατικά θα διάλεγες εύκολα ροζέ κρασιά https://amazinggreekwines.com/el/roze-krasia/ και λευκά κρασιά https://amazinggreekwines.com/el/leyka-krasia/ για κάτι πιο ιδιαίτερο, στα ψάρια και τα θαλασσινά η ισορροπία γέρνει ξεκάθαρα προς τα λευκά και τα ροζέ.
Πώς να διαλέξεις το τέλειο κρασί για το ψάρι σου λοιπόν;
- Τα κρασιά που ταιριάζουν καλύτερα με το λευκό ψάρι
Το λευκό ψάρι (τσιπούρα, λαβράκι), ειδικά όταν μαγειρεύεται απλά, “αγαπάει” κρασιά που σέβονται την καθαρή γεύση του. Βρες κρασιά με δροσερή οξύτητα και ευχάριστο άρωμα λεμονιού ή λουλουδιών. Τα λευκά κρασιά με crisp χαρακτήρα κάνουν το αποτέλεσμα πολύ πιο ενδιαφέρον και “δροσερό”. Η απλότητα του ψαριού επιτρέπει στο κρασί να το αναδείξει όμορφα ως πιάτο, χωρίς να το κουκουλώνει γευστικά – σε αντίθεση με πιο έντονα κόκκινα κρασιά, που εδώ θα κυριαρχούσαν άδικα.
- Τι ταιριάζει καλύτερα με λιπαρά ψάρια
Ψάρια όπως ο σολομός ή ο τόνος έχουν πιο έντονη παρουσία και θέλουν έναν πιο δυνατό σύντροφο. Λευκά κρασιά με ελαφρύ σώμα αλλά αρκετή ένταση καταφέρνουν να εξισορροπήσουν τη λιπαρότητα. Το αποτέλεσμα χτίζει μια πιο πλούσια εμπειρία. Το φαγητό και το ποτό συνεργάζονται σαν dream team, δεν ανταγωνίζονται.
Εδώ, ένα βαρύ μαυροδάφνη κρασί ή πολύ δυνατά κόκκινα κρασιά θα “σκεπάσουν” τη γεύση του ψαριού – γι’ αυτό και μένουν καλύτερα για κρέατα, τυριά και γλυκά.
- Η ιδανική επιλογή για θαλασσινά
Τα θαλασσινά (μύδια, κυδώνια, χταπόδι) δένουν υπέροχα με κρασιά που έχουν φρεσκάδα και ζωηρό άρωμα. Η αλμύρα τους κάνει το κρασί να δείχνει πιο ζωντανό και ευχάριστο. Λευκά κρασιά με δροσερό χαρακτήρα και καθαρή επίγευση βοηθούν να αναδειχθεί όλη η γεύση του πιάτου.
Κι ενώ στα χειμωνιάτικα πιάτα με κρέας μπορεί να προτιμήσεις έντονα κόκκινα κρασιά ή ένα γλυκό μαυροδάφνη κρασί, στη θάλασσα ο πρωταγωνιστής είναι σχεδόν πάντα το λευκό.
- Γιατί τα λευκά κρασιά είναι η τοπ επιλογή για ψάρια και θαλασσινά
Τα λευκά κρασιά χτίζουν την τέλεια ισορροπία με το ψάρι και τα θαλασσινά. Η φρεσκάδα, η οξύτητα και τα φωτεινά αρώματά τους ταιριάζουν τέλεια με πιάτα που έχουν πιο λεπτή γεύση. Δεν χρειάζεται να είσαι sommelier για να καταλάβεις πόσο ωραία δένουν· αρκεί να δοκιμάσεις τη διαφορά ανάμεσα σε ένα κατάλληλο λευκό και σε “βαριά” κόκκινα κρασιά, για να δεις πόσο αλλάζει όλη η εμπειρία.
- Μια ανέλπιστα υπέροχη εναλλακτική: Τα ροζέ!
Εδώ έρχεται η έκπληξη! Τα ροζέ κρασιά μπορεί να μην είναι η πρώτη σου σκέψη όταν μιλάμε για ψάρι, όμως δίνουν μία δροσερή οξύτητα και έχουν έναν φρουτένιο χαρακτήρα που ταιριάζει φανταστικά με γαρίδες, καραβίδες και πιο πικάντικες συνταγές. Η ελαφριά δομή τους δίνει μια υπέροχη ισορροπία ανάμεσα στο δροσερό και το αρωματικό, κάνοντας το εκάστοτε πιάτο πιο απολαυστικό.
Αν λοιπόν έχεις συνηθίσει μόνο κόκκινα κρασιά στο τραπέζι – ίσως και μια αγαπημένη μαυροδάφνη κρασί – δώσε μια ευκαιρία σε ένα δροσερό ροζέ δίπλα στα θαλασσινά. Μια δοκιμή θα σε πείσει!
Το λευκό ψάρι (τσιπούρα, λαβράκι), ειδικά όταν μαγειρεύεται απλά, “αγαπάει” κρασιά που σέβονται την καθαρή γεύση του. Βρες κρασιά με δροσερή οξύτητα και ευχάριστο άρωμα λεμονιού ή λουλουδιών. Τα λευκά κρασιά με crisp χαρακτήρα κάνουν το αποτέλεσμα πολύ πιο ενδιαφέρον και “δροσερό”. Η απλότητα του ψαριού επιτρέπει στο κρασί να το αναδείξει όμορφα ως πιάτο, χωρίς να το κουκουλώνει γευστικά – σε αντίθεση με πιο έντονα κόκκινα κρασιά, που εδώ θα κυριαρχούσαν άδικα.
- Τι ταιριάζει καλύτερα με λιπαρά ψάρια
Ψάρια όπως ο σολομός ή ο τόνος έχουν πιο έντονη παρουσία και θέλουν έναν πιο δυνατό σύντροφο. Λευκά κρασιά με ελαφρύ σώμα αλλά αρκετή ένταση καταφέρνουν να εξισορροπήσουν τη λιπαρότητα. Το αποτέλεσμα χτίζει μια πιο πλούσια εμπειρία. Το φαγητό και το ποτό συνεργάζονται σαν dream team, δεν ανταγωνίζονται.
Εδώ, ένα βαρύ μαυροδάφνη κρασί ή πολύ δυνατά κόκκινα κρασιά θα “σκεπάσουν” τη γεύση του ψαριού – γι’ αυτό και μένουν καλύτερα για κρέατα, τυριά και γλυκά.
- Η ιδανική επιλογή για θαλασσινά
Τα θαλασσινά (μύδια, κυδώνια, χταπόδι) δένουν υπέροχα με κρασιά που έχουν φρεσκάδα και ζωηρό άρωμα. Η αλμύρα τους κάνει το κρασί να δείχνει πιο ζωντανό και ευχάριστο. Λευκά κρασιά με δροσερό χαρακτήρα και καθαρή επίγευση βοηθούν να αναδειχθεί όλη η γεύση του πιάτου.
Κι ενώ στα χειμωνιάτικα πιάτα με κρέας μπορεί να προτιμήσεις έντονα κόκκινα κρασιά ή ένα γλυκό μαυροδάφνη κρασί, στη θάλασσα ο πρωταγωνιστής είναι σχεδόν πάντα το λευκό.
- Γιατί τα λευκά κρασιά είναι η τοπ επιλογή για ψάρια και θαλασσινά
Τα λευκά κρασιά χτίζουν την τέλεια ισορροπία με το ψάρι και τα θαλασσινά. Η φρεσκάδα, η οξύτητα και τα φωτεινά αρώματά τους ταιριάζουν τέλεια με πιάτα που έχουν πιο λεπτή γεύση. Δεν χρειάζεται να είσαι sommelier για να καταλάβεις πόσο ωραία δένουν· αρκεί να δοκιμάσεις τη διαφορά ανάμεσα σε ένα κατάλληλο λευκό και σε “βαριά” κόκκινα κρασιά, για να δεις πόσο αλλάζει όλη η εμπειρία.
- Μια ανέλπιστα υπέροχη εναλλακτική: Τα ροζέ!
Εδώ έρχεται η έκπληξη! Τα ροζέ κρασιά μπορεί να μην είναι η πρώτη σου σκέψη όταν μιλάμε για ψάρι, όμως δίνουν μία δροσερή οξύτητα και έχουν έναν φρουτένιο χαρακτήρα που ταιριάζει φανταστικά με γαρίδες, καραβίδες και πιο πικάντικες συνταγές. Η ελαφριά δομή τους δίνει μια υπέροχη ισορροπία ανάμεσα στο δροσερό και το αρωματικό, κάνοντας το εκάστοτε πιάτο πιο απολαυστικό.
Αν λοιπόν έχεις συνηθίσει μόνο κόκκινα κρασιά στο τραπέζι – ίσως και μια αγαπημένη μαυροδάφνη κρασί – δώσε μια ευκαιρία σε ένα δροσερό ροζέ δίπλα στα θαλασσινά. Μια δοκιμή θα σε πείσει!




