Ελλάδα

Σχεδόν 600.000.000 ευρώ κατέβαλαν για τραπεζικές προμήθειες οι πολίτες το πρώτο εξάμηνο

Σχεδόν 600.000.000 ευρώ κατέβαλαν για τραπεζικές προμήθειες οι πολίτες το πρώτο εξάμηνο του έτους, ενώ οι τράπεζες εξακολουθούν να δεσμεύουν παράνομα ακατάσχετους λογαριασμούς πελατών τους. 

Τη στιγμή που τα εισοδήματα των περισσότερων εργαζόμενων περιορίζονται και η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, οι τράπεζες εξακολουθούν να εισπράττουν υπέρογκες προμήθειεςτόσο για τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται στα καταστήματα όσο και για εκείνες που υλοποιούνται ηλεκτρονικά.

Από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο, εν μέσω πανδημίας δηλαδή, οι Έλληνες κατέβαλαν 600.000.000 ευρώ σε προμήθειες για πληρωμές λογαριασμών, αποστολή εμβασμάτων, δάνεια και κάρτες.

Η κατάσταση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του Συνηγόρου του Καταναλωτή, που κάλεσε τις τράπεζες να προχωρήσουν σε μειώσεις των χρεώσεων – προμηθειών των διατραπεζικών συναλλαγών και των υπηρεσιών ηλεκτρονικής τραπεζικής, «διευκολύνοντας τις συναλλαγές και συμβάλλοντας έτσι με ουσιαστικό τρόπο στην κοινή προσπάθεια».

Την ίδια στιγμή, οι τράπεζες εξακολουθούν να δεσμεύουν παράνομα ακατάσχετους λογαριασμούς πελατών τους.

Οι καταγγελίες που έχει δεχτεί η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδαςείχαν να κάνουν κυρίως με δεσμεύσεις ποσών από λογαριασμό ο οποίος ήταν δηλωμένος ως ακατάσχετος ή ποσών που προέρχονταν από συντάξεις, μισθούς και ασφαλιστικά βοηθήματα, τα οποία είναι εκ του νόμου ακατάσχετα.

Η Ένωση υπογραμμίζει ότι οι τράπεζες δεν έχουν δικαίωμα να βάλουν «χέρι» στην αποζημίωση ειδικού σκοπού που λαμβάνουν εργαζόμενοι σε αναστολή εργασίας, καθώς είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και δεν συμψηφίζεται με οποιαδήποτε οφειλή.

Προτεινόμενα άρθρα για εσένα

Ελλάδα

Τέλος στα πλαστικά μίας χρήσης από 1η Ιουλίου 2021

«Από την 1η Ιουλίου 2021 όλα τα πλαστικά μιας χρήσης θα αποσυρθούν», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης
Ελλάδα

Σύνταξη από τα 62 για άνδρες ΔΥ με ανήλικο τέκνο

Aνοίγει ο δρόμος σε χιλιάδες άνδρες δημοσίους υπαλλήλους με 25ετία το 2010 και ανήλικο τέκνο για ταχύτερη συνταξιοδότηση είτε άμεσα,