Έμμεσα εταιρική συνεργασία στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας εγκαινιάζουν δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι στην Ελλάδα, ΔΕΗ και Motor Oil μετά το deal που ανακοίνωσε ο πετρελαϊκός όμιλος με την εξαγορά του 75% της εταιρείας Unagi που ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση της MORE, θυγατρική της Motor Oil, η Unagi AE κατέχει το 51% μερίδιο σε χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών έργων σε διάφορα στάδια ανάπτυξης και συνολικής ονομαστικής ισχύος `1,9 GW στην Ελλάδα. Το υπόλοιπο 49% έχει περάσει εδώ και ένα χρόνο στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Τα μετοχικά κεφάλαια (51% και 49% αντίστοιχα) αφορούν στις εταιρείες Baliaga, Pivot Solar και Teichio, οι οποίες και κατέχουν 16 φωτοβολταϊκά έργα συνολικής ονομαστικής ισχύος 1,9 GW στη Μακεδονία και την Κεντρική Ελλάδα. Το deal της ΔΕΗ με την εξαγορά του 49% πραγματοποιήθηκε πριν έναν χρόνο με αποτέλεσμα, μετά και την εξαγορά που έκανε η Motor Oil, μέσω της θυγατρικής της MORE, το σύνολο των παραπάνω έργων να περνάει πλέον στον από κοινού έλεγχο των θυγατρικών της ΔΕΗ και Motor Oil.

Η συμμαχία των δύο εταιρειών διαμορφώνει τους καλύτερους όρους για την ταχεία ανάπτυξη των επενδύσεων, με το πρώτο έργο από το προαναφερόμενο χαρτοφυλάκιο των 1.9 GW να εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται στις αρχές του 2024, όπως σημειώνουν σχετικά στελέχη των δύο ομίλων. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι έπεται συνέχεια στη συνεργασία των δύο ομίλων, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, τα κοινά φωτοβολταϊκά της Unagi θα προχωρήσουν με PPAs που θα υπογραφούν με τη «ΔΕΗ Προμήθεια». Την ενέργεια, δηλαδή, που θα παράγουν θα την αγοράζει η ΔΕΗ στη βάση μακροπρόθεσμου διμερούς συμβολαίου και σε προσυμφωνημένη τιμή για την εξυπηρέτηση των πελατών της.

Τέλος, να σημειώσουμε ότι κάποια από τα φωτοβολταϊκά (PV) έργα των εταιρειών Pivot Solar και Teichio στη Δυτική Μακεδονία κατηγοριοποιούνται στην κατηγορία Α3 και θα λάβουν όρους σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ άμεσα. Το μεγαλύτερο μέρος των υπόλοιπων έργων είναι επίσης είναι σε προχωρημένο βαθμό ωριμότητας, έχουν λάβει περιβαλλοντικούς όρους, και θα κατηγοριοποιηθούν στην κατηγορία Β με ορίζοντα χορήγησης όρων σύνδεσης το τέλος του χρόνου.

Πηγή: energypress.gr