Connect with us

Συνέντευξη της Βουλευτή Π.Ε. Κοζάνης Καλλιόπη Βέττα στο govnews.gr

ΚΟΖΑΝΗ

Συνέντευξη της Βουλευτή Π.Ε. Κοζάνης Καλλιόπη Βέττα στο govnews.gr

-Είστε βουλευτής Κοζάνης. Ποιες είναι οι προτεραιότητες σας για τον τόπο σας;

 Όπως θα γνωρίζετε, η Π.Ε. Κοζάνης υφίσταται τις δριμείες συνέπειες από την αιφνίδια απόφαση της κυβέρνησης το 2019 να κλείσει όλες τις λιγνιτικές μονάδες της περιοχής, μια παραγωγική δραστηριότητα που συμβάλλει στο 40-45% του τοπικού ΑΕΠ.

Σχεδόν 5 χρόνια μετά, κι ενώ υπάρχει κενό χρηματοδότησης, έλλειψη  ουσιαστικών μέτρων και παρεμβάσεων, καθήλωση σε όλα τα συνοδά έργα και τις υποδομές, είναι πλέον κοινός τόπος ότι η κυβερνητική παρέμβαση έχει αποτύχει.

Το κόστος για την περιοχή είναι εξαιρετικά δυσβάστακτο, σε όλους τους τομείς: πληθυσμιακά, δημογραφικά, οικονομικά, κοινωνικά, περιβαλλοντικά, η Δυτική Μακεδονία σημειώνει συνεχή αρνητικά ρεκόρ που την κατατάσσουν στις τελευταίες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οπότε, όπως καταλαβαίνετε, σημαντική προτεραιότητα του βουλευτικού μου έργου είναι η ανάδειξη των προβλημάτων που άπτονται αυτής της δυσμενέστατης εξέλιξης, δηλαδή, ζητήματα οικονομίας, ανάπτυξης, εργασίας, πρωτογενούς τομέα, περιβάλλοντος, κλπ.

Παράλληλα, τόσο ανεξάρτητα, όσο και ως απόρροια της γενικότερης εγκατάλειψης που συμπαρασύρει κι άλλους τομείς της Π.Ε. Κοζάνης επιχειρώ να θίξω ζητήματα που αφορούν την Υγεία, τον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό, και γενικότερα θέματα που απασχολούν ειδικά την περιοχή.

Τέλος, παραμένουν υψηλά στις προτεραιότητες μου η ανάδειξη ευρύτερων θεμάτων που αφορούν το πανελλήνιο, είτε με την ιδιότητα μου ως Τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. είτε, ομοίως, από την συμμετοχή μου στις Επιτροπές Μορφωτικών Υποθέσεων, Προστασίας του Περιβάλλοντος και Παραγωγής και Εμπορίου.

– Ο ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησε πριν από λίγες ημέρες  το Περιφερειακό Συνέδριο Δυτικής Μακεδονίας,  στοχεύοντας στην ενίσχυση της περιφέρειας και στην αποκέντρωση. Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν  είναι αυτά της δημόσιας, δωρεάν Υγείας, της ισχυρής και ποιοτικής δημόσιας, σχολικής και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, του δικαιώματος στη Στέγαση, των ασφαλών και γρήγορων μεταφορών και οδικών δικτύων, της ψηφιακής πρόσβασης για μια νέα οικονομία. Πείτε μας δυο λόγια για την συμμετοχή σας.

Πράγματι, όπως αναφέρατε, ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. πραγματοποίησε το πρώτο του περιφερειακό, αναπτυξιακό Συνέδριο στην Κοζάνη, με το δεύτερο να ακολουθεί στην Θεσσαλία, μόλις το προηγούμενο Σάββατο. Με αυτή την σημειολογία, ήθελε να αναδείξει ότι  πρώτη του προτεραιότητα είναι η στήριξη των πολιτών και των περιοχών που βιώνουν την αδιαφορία και την ανικανότητα της κυβέρνησης.

Η ανταπόκριση των πολιτών και των θεσμικών φορέων και στα δύο συνέδρια, στα οποία είχα την χαρά και την τιμή να συμμετέχω, ήταν εξαιρετική, ουσιώδης και γόνιμη, καθώς ανταλλάχθηκαν απόψεις που προωθούν βιώσιμες και δίκαιες λύσεις για τις δύο περιοχές.

Αναφορικά με την συμμετοχή μου, ανέπτυξα και στις δύο περιφέρειες θέματα που άπτονται του Τουρισμού, μιας και η Δυτική Μακεδονία, αλλά και η Θεσσαλία, έχουν μια στρεβλή, και υποτυπώδη τουριστική ανάπτυξη, παρά τις πολλές δυνατότητες που έχουν τόσο με το φυσικό και πολιτιστικό τους απόθεμα, όσο και με το ανθρώπινο δυναμικό τους.

Επιπρόσθετα, στην Δυτική Μακεδονία, συμμετείχα στην θεματική για την βίαιη απολιγνιτοποίηση, καθώς, όπως σας ανέφερα πρόκειται για κομβικότατο ζήτημα για την περιοχή.

Το κεντρικό συμπέρασμα είναι ένα: οι πολίτες, παρά τα αντιθέτως θρυλούμενα, αγωνιούν, διεκδικούν και προτείνουν λύσεις και παρεμβάσεις για το κοινό καλό, ενάντια στην μονοκρατορία του επίπλαστου κυβερνητικού αφηγήματος.

Σε αυτή την συνθήκη ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. είναι παρών, αρθρώνοντας ένα προωθητικό πολιτικό λόγο, διεκδικώντας τους καλύτερους δυνατούς όρους για την επόμενη ημέρα στην χώρα μας.

-Έχετε διατελέσει 3 χρονιές  Πρέσβειρα του #Beactive και  υπήρξατε μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Παραολυμπιακής Ελληνικής Επιτροπής. Έχετε σπουδάσει Φυσική Αγωγή και Αθλητισμό. Ποια επιπλέον μέτρα πιστεύετε ότι πρέπει να ληφθούν για την οπαδική βία.

 Η ενασχόληση μου με τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό, είναι μακρόχρονη και βιωματική. Θεωρώ ότι μπορούν, τόσο ως αυταξίες, όσο και ως εκφράσεις θέλησης, αυταπάρνησης και επιμονής να δώσουν στον άνθρωπο και τις κοινωνίες, σπουδαία παραδείγματα ζωής. Γι αυτό τον λόγο, πέρα από την καλλιτεχνική μου πορεία, έχω δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στον αθλητισμό, ιδιαίτερα τον ερασιτεχνικό, αναλαμβάνοντας τις θέσεις που αναφέρατε.

Στην ερώτηση σας, η απάντηση είναι πολυσύνθετη. Η μια προσέγγιση για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας είναι η κυβερνητική: μέτρα καταστολής, επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, ποινικός λαϊκισμός. Πρόκειται για μια ακολουθία που επανέρχεται διαρκώς από το 2019 και μετά. Η αποτυχία της, όμως, είναι εμφανής καθώς γινόμαστε, επαναλαμβανόμενα, μάρτυρες δολοφονικών επιθέσεων.

Κατά τη γνώμη μου η αντιμετώπιση της βίας προϋποθέτει, εκτός από ουσιαστικά μέτρα ποινικής και αστυνομικής μέριμνας, αναμόρφωση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και του αθλητικού γίγνεσθαι. Η αθλητική άμιλλα, η συμμετοχή, η ενσυναίσθηση, η στήριξη των ερασιτεχνικών σωματείων και των υποδομών, ο εμπλουτισμός και η ανάδειξη των υγιών προτύπων του αθλητισμού είναι η βασικότερη και πιο ουσιαστική παρέμβαση που μπορεί να κάνει η Πολιτεία.

Και, βέβαια, απαιτείται ριζικότερη αλλαγή των οικονομικών όρων διαβίωσης, της αισθητικής των πόλεων, των υποδομών, των ελεύθερων χώρων καθώς η βία, βρίσκει εύφορο έδαφος, όπου υπάρχει αίσθημα γενικευμένης ανομίας και εγκατάλειψης

Ο δεύτερος δρόμος είναι δύσκολος, σαφώς.  Όμως, όπως τόνισα στην ομιλία μου την Βουλή κατά την συζήτηση του οικείου νομοσχεδίου, τα βραχυπρόθεσμα ημίμετρα, δείχνουν την ένδεια μακροπρόθεσμων παρεμβάσεων. Κι εκεί, σε αυτή την έλλειψη, και πως τοποθετούμαστε απέναντι της, κρινόμαστε όλοι μας αμείλικτα.

– Είστε  Τομεάρχης Τουρισμού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Ποιες είναι οι στρατηγικές προτεραιότητες για τη στήριξη του ελληνικού τουρισμού; 

Ο ελληνικός τουρισμός είναι πρωτίστως οι άνθρωποί του. Το γεγονός ότι σήμερα εγκαταλείπουν τον κλάδο χιλιάδες εργαζόμενοι εξαιτίας των κακών συνθηκών εργασίας, των χαμηλών αμοιβών και της απορρύθμισης της αγοράς εργασίας που έχει επιφέρει η κυβέρνηση της ΝΔ είναι το πρώτο που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε και αποτελεί στρατηγική προτεραιότητά μας.

Ταυτόχρονα, βασική μας προτεραιότητα αποτελεί η στήριξη των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αποτελούν πάνω από το 90% των επιχειρήσεων του κλάδου, ώστε να μπορούν να αναπτυχθούν, να αναβαθμιστούν ψηφιακά και ενεργειακά, να επενδύσουν σε νέα ποιοτικά τουριστικά προϊόντα. Αυτό δεν συμβαίνει σήμερα. Αντιθέτως, η πλειοψηφία αυτών των επιχειρήσεων αποκλείονται από τον τραπεζικό δανεισμό και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που κάθε τόσο εξαγγέλλει η κυβέρνηση

Και φυσικά, δεν θα μπορούσα να παραλείψω την απουσία του Χωροταξικού Πλαισίου για τον Τουρισμό. Πέρασαν σχεδόν 5 χρόνια και ακόμα να το φέρει η κυβέρνηση, κλείνοντας το μάτι σε κάθε αυθαιρεσία και επιτρέποντας, ουσιαστικά, με “κατά παρέκκλιση” αποφάσεις, να χτίζονται τα πάντα και παντού. Δεν είναι βιώσιμο αυτό, ούτε για την κοινωνία ούτε για τον ελληνικό τουρισμό. Εμείς θέλουμε κανόνες, με υγιείς και ανθεκτικές επιχειρήσεις στον τουρισμό και με σεβασμό στο περιβάλλον, στους εργαζόμενους και στις τοπικές κοινωνίες.

 – Εντείνονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών. Η κυβέρνηση δηλώνει ανοιχτή στον διάλογο, αλλά όχι υπό την απειλή κλεισίματος δρόμων. Τι θα κάνετε αν ήσασταν κυβέρνηση;

 Οι αγρότες, και γενικότερα ο πρωτογενής τομέας, αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση με ένα δίπολο αυταρχισμού-επικοινωνιακής στρέβλωσης. Από τη μια είναι «υποκινούμενοι» όπως δήλωσε με αμετροέπεια ο αρμόδιος Υπουργός και από την άλλη, υπάρχουν  διαρροές όπου οι αγρότες εμφανίζονται ευνοημένοι και, άρα, αλαζόνες! Η ουσία είναι ότι η κυβέρνηση αδιαφόρησε, αδράνησε και τώρα ασθμαίνει επικοινωνιακά να χειριστεί ένα θέμα που είναι κρίσιμο αφενός για την διατροφική αυτάρκεια της χώρας και αφετέρου για τον πρωτογενή τομέα.

Εμείς, έχουμε σαφείς προτάσεις που αρχικά, αντιμετωπίζουν τις βασικές παθογένειες του χώρου, καθώς προτείνουμε εθνικό πρόγραμμα αναδιανομής της γης και ίδρυση τράπεζας αγροτικών πιστώσεων.

Σε πιο συγκεκριμένα και επείγοντα μέτρα:

  • Κατάργηση ΕΦΚ στα καύσιμα για το αγροτικό πετρέλαιο
  • Πλαφόν στα 7 λεπτά την κιλοβατώρα για το αγροτικό ρεύμα
  • Επιδότηση ζωοτροφών και λιπασμάτων
  • Πλαφόν στην κερδοφορία των εταιρειών εισαγωγής και εμπορίας εφοδίων
  • Ο ΕΛΓΑ να αποζημιώσει στο 100% τις καλλιέργειες και το ζωικό κεφάλαιο, για εξοπλισμούς, εγκαταστάσεις που επλήγησαν από φωτιές και πλημμύρες
  • Επανασχεδιασμός της ΚΑΠ
  • Δημιουργία των αναγκαίων αντιπλημμυρικών και αρδευτικών έργων
  • Πλαίσιο για τη ρύθμιση των χρεών των αγροτών για να μη ρευστοποιηθεί η γη τους

Παράλληλα, καταθέσαμε 4 τροπολογίες για την ενίσχυση των αγροτών:

Πλαφόν στο αγροτικό ηλεκτρικό ρεύμα (agripower)

– Κάρτα πετρελαίου του αγρότη (AGRIDIESEL CARD)

– Πλαφόν κέρδους στα αγροεφόδια

– Διμερής χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ, συμψηφισμός εισφορών – αποζημιώσεων και αποζημιώσεις 100% σε περίπτωση θεομηνιών

Τέλος, εκκρεμεί η κατάθεση πρότασης νόμου που θα επιλύει τα προβλήματα των αγροτικών συνεταιρισμών.

Όπως θα διαπιστώνετε, οι θέσεις μας, είναι ολιστικές, αντιμετωπίζουν τα πάγια, αλλά και τα έκτακτα προβλήματα του χώρου και δημιουργούν τις συνθήκες για προοπτική και ευημερία του κλάδου.

– Συμμετείχατε στο τριήμερο στις Σπέτσες. Τι αποκομίσατε; Είναι αλήθεια ότι η συνάντηση αυτή λειτούργησε ενωτικά για τους βουλευτές; 

Η άτυπη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στις Σπέτσες ήταν αρκούντως γόνιμη και παραγωγική, καθώς υπήρχε ο χρόνος και η διαθεσιμότητα να αναπτυχτούν σκέψεις, απολογισμοί, δράσεις και προοπτικές για τον εκάστοτε τομέα πολιτικής δράσης.

Γνωρίζετε πολύ καλά, ότι ο πυκνός κοινοβουλευτικός χρόνος και οι καθημερινές απαιτήσεις δεν ενδείκνυνται πάντοτε για τέτοιου τύπου ενέργειες, οπότε η συνεδρίαση της Κ.Ο. κάλυψε μια υπαρκτή ανάγκη.

Ως εκ τούτου, η αποτίμηση είναι θετική και, βέβαια, για να απαντήσω και στην δεύτερο σκέλος της ερώτησης σας, ενίσχυσε το ήδη υψηλό αίσθημα συντροφικότητας και συνεργασίας μεταξύ των παριστάμενων Βουλευτών.

 – Γιατί προκλήθηκε η διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ;

 Κάθε κίνηση και μεταβολή στον πολιτικό χάρτη, απορρέει από μια εκτίμηση ότι ενσκήπτει ή προεξοφλείται μια πολιτική διαφωνία που καθιστά αδύνατη την συνύπαρξη.

Κατά την κρίση όσων αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., προέκυψε μια τέτοια στιγμή. Η απόφαση αυτή δεν με βρίσκει σύμφωνη, καθώς θεωρώ ότι δεν προέκυψε καν σκέψη για αλλαγή προσανατολισμού, πόσο μάλλον ως εκπεφρασμένη πολιτική βούληση μέσω πχ προτάσεων για αλλαγή καταστατικού, θέσεων κλπ. Αυτό που μπορώ να πω, τέλος, είναι ότι ο χρόνος και η κοινωνία θα κρίνει την ορθότητα όλων των επιλογών.

Προτιμώ να σταθώ όμως στο εξής: Ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. ήταν και παραμένει το κόμμα  της ισχυρής και κυβερνώσας Αριστεράς με την στήριξη μεγάλου τμήματος των δημοκρατικών και προοδευτικών πολιτών. Εκφράζει την προσδοκία και το όραμά τους για μια βιώσιμη, δίκαιη και συμπεριληπτική ανάπτυξη. Επομένως, θεωρώ ότι οι πολίτες θα επικυρώσουν την στάση μας, δίνοντας μας ισχυρό πρόκριμα για την επόμενη ημέρα.

-Πώς κρίνετε ως τώρα τον Στέφανο Κασσελάκη στη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ;

Το διάστημα ανάληψης της προεδρίας του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. από τον Στέφανο Κασσελάκη είναι μικρό, ωστόσο μπορώ να πω ότι τα χαρακτηριστικά που  εμφάνισε από την πρώτη ημέρα παρουσίας του στον πολιτικό στίβο, είναι εμφανή και αναντίρρητα: αμεσότητα, εργατικότητα, επιμονή και ευθύτητα.

Ωστόσο, σε ένα κόμμα της Αριστεράς, πέρα και πάνω από τα πρόσωπα, βασικό ρόλο διαδραματίζει η συλλογική δουλειά και η αντίστοιχη επεξεργασία. Ακριβώς για να προχωρήσουμε με ακόμη μεγαλύτερα βήματα και να μετατρέψουμε την πάνδημη κοινωνική απογοήτευση από την κυβερνητική αναλγησία, σε θετική δράση και συμμετοχή.

Τα μηνύματα είναι σαφή: Η κοινωνία δικαίως έχει μεγάλες προσδοκίες από τον ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., οφείλουμε όλες και όλοι, ανεξαρτήτως της θέσης που έχουμε, να τις δικαιώσουμε.

– Σε ποια θέση βλέπετε τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές

 Ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. θα διεκδικήσει το υψηλότερο δυνατό ποσοστό στις επερχόμενες ευρωεκλογές και, βέβαια, είναι σίγουρο ότι θα καταγραφεί ως η κυριότερη εναλλακτική δύναμη απέναντι στην κυβέρνηση της Ν.Δ..

Ωστόσο, το διακύβευμα είναι άλλο και σοβαρότερο. Στις ευρωεκλογές οι Έλληνες και οι Ευρωπαίοι πολίτες θα τοποθετηθούν, με την ψήφο και την συνολική τους στάση, απέναντι στις εξελίξεις που προκαλούν οι αντιδραστικές, συντηρητικές και οπισθοδρομικές δυνάμεις στην Γηραιά Ήπειρο.

Θα πρέπει να απαντήσουν αν είναι σύμφωνοι ή όχι με την ενίσχυση του κράτους δικαίου, την αναδιανεμητική και προοδευτική φορολόγηση, τον έλεγχο των πολυεθνικών, την στήριξη των ευάλωτων κρατών και πολιτών, την θωράκιση και εμβάθυνση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, την προστασία του περιβάλλοντος.

Εμείς, στον ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., ζητάμε περισσότερη δικαιοσύνη, ελευθερία κι ισότητα, σε αντίθεση με την κυβέρνηση που είτε καταστρατηγεί τα ευρωπαϊκά κεκτημένα, είτε τα υιοθετεί πειθήνια και a lacarte.

Το πρόσφατο καταδικαστικό ψήφισμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που αποτελεί όνειδος για την χώρα, τις ελευθερίες και τα δικαιώματα,  δείχνει ποιον δρόμο έχει επιλέξει η Ν.Δ..

Επομένως, οι ευρωεκλογές του καλοκαιριού, έχουν ταυτοτικό χαρακτήρα για την Ελλάδα και τους πολίτες της, καθώς είναι ευκαιρία να αποδείξουμε ότι οι ιδέες, οι αξίες και τα ιδανικά της Ευρώπης είναι ακόμη ζωντανά και θελκτικά.

More in ΚΟΖΑΝΗ

APXH