Connect with us

Στο εδώλιο 20 κατηγορούμενοι για τις μίζες στα υποβρύχια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στο εδώλιο 20 κατηγορούμενοι για τις μίζες στα υποβρύχια

Δικάζονται σε δεύτερο βαθμό για δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Από το εδώλιο δυστυχώς λείπουν αυτοί που τροποποίησαν την πρώτη σύμβαση με αποτέλεσμα να αφήσουν παράθυρα και στους Γερμανούς ώστε να πουλήσουν τα ίδια υποβρύχια στην Τουρκία!

Γεγονός που δεν μπορούσαν να πράξουν εάν παρέμενε η πρώτη σύμβαση, αμαρτωλή μεν, καλύτερη δε από την δεύτερη. Φαίνεται ότι στην Ελλάδα όποιος κάνει τα χατίρια στους Γερμανούς, περιέργως μένει στο απυρόβλητο.

Ξεκινάει σήμερα στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών η δίκη σε δεύτερο βαθμό για την υπόθεση των υποβρυχίων και την “αμαρτωλή” σύμβαση που είχε υπογραφεί επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσουν οι 20 κατηγορούμενοι που είχαν κριθεί ένοχοι από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, κατά περίπτωση για τα αδικήματα της παθητικής και ενεργητικής δωροδοκίας αλλά και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Για την ίδια υπόθεση έχει καταδικαστεί ο Άκης Τσοχατζόπουλος για την κατηγορία του ξεπλύματος μαύρου χρήματος σε κάθειρξη 19 ετών.

Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2019 μετά από ακροαματική διαδικασία που διήρκησε περίπου τρία χρόνια.

Από τους 27 τότε κατηγορούμενους το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, έκρινε ενόχους τους 20, ενώ αθώωσε τους υπόλοιπους επτά. Ανάμεσα στους κατηγορούμενους ήταν πρώην γενικοί γραμματείς του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, υπεύθυνοι στη Διεύθυνση Εξοπλισμών, επιχειρηματίες, τραπεζίτες και στρατιωτικοί.

Η πιο βαριά καταδίκη επιβλήθηκε στον πρώην πρόεδρο των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά Σωτήρη Εμμανουήλ. Το δικαστήριο ανέστειλε την ποινή του με την καταβολή εγγύησης 2,5 εκ.ευρώ και των περιοριστικών όρων της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης στο Αστυνομικό Τμήμα.

Ο εφοπλιστής β καταδικάστηκε σε κάθειρξη 15 ετών και χρηματική εγγύηση επίσης 500.000 ευρώ.

Οι ίδιοι περιοριστικοί όροι καθώς και εγγύηση ύψους 500.000 ευρώ, επιβλήθηκαν στον επιχειρηματία Αλέξανδρο Αβατάγγελο ο οποίος στοχοποιήθηκε από γερμανικά δημοσιεύματα και βρέθηκε κατηγορούμενος. Να σημειωθεί ότι ο Αβατάγγελος είχε στραφεί κατά των Γερμανών στο ΔΔΔ όπου και δικαιώθηκε.

Ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής εξοπλισμών Αντώνης Κάντας καταδικάστηκε σε 10 χρόνια κάθειρξη και ο αντιπρόσωπος εξοπλιστικών Παναγιώτης Ευσταθίου σε 9 χρόνια και τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Στους 19 κατηγορούμενους είχε δοθεί αναστολή στην εκτέλεση της ποινής, ενώ στον τραπεζίτη Ζαν Κλοντ Οσβαλντ δεν δόθηκε αναστολή καθώς είχε “σπάσει” το ηλεκτρονικό “βραχιολάκι” και είχε εξαφανιστεί. Πάντως, η ποινή των 5 ετών που του είχε επιβληθεί ήταν εξαγοράσιμη.

Η υπόθεση έχει χρόνο παραγραφής πριν το 2022 και ως εκ τούτου περιλαμβάνεται στις δίκες που μπορούν να εκδικαστούν εν μέσω των περιοριστικών μέτρων λειτουργίας των δικαστηρίων για την αποτροπή εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Όμως οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων αναμένεται να ζητήσουν διακοπή εκδίκασης της υπόθεσης προκειμένου να εξευρεθεί αίθουσα που να καλύπτει τις ανάγκες περί αποστάσεων και ατόμων ανά τετραγωνικό μέτρο.

Ας σημειωθεί πως οι 20 κατηγορούμενοι έχουν τουλάχιστον ισάριθμους συνηγόρους υπεράσπισης και μαζί με τους δικαστές και τον Εισαγγελέα της Έδρας και τον αναπληρωτή του, οι παρευρισκόμενοι ξεπερνούν τα 50 άτομα.

Πολλοί συνήγοροι εκτιμούν πως το δικαστήριο πρέπει να διακοπεί και να συνεχιστεί η διαδικασία στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών, η οποία μπορεί να εξασφαλίσει τις υγειονομικές συνθήκες για τους παράγοντες της δίκης.

Continue Reading
You may also like...
Click to comment

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

More in ΕΙΔΗΣΕΙΣ

APXH