Connect with us

Στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα το νομοσχέδιο για την απολιγνιτοποίηση στη Δυτική Μακεδονία και την Μεγαλόπολη.

ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα το νομοσχέδιο για την απολιγνιτοποίηση στη Δυτική Μακεδονία και την Μεγαλόπολη.

Τρία σημαντικά νομοσχέδια για την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας και την στήριξη της πράσινης ενεργειακής μετάβασης, μεταξύ των οποίων και το νομοσχέδιο για τη στήριξη των υπό απολιγνιτοποίηση περιοχών, αναμένεται να κατατεθούν το επόμενο διάστημα στη Βουλή με στόχο να διαμορφωθεί το κατάλληλο πλαίσιο για την ταχεία απορρόφηση κονδυλίων ύψους άνω των 110 δις ευρώ που θα προκύψουν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας χθες σε εκδήλωση για την παρουσίαση του νέου αιολικού πάρκου, της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στην Κεφαλονιά, ισχύος 9,2 MW που κατασκευάστηκε από την αμερικανική Ameresco και την Resinvest.

Τριπλή νομοθετική παρέμβαση

Σύμφωνα με τον κ. Παπαθανάση εντός της επόμενης εβδομάδας θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις στρατηγικές επενδύσεις μέσω του οποίου μειώνεται το ύψος της επένδυσης που απαιτείται για να χαρακτηριστεί και επένδυση στρατηγικής σημασίας, ενώ παράλληλα για την επιτάχυνση των επενδύσεων μεταφέρεται μια σειρά από διαδικασίες της δημόσιας διοίκησης σε ιδιωτικούς πιστοποιημένους φορείς.

Επίσης εντός της επόμενης εβδομάδας θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την απολιγνιτοποίηση στη Δυτική Μακεδονία και την Μεγαλόπολη. Όπως τόνισε ο κ. Παπαθανάσης στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι το 2023 θα έχουν κλείσει όλες οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ εκτός της Πτολεμαΐδας 5 η οποία παρά το γεγονός ότι δεν έχει τεθεί ακόμη σε λειτουργία, έως το 2025 θα έχει μετατραπεί σε μονάδα καύσης φυσικού αερίου. Σημειώνεται ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι στο καθεστώς στήριξης των υπό απολιγνιτοποίηση περιοχών να ενταχθούν και τα νησιά του Βόρειου και Νότιου Αιγαίου όπως και η Κρήτη. Πάντως για να οριστικοποιηθεί αυτό απαιτείται να εγκριθεί από την Κομισιόν ο νέος Χάρτης Περιφερειακών Ενισχύσεων που εκκρεμεί για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η τρίτη αναπτυξιακή παρέμβαση που ανακοίνωσε ο κ. Παπαθανάσης είναι νέος αναπτυξιακός νόμος που προβλέπει ειδικά θεματικά καθεστώτα στήριξης με ιδιαίτερη έμφαση στην πράσινη μετάβαση.

Pyatt: Οι Αμερικάνικες εταιρίες έρχονται – Ορόσημο το έργο Ameresco – ResInvest.

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Geoffrey Pyatt, υπογράμμισε την «τολμηρή απόφαση της κυβέρνησης για απολιγνιτοποίηση και προώθηση της πράσινης μετάβασης» και σημείωσε ότι από την απόφαση αυτή διαμορφώνονται προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες στην ελληνική ενεργειακή αγορά και ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο σε αυτήν την κατεύθυνση.

Όπως τόνισε, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν θέσει φιλόδοξους στόχους για την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών ενώ χαρακτήρισε ορόσημο το έργο της Κεφαλονιάς που κατασκευάστηκε από την αμερικανική Ameresco και την ResInvest.

Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι το αιολικό πάρκο συνολικής ισχύος 9,2MW που αποτελείται από τέσσερις ανεμογεννήτριες ισχύος 2,3 MW η κάθε μια. Κατασκευάστηκε σε χρόνο ρεκόρ επτά μηνών από την αμερικανική Ameresco που προμήθευσε τον εξοπλισμό και την ελληνική RES Invest η οποία υλοποίησε τις εργολαβίες, ενώ η επένδυση από την πλευρά της ΔΕΗ Ανανεώσιμες που είναι η κάτοχος του πάρκου ανήλθε σε 9,8 εκατ. ευρώ.

www.worldenergynews.gr

Continue Reading
You may also like...

More in ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

APXH