Connect with us

Στην Δυτική Μακεδονία η πρώτη μονάδα καύσης σκουπιδιών για την παραγωγή ενέργειας

ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Στην Δυτική Μακεδονία η πρώτη μονάδα καύσης σκουπιδιών για την παραγωγή ενέργειας

Έρχεται η πρώτη μονάδα καύσης σκουπιδιών για την παραγωγή ενέργειας. Η Δυτική Μακεδονία βγαίνει μπροστά και για πρώτη φορά, δημοσίως, ο Δημοσθένης Μαυρίδης Διευθυντής της ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ της Εταιρείας Διαχείρισης Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας θέτει ανοιχτά το θέμα της δημιουργίας μονάδας ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων στην περιοχή, μιλώντας στην ημερίδα «ΟΤΑ και Δίκαιη Μετάβαση».

Μάλιστα, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργος Κασαπίδης επεσήμανε στην ίδια διοργάνωση, ότι το έργο θα μπει άμεσα στο Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασηςπροκειμένου να τύχει χρηματοδότησης. Από την πλευρά του, ο κ. Μαυρίδης ζήτησε υποστήριξη από όλους τους φορείς ώστε η Δυτική Μακεδονία να μη χάσει την ευκαιρία για μια νέα παροχή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας για τους πολίτες της περιοχής.

Μάλιστα, με δεδομένο ότι, η σχετική μελέτη που «τρέχει» το υπουργείο για την ενεργειακή αξιοποίηση των σκουπιδιών προσδιορίζει, όπως αναφέρει στέλεχος του ΥΠΕΝ, την ανάγκη δημιουργίας 3 με 4 μονάδων στη χώρα, εκ των οποίων μία για τη Βόρεια Ελλάδα – με επικρατέστερη την υπό λιγνιτοποίηση περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας _ η συγκεκριμένη δήλωση έχει τη σημασία της. Η λειτουργία μιας τέτοιας μονάδας στη Δυτική Μακεδονία πάντως κερδίζει έδαφος καθώς η δυναμικότητα της περιοχής φτάνει στους 450.000 τόνους απορριμμάτων, ενώ θα εξυπηρετεί και τα δίκτυα τηλεθερμάνσεων. Ωστόσο, την κατασκευή της υποδομής διεκδικούν επίσης η Δράμα και η Αλεξανδρούπολη.

Προ ημερών πάντως, και ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ, κ. Μανώλης Γραφάκος εξέφρασε, για άλλη μια φορά, τη στήριξη της κυβέρνησης στην ενεργειακή αξιοποίηση των σκουπιδιών, μιλώντας σε επενδυτικό φόρουμ. Δεν ήταν τυχαία, η πρόσφατη τροποποίηση του εθνικού σχεδιασμού για τα απορρίμματα η οποία ανοίγει τον δρόμο για καύση και σε υφιστάμενες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.

Ήδη υπάρχει ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα από διάφορους «παίκτες» της αγοράς. Από τους πρώτους που είχε εκφραστεί θετική ήταν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης.

worldenergynews.gr

Continue Reading
You may also like...

More in ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

APXH