Connect with us

Σημαντική σύναψη συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και του κτήματος ΚΥΡ-Γιάννη

ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Σημαντική σύναψη συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και του κτήματος ΚΥΡ-Γιάννη

Η δημιουργία αμπελώνα στον χώρο του αγροκτήματος της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών εγκαινιάζει τη συμφωνία

Μια σημαντική σύμπραξη της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και του Κτήματος ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ υπεγράφη την Τετάρτη 10 Απριλίου στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος στην Κοζάνη, παρουσία του Πρύτανη του Ιδρύματος Καθηγητή Θεόδωρου Θεοδουλίδη, και του Οινοποιού και Διευθύνοντος Συμβούλου του Κτήματος Στέλλιου Μπουτάρη.

Στόχος, η εγκαθίδρυση ενός πλαισίου που θα προσφέρει στην ακαδημαϊκή κοινότητα της Σχολής επιπλέον σύγχρονα εκπαιδευτικά και ερευνητικά εργαλεία στον τομέα της αμπελουργίας και της οινοποίησης. Η δημιουργία του αμπελώνα στον χώρο του αγροκτήματος της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών είναι το πρώτο βήμα της συμφωνίας, με το έργο φύτευσης να ξεκινά άμεσα.

Παράλληλα, το μνημόνιο συνεργασίας περιλαμβάνει και επιμέρους άξονες, προβλέποντας από κοινού δράσεις των δύο φορέων όσον αφορά στη διοργάνωση σεμιναρίων, ημερίδων, συνεδρίων και workshops πάνω σε θέματα που απασχολούν τη σύγχρονη επιστήμη της αμπελουργίας και οινοποίησης, μπροστά στις προκλήσεις της αειφόρου ανάπτυξης και της κλιματικής αλλαγής. Επιπλέον, θα προσφέρεται η δυνατότητα πρακτικής άσκησης των φοιτητών / τριών της Σχολής στην ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ, καθώς και της εκπαίδευσής τους στις εγκαταστάσεις του Κτήματος στη Νάουσα και το Αμύνταιο.

Η εκπόνηση Βιομηχανικών Διδακτορικών με σκοπό τη μεταφορά τεχνογνωσίας και την επίλυση προβλημάτων στον παραγωγικό τομέα μέσα από την εστιασμένη βιομηχανική έρευνα, η αξιοποίηση του θεσμού του “Επισκέπτη Καθηγητή”, αλλά και οι ευκαιρίες που προκύπτουν και για τους δύο φορείς μέσω της υποστήριξης “Επώνυμης Έδρας” σε θέματα αμπελουργίας και οινοποίησης από το Κτήμα ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ, ήταν μερικά από τα θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση που ακολούθησε την υπογραφή του μνημονίου αναδεικνύοντας το ουσιαστικό ενδιαφέρον των δύο πλευρών ώστε αυτή η σύμπραξη να εξελίσσεται με μακροπρόθεσμη στρατηγική.

Η συγκεκριμένη συμφωνία ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και του Κτήματος ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τη δυναμική της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών και του ερευνητικού έργου που αυτή παράγει, συμβάλλοντας στην κατεύθυνση της προσέλκυσης φοιτητών/τριών, τη διασύνδεση με την αγορά εργασίας και την ανάπτυξη ευκαιριών για την τοπική κοινωνία.

“Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας πιστεύουμε και επενδύουμε σε συνεργασίες που αναπτύσσουν τον πρωτογενή τομέα. Η περιοχή μας έχει πλούσια αμπελουργική ιστορία και συνεχίζοντας την παράδοση αυτή επιδιώκουμε τις συνεργασίες και δημιουργούμε τις συνθήκες για την εκπαίδευση των φοιτητών της Σχολής των Γεωπονικών Επιστημών στον τομέα της αμπελουργίας και της οινοποίησης”.

“Η στήριξη της εκπαίδευσης των νέων επιστημόνων στο αντικείμενο της αμπελουργίας και οινοποίησης στην χώρα μας, ήταν και παραμένει προτεραιότητα της φιλοσοφίας και πρακτικής μας» τόνισε χαρακτηριστικά ο Στέλλιος Μπουτάρης, Οινοποιός και Διευθύνων Σύμβουλος του Κτήματος ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ. «Χρειαζόμαστε δυναμικό με γνώσεις και υψηλή εξειδίκευση που θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις. Και το ελληνικό κρασί, χρειάζεται σχολές που θα παρέχουν το καλύτερο δυνατό εκπαιδευτικό και ερευνητικό πλαίσιο στους σπουδαστές τους, προσελκύοντας υποψηφίους όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Η διασύνδεση της επιστημονικής γνώσης με τον κλάδο μας είναι απαραίτητο συστατικό για την αειφόρο ανάπτυξή μας”.

 

More in ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

APXH