Connect with us

Σάλος από τις αποκαλύψεις Καλογρίτσα για Νίκο Παππά και «White House»

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σάλος από τις αποκαλύψεις Καλογρίτσα για Νίκο Παππά και «White House»

Σφοδρές αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις του Χρήστου Καλογρίτσα για τον Νίκο Παππά και τα τρία εκατομμύρια ευρώ.

Ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας, κατά τη διάρκεια ακροαματικής διαδικασίας στο Πρωτοδικείο Αθηνών, κατέθεσε ότι με τον συντονισμό και την καθοδήγηση του Μεγάρου Μαξίμου και του τέως υπουργού Νίκου Παππά έλαβε από λιβανέζικο κατασκευαστικό κολοσσό 3.000.000 ευρώ ως προκαταβολή για να λάβει μέρος στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες το 2016, σύμφωνα με όσα αποκάλυψε το «Πρώτο Θέμα».

«Δεν ήξερε τίποτα ο κ. Τσίπρας για εικονικές συμβάσεις, εκατομμύρια που άλλαζαν χέρια και για το σύστημα που επιχειρήθηκε να στηθεί στα ΜΜΕ ή όλα γίνονταν με την έγκρισή του για να δημιουργήσει καθεστώς;  Αντί να λέει λόγια του αέρα, περιμένουμε σήμερα τις απαντήσεις του», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. «Πριν βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά, ο κ. Τσίπρας ας εξηγήσει στον ελληνικό λαό τα όσα γίνονταν στο “μαγαζί”, όπως έλεγε και ο κ. Νίκος Παππάς, στενότερος συνεργάτης και πρωταγωνιστής όσων ανατριχιαστικών για τη Δημοκρατία μας πληροφορούνται οι Έλληνες» προσθέτει ο Στέλιος Πέτσας.

Σύμφωνα και με νέες αποκαλύψεις, στο ίδιο δικαστήριο ο κ. Καλογρίτσας κατέθεσε ενόρκως και δια των δικηγόρων του ότι αυτά τα 3.000.000 κατέληξαν στην εφημερίδα Documento του Κώστα Βαξεβάνη με την Νέα Δημοκρατία να ζητά απαντήσεις από Αλέξη Τσίπρα και Νίκο Παππά «για όλη αυτή τη δυσώδη ιστορία που την έστησαν».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να απολογηθεί για όσα αποκαλύπτονται για τη δραστηριότητα του Νίκου Παππά, τονίζοντας ότι στερείται στοιχειώδους σοβαρότητας η δικαιολογία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι δεν είναι παιδονόμος. «Ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι βαθύτατα εκτεθειμένοι όλη αυτή την περίοδο γιατί αποκαλύπτεται ότι εκτός από ψέματα, εκτός από διχασμό, εκτός από άκρατο λαϊκισμό οργάνωσαν και ένα απίστευτο παρακράτος για να ελέγξουν και τα μέσα ενημέρωσης».

Το Κίνημα Αλλαγής σε ανακοίνωσή του ανέφερε: «Όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας και σήμερα στο Πρώτο Θέμα, είναι συνέχεια μιας σειράς αποκαλύψεων που βλέπουμε τις τελευταίες εβδομάδες, είναι επιβεβλημένο να διερευνηθούν σε βάθος και ουσιαστικά από τη Δικαιοσύνη» τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Παύλος Χρηστίδης.

Αυτή ιστορία προέκυψε την περασμένη Τετάρτη στις αίθουσες του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Ευελπίδων, όπου συζητήθηκε η αστική διαφορά της πολυεθνικής κατασκευαστικής εταιρείας Al Ghandi & Consolidated Contractors International Company llc κατά της εταιρείας Τοξότης του Χρήστου Καλογρίτσα. Η αλλοδαπή εταιρεία είναι ο επιχειρηματικός κολοσσός CCC της λιβανέζικης οικογένειας Χούρυ, που από τη δεκαετία του ’80 έχει έδρα την Αθήνα.

Πού πήγαν 3 εκατομμύρια ευρώ

Η υπόθεση σε γενικές γραμμές έχει ως εξής. Τον Αύγουστο του 2016 η πολυεθνική εταιρεία υπέγραψε σύμβαση με τον Τοξότη του Χρ. Καλογρίτσα αναφορικά με υπεργολαβία για ένα mall που έχτιζε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Εκπρόσωποι της εταιρείας στην Ελλάδα είναι οι γνωστοί επιχειρηματίες Σάμερ και Φουάντ Χούρυ.

Η εταιρεία Τοξότης πήρε 3 εκατ. ευρώ προκαταβολή και στη συνέχεια εξαφανίστηκε. Η αλλοδαπή εταιρεία προσέφυγε στο Ελβετικό Διαιτητικό Δικαστήριο της Γενεύης ζητώντας την επιστροφή των χρημάτων της. Τον Απρίλιο του 2019 η απόφαση του ελβετικού δικαστηρίου δικαίωσε πλήρως την εταιρεία των Χούρυ, ζητώντας την επιστροφή των 3 εκατ. από τον Χρ. Καλογρίτσα. Το δικαστήριο της Τετάρτης, όπου ακούστηκαν όσα περιγράψαμε για τον «Λευκό Οίκο» και τον Νίκο Παππά, εξέτασε την αίτηση αναγνώρισης και κήρυξης εκτελεστής της αλλοδαπής διαιτητικής υπόθεσης.

Πώς πήρε τα τα 3 εκατ. ο Καλογρίτσας: Στην αγωγή που κατέθεσε στο δικαστήριο αλλά και στην εξώδικη δήλωση-διαμαρτυρία της εταιρείας Τοξότης του Καλογρίτσα αναφέρεται καθαρά ότι όλα έγιναν σε συμφωνία με το «White House» με σκοπό τη συμμετοχή στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες

Αυτά λοιπόν που επικαλείται η πλευρά Καλογρίτσα για να αποφύγει την πληρωμή των 3 εκατ. ευρώ είναι αποκαλυπτικά. Υποστηρίζουν ότι οι συμβάσεις ήταν «εικονικές», το κατασκευαστικό έργο πρόφαση και τα χρήματα δόθηκαν ως προκαταβολή στην εταιρεία του Καλογρίτσα προκειμένου να συμμετάσχει στον επικείμενο διαγωνισμό Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες το καλοκαίρι του 2016.

Για να θυμηθούμε το περιβάλλον της εποχής, ο Χρ. Καλογρίτσας ήταν ο «κόκκινος εργολάβος». Ο ΣΥΡΙΖΑ με τον περίφημο νόμο Παππά ήθελε διακαώς να ελέγξει τα τηλεοπτικά κανάλια, να ελέγξει τους «αρμούς» της ενημέρωσης και να προωθήσει τα «δικά του παιδιά». Ο Καλογρίτσας, έχοντας παραδοσιακές σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ και κορυφαία στελέχη του, ήταν κάτι σαν το enfant terrible των απανταχού Συριζαίων. Ο «καναλάρχης» του «Λευκού Οίκου», του Μεγάρου Μαξίμου της εποχής, και ο «επίσημος αγαπημένος» του Νίκου Παππά, ο οποίος είχε αναλάβει την εργολαβία να διεκπεραιώσει το νέο τοπίο στα ΜΜΕ.

Απ’ ό,τι φαίνεται, όμως, ο «Λευκός Οίκος» εκείνη την εποχή αναλάμβανε full service για τους ευνοούμενους επιχειρηματίες όπως ο Χρ. Καλογρίτσας. Οχι μόνο φρόντιζε να τους εντάξει στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, αλλά προσπαθούσε να τους διευκολύνει σε κάτι… μικρολεπτομέρειες. Οπως, για παράδειγμα, να βρουν χρήματα γιατί δεν διέθεταν την αναγκαία κεφαλαιακή επιφάνεια.

Όλα τα κανόνιζε το «White House»: Στο εξώδικο αναφέρεται καθαρά ότι όλα έγιναν υπό τον συντονισμό, την εποπτεία και την καθοδήγηση του «White House»

Ο τρόπος ήταν απλός. Πλησίαζαν μεγάλους επιχειρηματίες, τους έπειθαν να προσφέρουν τα «αναγκαία» και το σχέδιο προχωρούσε. Στο παρελθόν ο εφοπλιστής και επιχειρηματίας Βαγγέλης Μαρινάκης κατήγγειλε δημόσια ότι ο Νίκος Παππάς τον είχε προσεγγίσει για να χρηματοδοτήσει το κανάλι του Καλογρίτσα. Μια καταγγελία που ουδέποτε αμφισβητήθηκε από τον Παππά. Γιατί άραγε;

Και αν ο Μαρινάκης δεν δέχτηκε, άλλοι επιχειρηματίες εμφανίστηκαν πιο «συναινετικοί», όπως φαίνεται από την αντιδικία της οικογένειας Χούρυ με τον Χρήστο Καλογρίτσα που αποκαλύπτουμε σήμερα.

Continue Reading
You may also like...
Click to comment

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

More in ΕΙΔΗΣΕΙΣ

APXH