Connect with us

Π. Κουκουλόπουλος: «Να αυξηθεί η αποζημίωση του ροδάκινου για την εφαρμογή του “κομφούζιο”»

Uncategorized

Π. Κουκουλόπουλος: «Να αυξηθεί η αποζημίωση του ροδάκινου για την εφαρμογή του “κομφούζιο”»

Στη Βουλή έφερε το αίτημα του Αγροτικού Συλλόγου Φυτικής Παραγωγής Βελβεντού για αύξηση της αποζημίωσης εφαρμογής του “κομφούζιο” στην καλλιέργεια της ροδακινιάς, ο Βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Πάρις Κουκουλόπουλος.

Ειδικότερα, κατέθεσε αυθημερόν στο Κοινοβούλιο, ως Αναφορά προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Ελ. Αυγενάκη, την Επιστολή του Αγροτικού Συλλόγου, διεκδικώντας από την Κυβέρνηση να αναλάβει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες. Τόνισε μάλιστα προς τον Υπουργό ότι το θέμα έχει «ιδιαίτερη σημασία για τους καλλιεργητές ροδάκινου και μάλιστα σε μια εξαιρετικά δυσμενή γι’ αυτούς συγκυρία δραματικής συρρίκνωσης του αγροτικού εισοδήματός τους».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Αναφοράς του Βουλευτή:

 

“Σας καταθέτω ως Αναφορά σημερινή Επιστολή του Αγροτικού Συλλόγου Φυτικής Παραγωγής Βελβεντού, με την οποία αιτείται αύξηση της αποζημίωσης στην καλλιέργεια της ροδακινιάς για την εφαρμογή του “κομφούζιο”.

Αναλυτικότερα, στην Επιστολή σημειώνεται το «παράδοξο», ενώ «στη νέα ΚΑΠ προβλέπεται πολλαπλάσιος προϋπολογισμός για  το “κομφούζιο”, η αποζημίωση στη ροδακινιά ορίζεται στο νέο Πρόγραμμα με υπολογισμούςτης προηγούμενης δεκαετίας, σε αντίθεση με πρόσφατη επίσημη μελέτη που τεκμηριώνει πολύ υψηλότερο κόστος».

Αναδεικνύεται, επίσης, συγκριτικά με άλλες καλλιέργειες, ότι «το “κομφούζιο” στη ροδακινιά καλύπτει τρία έντομα – εχθρούς και αποζημιώνεται με 40 – 48 ευρώ/στρέμμα, ενώ στο αμπέλι που καλύπτει ένα έντομο – εχθρό (το 1/3 σε κόστος και απώλεια εισοδήματος) λαμβάνει από 35,3 ευρώ στο οινοποιήσιμο μέχρι και 76 ευρώ ανά στρέμμα στη σταφίδα».

«Όλα τα οικολογικά σχήματα της νέας ΚΑΠ επιβραβεύουν τον αγρότη που περνά στη νέα εποχή της βιώσιμης γεωργίας, ενώ στη ροδακινιά το “κομφούζιο” ούτε καν αποζημιώνει τα κόστη εφαρμογής του», υπογραμμίζει ο Αγροτικός Σύλλογος Φυτικής Παραγωγής Βελβεντού, τονίζοντας πως «δεν επιτρέπεται σε κανέναν να ορίζει αυθαίρετα τις αποζημιώσεις, ακυρώνοντας μια μακρόχρονη, δύσκολη, αλλά επιτυχή συλλογική προσπάθεια παραγωγής φρούτων με όρους βιωσιμότητας».

Σε αυτό το πλαίσιο, στην Επιστολή διατυπώνεται το αίτημα για «άμεση τροποποίηση του ύψους αποζημίωσης εφαρμογής του “κομφούζιο” στην καλλιέργεια της ροδακινιάς, με βάση την επίσημη μελέτη». Επισημαίνεται, επιπλέον, πως «η τροποποίηση πρέπει να γίνει άμεσα και κατ’ εξαίρεση, διότι στον Πυλώνα 2 οι δεσμεύσεις με την πρόσκληση του 2024 θα αφορούν 5ετία, ενώ στον Πυλώνα 1, αν η δράση δεν επιλεγεί το 2024, χάνειτη συνέχειά της και καταρρέει για όλη την υπόλοιπη προγραμματική περίοδο».

Κρίνοντας ότι το αίτημα του Αγροτικού Συλλόγου Φυτικής Παραγωγής Βελβεντού είναι εύλογο και δίκαιο, φέρει δε ιδιαίτερη σημασία για τους καλλιεργητές ροδάκινου και μάλιστα σε μια εξαιρετικά δυσμενή γι’ αυτούς συγκυρία δραματικής συρρίκνωσης του αγροτικού εισοδήματός τους, παρακαλείσθε όπως δρομολογήσετε τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για την ταχεία ικανοποίησή του και ενημερώσετε τη Βουλή για τις σχετικές αποφάσεις και ενέργειές σας.

Ο Αναφέρων Βουλευτής

Κουκουλόπουλος Πάρις ”

More in Uncategorized

APXH