Connect with us

Π. Κουκουλόπουλος: «Απαράδεκτες καθυστερήσεις στην έκδοση επικουρικών συντάξεων»

Uncategorized

Π. Κουκουλόπουλος: «Απαράδεκτες καθυστερήσεις στην έκδοση επικουρικών συντάξεων»

Να δοθεί επιτέλους λύση στις μακροχρόνιες καθυστερήσεις που σημειώνονται στην έκδοση τωνεπικουρικών συντάξεων σε συνταξιούχους της ΔΕΗ στο Νομό Κοζάνης και ευρύτερα της Δυτικής Μακεδονίας, ζητά με κοινοβουλευτική παρέμβασή του, ο Βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Πάρις Κουκουλόπουλος.

Σε Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, διεκδικεί από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης να δώσει ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα με συγκεκριμένες ενέργειες, ώστε να εκδοθούν οι επικουρικές, υπογραμμίζοντας πρωτίστως τη σημασία των εισοδημάτων ειδικά για την τοπική οικονομία που πλήττεται από τη βίαιη απολιγνιτοποίηση.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ:

Εύλογα ερωτήματα εγείρονται εξαιτίας των υπέρμετρων πολυετών καθυστερήσεων που σημειώνονται στην έκδοση των επικουρικών συντάξεων σε συνταξιούχους της ΔΕΗ στο Νομό Κοζάνης και ευρύτερα της Δυτικής Μακεδονίας, αγγίζοντας σχεδόν τα τέσσερα χρόνια αργοπορίας.

Την κατάσταση έχουν στηλιτεύσει επανειλημμένως τόσο η Ομοσπονδία όσο και τα τοπικά Σωματεία στη Δυτική Μακεδονία, με διαδοχικές δημόσιες παρεμβάσεις. Στην πρόσφατη (30/1/2024) ανακοίνωση του Περιφερειακού Σωματείου Συνταξιούχων ΔΕΗ Δυτικής Μακεδονίας, γίνεται ακόμα λόγος για «συνεχόμενες τραγικές καθυστερήσεις καταβολής των Επικουρικών Συντάξεων οι οποίες ξεπερνούν τα 3,5 χρόνια, σήμερα ακόμα πληρώνουν τον Αύγουστο του 2020».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας είναι μείζον, καθώς υπάρχουν χιλιάδες συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας, που ματαίως εδώ και χρόνια περιμένουν την έκδοση των επικουρικών συντάξεών τους. Βάσει περιγραφών που λαμβάνω, «σήμερα γίνεται επεξεργασία για τις επικουρικές συντάξεις όσο αποχώρησαν τον Αύγουστο του 2020, οι οποίοι αναμένεται να πληρωθούν το Φεβρουάριο δηλαδή 44 μήνες μετά τη συνταξιοδότησή τους».

Δεδομένου ότι πέρασε ένας χρόνος από όταν ο Πρωθυπουργός της Χώρας, κ. Μητσοτάκης, την 5ηΦεβρουαρίου 2023 είχε προβεί σε σχετική ανάρτηση, υποσχόμενος λύση, και συγκεκριμένα είχε γράψει: «Κάτι ακόμα που αφορά τους συμπολίτες μας μεγαλύτερης ηλικίας – οι εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις. Στόχος μας είναι να δώσουμε λύση με διαδικασία fast track – με το ίδιο μοντέλο δηλαδή που ακολουθήσαμε για να βάλουμε τέλος στην ντροπή των εκκρεμών κύριων συντάξεων»

Δεδομένου ότι στα χρόνια διακυβέρνησης της Ν.Δ., σταθερά επαναλαμβανόμενη εξαγγελία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας υπήρξε η μείωση του χρόνου έκδοσης των επικουρικών συντάξεων, με ανακοινώσεις για σχετική πρόοδο. Ενδεικτικά, στο Δελτίο Τύπου του τέως Υπουργού Εργασίας, κ. Κ. Χατζηδάκη, υπό τον τίτλο «Η αντιμετώπιση του προβλήματος των συντάξεων δεν έτυχε, πέτυχε», το Μάιο 2023, ανακοινώθηκε ότι « (…) όσον αφορά στις επικουρικές συντάξεις, το πρώτο τετράμηνο του έτους περατώθηκε το 80% περίπου των 83.000υποθέσεων που εκκρεμούσαν στις 31 Δεκεμβρίου 2022 (και για τις οποίες είχε ήδη εκδοθεί η κύρια σύνταξη), χάρη στην μεγάλη επιτάχυνση των ρυθμών απονομής».

Δεδομένου ότι οι επικουρικές συντάξεις έχουν ζωτική σημασία για όλους ανεξαιρέτως τους συνταξιούχους,οι οποίοι καλούνται να αντιμετωπίσουν το διαρκώς αυξανόμενο βάρος της ακρίβειας, των ιδιωτικών δαπανών υγείας και εν γένει του ιλιγγιώδους κόστους ζωής.

Δεδομένου ότι τα εισοδήματα αυτής της κατηγορίας συνταξιούχων δίνουν “ανάσα” στην ιδιάζουσα τοπικήοικονομία μιας περιφέρειας που βιώνει εξαιρετικά δύσκολες οικονομικές συνθήκες, εξαιτίας των δραματικών συνεπειών της βίαιης απολιγνιτοποίησης, αποτελώντας στυλοβάτη και κινητήρια δύναμη της τοπικής αγοράς.

Ερωτάται η κα Υπουργός:

  • Για ποιους λόγους σημειώνονται οι προμνησθείσες υπέρμετρες καθυστερήσεις στην έκδοση των επικουρικών συντάξεων στην εν λόγω κατηγορία συνταξιούχων της Κοζάνης και ευρύτερα της Δυτικής Μακεδονίας;
  • Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες θα προβείτε για να ολοκληρωθεί η έκδοση των επικουρικών συντάξεών τους και εντός ποιου χρονοδιαγράμματος θα έχουν πληρωθεί οι συμπολίτες μας;

More in Uncategorized

APXH