Connect with us

Προσοχή: Αν σας καλέσουν από αυτά τα νούμερα μην το σηκώσετε – Θα σας χρεώσουν

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Προσοχή: Αν σας καλέσουν από αυτά τα νούμερα μην το σηκώσετε – Θα σας χρεώσουν

Αριθμοί που χρεώνουν: Υπάρχουν πολλά «ύποπτα» νούμερα από τα οποία μας καλούν και στη συνέχεια βλέπουμε τους λογαριασμούς μας να είναι φουσκωμένοι.

Οι αριθμοί που χρεώνουν είναι μια «μάστιγα» που υπάρχει τα τελευταία χρόνια. Γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή, όπως και γενικά σε τηλεφωνήματα ή SMS που δεχόμαστε από άγνωστους αριθμούς. Άλλωστε, μόνο το προηγούμενο διάστημα είχαμε δύο σοβαρά περιστατικά τηλεφωνικής απάτης, όπως στην Σκιάθο ή στην Καβάλα.

Τελευταία, ένα νέο κύμα δήθεν «τεχνικών» διεθνούς εταιρείας κάνει την εμφάνισή του στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας. Είναι μια τακτική γνώριμη στην Ελληνική Αστυνομία και έχει ως εξής: προσποιούμενοι τεχνικούς σε κέντρα υποστήριξης μεγάλων εταιρειών λογισμικού, άγνωστοι δηλώνουν «πρόθυμοι» να βοηθήσουν τους πολίτες στην επίλυση τεχνικών προβλημάτων στους υπολογιστές τους ή να πραγματοποιήσουν έλεγχο γνησιότητας των εγκαταστημένων προγραμμάτων στους υπολογιστές τους, ώστε να συνεχίσουν να τα χρησιμοποιούν

Στο πλαίσιο αυτό ζητούν από τους ανυποψίαστους πολίτες να εγκαταστήσουν στον ηλεκτρονικό τους υπολογιστή λογισμικό απομακρυσμένης πρόσβασης, αποκτώντας έτσι έλεγχο στον υπολογιστή τους και στο σύνολο των δεδομένων που είναι αποθηκευμένα σε αυτόν, όπως:

-λογαριασμούς e-banking,

-λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης,

-φωτογραφίες και βίντεο,

-ιστορικό περιήγησης,

-κωδικούς πρόσβασης σε εφαρμογές και ιστοτόπους κ.α.,

Τα δεδομένα αυτά στη συνέχεια τα χρησιμοποιούν, με αποτέλεσμα να «ξαφρίζουν» λογαριασμούς. Από την Αστυνομία συστήνεται στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να μην ανταποκρίνονται στις κλήσεις αυτές και να μην αποκαλύπτουν προσωπικά δεδομένα και στοιχεία σε διάφορους επιτήδειους.

Αριθμοί που χρεώνουν: Ποιοι είναι

Να τονίσουμε ότι μια άλλη περίπτωση είναι να μας παίρνουν τηλέφωνο και να περιμένουν να τους πάρουμε πίσω για να χρεωθούμε. Τρεις είναι οι ομάδες αριθμών του εξωτερικού από τους οποίους έχουν δεχθεί αναπάντητες κλήσεις Έλληνες συνδρομητές το προηγούμενο διάστημα. Συγκεκριμένα, οι περισσότερες κλήσεις έχουν γίνει από τους αριθμούς +375602605281, +37127913091 και +3598920111, καθώς και από άλλους αριθμούς που αρχίζουν από +375 ή +371 ή +359.

Το +375 είναι ο διεθνής κωδικός της Λευκορωσίας, το +371 είναι ο κωδικός για τη Λετονία και το +359 είναι ο κωδικός για τη Βουλγαρία.

Την ίδια στιγμή υπάρχει και τηλεφωνική απάτη με ηχογραφημένο μήνυμα. Στη συγκεκριμένη τηλεφωνική απάτη έχουν βρει ένα τρόπο να χρεώνουν τους λογαριασμούς ακόμα και μέσω αναπάντητης κλήσης ή από κλήσεις κατά τις οποίες καλούν και είτε μιλούν αγγλικά, είτε δεν μιλούν καθόλου και σας χρεώνουν πάνω από 100 ευρώ.

Ο αριθμός που χρησιμοποιούν για να πραγματοποιήσουν αυτές τις κλήσεις (ή τουλάχιστον ο αριθμός που φαίνεται στις οθόνες των τηλεφώνων) είναι ο2311807050.

Πώς μπορείτε να ελέγξετε έναν αριθμό

Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων ενημερώνει τους πολίτες για το πώς να ελέγχουν τις αυξημένες χρεώσεις στο κινητό τους τηλέφωνο. Μάλιστα παρέχει μια εφαρμογή, ειδικά για να πενταψήφια νούμερα, που σας στέλνουν ειδοποιήσεις και έχετε την υποψία ότι σας χρεώνουν για να μπορείτε με ένα κλικ να τσεκάρετε τι συμβαίνει.

Οι οδηγίες:

«Κυρίως για «έξυπνα» τηλέφωνα (smartphones): Ενημερωθείτε αναλυτικά για τα βασικά χαρακτηριστικά και τις οδηγίες χρήσης της συσκευής, τη δυνατότητα απενεργοποίησης της αυτόματης σύνδεσης στο Internet, καθώς και για τις ισχύουσες χρεώσεις για την πρόσβαση και την ασύρματη μεταφορά δεδομένων που εφαρμόζουν οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ενεργοποιήστε την υπηρεσία «ενημέρωση κατανάλωσης δωρεάν χρόνου ομιλίας ή όγκου δεδομένων». Εάν καταναλώσετε περισσότερο χρόνο ομιλίας ή όγκο δεδομένων από το πακέτο, που έχετε επιλέξει, ο πάροχος μπορεί να σας ενημερώσει με γραπτό μήνυμα για τις επιπλέον χρεώσεις ή να διακόψει προσωρινά τη συγκεκριμένη υπηρεσία.

Επίσης, σας συνιστούμε να ενημερωθείτε για τον τρόπο που μπορείτε να ελέγχετε μόνοι σας το λογαριασμό σας πριν ακόμα καταναλωθεί η δωρεάν χρήση χρόνου και όγκου δεδομένων του οικονομικού σας πακέτου.

Στη σταθερή και κινητή τηλεφωνία, επιλέξτε τη φραγή εφόσον δεν χρησιμοποιείτε πολυμεσικές υπηρεσίες, όπως είναι οι κλήσεις προς πενταψήφιους αριθμούς (π.χ., 13ΧΧΧ, 15ΧΧΧ) ή προς άλλες υπηρεσίες προστιθεμένης αξίας (π.χ., 901ΧΧΧΧ). Σε κάθε περίπτωση, η χρέωση από κάθε πάροχο πολυμεσικών υπηρεσιών δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα €20 μηνιαίως (+ΦΠΑ) για συνδρομητικές υπηρεσίες. Από τη συγκεκριμένη υπηρεσία εξαιρούνται οι χρεώσεις για συμμετοχή σε διαγωνισμούς, π.χ., τηλεπαιχνίδια.

Επίσης, μπορείτε να ζητήσετε επιλεκτική φραγή εξερχόμενων κλήσεων, π.χ., διεθνείς συνδιαλέξεις. Ειδική ηλεκτρονική υπηρεσία για τον έλεγχο των αριθμών αυξημένης χρέωσης από τους ίδιους τους καταναλωτές διατίθεται στο διαδικτυακό τόπο της ΕΕΤΤ (www.eett.gr)

.pagenews.gr

Continue Reading
You may also like...

More in ΕΙΔΗΣΕΙΣ

APXH