“Διακρατικό ζήτημα η διαχείριση φυσικών καταστροφών”

Τη Δευτέρα 19 Ιουνίου 2023, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκδήλωση που διοργάνωσε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Πολιτικής Προστασίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Θέμα της εκδήλωσης ήταν η Πρόληψη Και Αντιμετώπιση Σύνθετων Διασυνοριακών Πλημμυρών Και Δασικών Πυρκαγιών που αφορά στο Διασυνοριακό Πρόγραμμα Interreg–IPACBC Ελλάδα-Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας με τίτλο «SOLVΕ».

Λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων του Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας κ. Δρ. Σεραφείμ Λιάπη, απηύθυνε τον χαιρετισμό του ο Συντονιστής κ. Δημήτριος Γαζής. Στο χαιρετισμό του γραμματέα, έγινε μνεία για το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπέγραψαν προ εβδομάδων ο τότε Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς, ο Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, Δρ Σεραφείμ Λιάπης και ο εκπρόσωπος της Διοίκησης του Πυροσβεστικού Σώματος στα Ιωάννινα.

(https://www.apdhp-dm.gov.gr/enimerosi/deltia-typou/18649-mnimonio-dasikes.html).

Το Μνημόνιο Συνεργασίας όριζε την παραχώρηση τριών οχημάτων 4×4 για τη διευκόλυνση πρόσβασης σε δύσβατα σημεία του δασικού οδικού δικτύου, δύο drones (τετρακόπτερα) για την επιτήρηση περιστατικών δασικών πυρκαγιών, και μια θερμική κάμερα και υλικοτεχνικό εξοπλισμό αιχμής .

Στη συνέχεια, έγινε παρουσίαση του έργου, αλλά και του Ινστιτούτου Πολιτικής Προστασίας του Πανεπιστημίου από τον Διευθυντή του, Καθηγητή Ιωάννη Μπακούρο, ο οποίος τόνισε τα σημαντικότερα σημεία του SOLVE που αφορά σε κοινές δράσεις των φορέων και στοχεύει στην κοινή εκπαίδευση επιχειρησιακών ομάδων από όμορες χώρες με παροχή επιστημονικής υποστήριξης και στην ενεργή συμμετοχή πολιτών σε οργανωμένες δραστηριότητες πρόληψης βάσει σχεδίων και στην ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων του έργου στα εθνικά σχέδια πρόληψης. Ακολούθησε μια πρωτόγνωρη διαδικασία προσομοίωσης πυρκαγιάς, κατά την οποία διασώστες και πυροσβέστες είχαν την ευκαιρία να βιώσουν “πραγματικές συνθήκες” πυρκαγιάς σε προσομοιωτή, που εντάσσεται στον εξοπλισμό του Ινστιτούτου Πολιτικής Προστασίας του Πανεπιστημίου Δ. Μακεδονίας

Στην εκδήλωση, η οποία έγινε στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτο Πολιτικής Προστασίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, παρέστησαν πάνω από 70 στελέχη εμπλεκόμενων φορέων, ανάμεσα στους οποίους υψηλόβαθμοι Αξιωματικοί της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, ο Διοικητής Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Δυτικής Μακεδονίας, ο Αρχιπύραρχος Κωνσταντίνος Τσαλίκης συνοδευόμενος από τους Διοικητές Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των 4 Νομών της Δυτικής Μακεδονίας, και ο Αστυνομικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Κοζάνης ο Ηλίας Τσιότσιας. Το “παρών” έδωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και υψηλόβαθμα στελέχη από τις Υπηρεσίες Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Παρέστησαν τέλος, πολυμελή κλιμάκια του ΕΚΑΒ και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, μέλη των οποίων είχαν την ευκαιρία να συνεργαστούν με προσκεκλημένα μέλη αντιπροσωπειών των Πανεπιστημίων και των Αρχών της Βόρειας Μακεδονίας.

Τέλος, έγινε επίδειξη ανά ομάδες των 3-5 ατόμων και Άσκηση Ατομικής Προστασίας από το ΕΚΑΒ στους παραβρισκόμενους, ώστε να καλυφθεί η εκπαίδευση και στο διασωστικό τομέα.

Από το Γραφείο του Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτ. Μακεδονίας