Connect with us

“Πράσινο φως” για τη νέα μονάδα αντλησιοταμίευσης 285 εκατ. ευρώ της ΔΕΗ στην Κοζάνη

ΚΟΖΑΝΗ

“Πράσινο φως” για τη νέα μονάδα αντλησιοταμίευσης 285 εκατ. ευρώ της ΔΕΗ στην Κοζάνη

Σε φάση υλοποίησης αναμένεται να εισέλθει το αμέσως επόμενο διάστημα το αντλησιοταμιευτικό έργο της ΔΕΗ στο Ορυχείο Νοτίου Πεδίου στην Κοζάνη με μέγιστη ισχύ τα 227 MW, αφού το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έδωσε το πράσινο φως στους περιβαλλοντικούς όρους του έργου. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 285 εκατ. ευρώ.

Το έργο αφορά μονάδα αντλησιοταμίευσης με δύο ταμιευτήρες (Άνω και Κάτω Ταμιευτήρα), αγωγό προσαγωγής, σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αντλιοστάσιο αποχέτευσης και γραμμή διασύνδεσης. Ο Άνω Ταμιευτήρας χωροθετείται στο νότιο τμήμα του Ορυχείου Νοτίου Πεδίου αξιοποιώντας την υφιστάμενη μορφολογία και ειδικότερα το σύνολο του δαπέδου της πρώτης τομής του Ορυχείου σε έκταση 730 στρεμμάτων.

Πρόκειται για τη βαθμίδα με διαμορφωμένη στάθμη. Ο Κάτω Ταμιευτήρας χωροθετείται στο χαμηλό κοίλωμα του ορυχείου.

Σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά του, ο πρώτος και βασικός σχεδιασμός, βασίζεται σε κάλυψη συνεχούς λειτουργίας 11 ωρών στη λειτουργία άντλησης και 8 ωρών στη λειτουργία παραγωγής αξιοποιώντας το 45,53% της συνολικής χωρητικότητας του άνω ταμιευτήρα. Κατά τη φάση της άντλησης, ο σταθμός προβλέπεται να απορροφά μέση ισχύ 212 MW για 11 ώρες, με μέγιστη ισχύ άντλησης τα 221 MW.

Κατά τη φάση παραγωγής, ο σταθμός παράγει ηλεκτρική ενέργεια με μέση ισχύ 217MW για 8 ώρες, με μέγιστη ισχύ παραγωγής τα 227 MW και ελάχιστη ισχύ παραγωγής τα 204 MW (η παραγόμενη ενέργεια μεταβάλλεται με τη στάθμη του Άνω ταμιευτήρα).

Η διασύνδεση του Σταθμού Παραγωγής με το δίκτυο του ΑΔΜΗΕ θα γίνει μέσω του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου. Καθώς στην περιοχή του Κάτω Ταμιευτήρα και του Μηχανοστασίου του PHS δεν είναι εφικτό να αναπτυχθεί Υποσταθμός ή Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης , Υποσταθμός ‘ανοικτού’ τύπου θα γίνει σε περιοχή πλησίον του Άνω Ταμιευτήρα (περί τα 12 στρ.), σε χώρο του ορυχείου, ήδη απαλλοτριωμένο.

Η διασύνδεση του Σταθμού Παραγωγής με τον νέο ΥΣ θα γίνει με τρεις καλωδιακές (ή εναέριες) γραμμές 150kV μήκους περί τα 2.150m. Η διασύνδεση του νέου ΥΣ με τον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου θα γίνει με νέα εναέρια Γραμμή Μεταφοράς 150 kV διπλού κυκλώματος που θα έχει μεταφορική ικανότητα 180 MVA περίπου ανά κύκλωμα και συνολικό μήκος περί τα 5km. Το συνολικό μήκος των Γραμμών Μεταφοράς 150 kV ανέρχεται περί τα 7.150m.

Η ΔΕΗ πέρα από το αντλησιοταμιευτικό έργο στο Ορυχείο Νοτίου Πεδίου που πήρε το πράσινο φως του ΥΠΕΝ, έχει ακόμα στα σκαριά το έργο αντλησιοταμίευσης στο Ορυχείο Καρδιάς με μέγιστη ισχύ 304 MW που θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τη 1η Σεπτεμβρίου αλλά και το έργο αντλησιοταμίευσης στο ορυχείο της Μεγαλόπολης με μέγιστη ισχύ 183 MW για το οποίο έχει υποβληθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και βρίσκεται σε διαδικασία έγκρισης.

Παράλληλα, η ΔΕΗ έχει αδειοδοτηθεί από τη ΡΑΑΕΥ για ένα ακόμη σημαντικό έργο αντλησιοταμίευσης, ισχύος 475 MW, στον Υδροηλεκτρικό Σταθμό της Σφηκιάς στη Βέροια.

ypodomes.com

More in ΚΟΖΑΝΗ

APXH