Connect with us

«Πράσινο» από ΥΠΕΝ στη μονάδα αντλησιοταμίευσης της ΔΕΗ στη Δυτ. Μακεδονία (Ορυχείο Νοτίου Πεδίου)

ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

«Πράσινο» από ΥΠΕΝ στη μονάδα αντλησιοταμίευσης της ΔΕΗ στη Δυτ. Μακεδονία (Ορυχείο Νοτίου Πεδίου)

Στην έγκριση των περιβαλλοντικών όρων του έργου «Αντλησιοταμίευσης στο Ορυχείο Νοτίου Πεδίου του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας»στον Δήμο Κοζάνης, προχώρησε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Το έργο, με φορέα τη ΔΕΗ Α.Ε, αφορά σε μονάδα αντλησιοταμίευσης με δύο (2) ταμιευτήρες (Άνω και Κάτω Ταμιευτήρα), αγωγό προσαγωγής, σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αντλιοστάσιο αποχέτευσης και γραμμή διασύνδεσης. Αυτό το έργο αποσκοπεί στην αποθήκευση ενέργειας και στην αύξηση της διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας. Το έργο θα διαθέτει άνω και κάτω ταμιευτήρα, με τον κάτω να διαμορφώνεται εντός του ορυχείου, και θα λειτουργεί σε κύκλους άντλησης και παραγωγής. Το νερό θα αντλείται προς τον άνω ταμιευτήρα κατά τις ώρες χαμηλής ζήτησης, χρησιμοποιώντας πλεονάζουσα ηλεκτρική ενέργεια, και θα επιστρέφει μέσω υδροστροβίλων για παραγωγή ρεύματος σε ώρες αιχμής. Η εγκατάσταση θα συνδεθεί με το δίκτυο του ΑΔΜΗΕ μέσω των υφιστάμενων γραμμών υψηλής τάσης του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου.

Όπως έχει αναφέρει το insider.gr η ΔΕΗ προωθεί σημαντικές επενδύσεις στη Δυτική Μακεδονία. Ειδικά για έργα αντλησιοταμίευσης, ξεχωρίζει και αυτό στο ορυχείο Νοτίου Πεδίου, ο Όμιλος σχεδιάζει μονάδα αντλησιοταμίευσης δυναμικότητας περίπου 240 MW για 12 ώρες, με κόστος 310 εκατ. ευρώ και τη δημιουργία 550 νέων θέσεων εργασίας. Στην σχετική απόφαση έγκρισης του ΥΠΕΝ και αναφορικά με τα τεχνικά στοιχεία λειτουργίας άντλησης και παραγωγής, γίνεται αναφορά σε Μέγιστη Ισχύς Λειτουργίας Άντλησης 221MW και Παραγωγής 227MW. Το project έχει λάβει το «πράσινο φως» από την ΡΑΑΕΥ, ενώ έχει ολοκληρωθεί και η σχετική διαβούλευση επί Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Το project

Όπως αναφέρεται, η σύνδεση του Άνω Ταμιευτήρα με τον Κάτω Ταμιευτήρα για την τροφοδοσία του Σταθμού Παραγωγής, αλλά και την άντληση νερού από τον Κάτω Ταμιευτήρα στον Άνω, επιτυγχάνεται με χαλύβδινο αγωγό διαμέτρου 6,00 m. Ο αγωγός προσαγωγής θα είναι υπογειοποιημένος σε όλο του το μήκος, για λόγους προστασίας αυτού. Ο Σταθμός Παραγωγής χωροθετείται στη Νότια πλευρά του Κάτω Ταμιευτήρα. Στη Νότια πλευρά του Άνω ταμιευτήρα χωροθετείται το Αντλιοστάσιο Αποχέτευσης, με το οποίο ο ταμιευτήρας συνδέεται με υπόγειο αγωγό μικρού μήκους. Με το αντλιοστάσιο αυτό παρέχεται η δυνατότητα παροχέτευσης των πλεοναζόντων υδάτων του Άνω Ταμιευτήρα προς την περιμετρική τάφρο αντιπλημμυρικής προστασίας και από εκεί στο ρ. Σουλού. Η χρήση του αντλιοστασίου αποσκοπεί στην αποχέτευση τμήματος του ετήσιου όγκου υδάτων που εισέρχονται στον Κάτω Ταμιευτήρα (υπόγεια και επιφανειακή απορροή), ο οποίος πρέπει να απομακρυνθεί από το παλαιό ορυχείο προκειμένου να διατηρείται σταθερός ο μέγιστος όγκος νερού στον Κάτω Ταμιευτήρα, ίσος με το άθροισμα του νεκρού όγκου και του ωφέλιμου διακινούμενου όγκου.

Η διασύνδεση του Σταθμού Παραγωγής με το δίκτυο του ΑΔΜΗΕ θα γίνει μέσω του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου. Καθώς στην περιοχή του Κάτω Ταμιευτήρα και του Μηχανοστασίου του PHS δεν είναι εφικτό να αναπτυχθεί Υποσταθμός (ΥΣ) ή Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ), Υποσταθμός (ΥΣ) ‘ανοικτού’ τύπου θα γίνει σε περιοχή πλησίον του Άνω Ταμιευτήρα (περί τα 12στρ.), σε χώρο του ορυχείου, ήδη απαλλοτριωμένο. Η διασύνδεση του Σταθμού Παραγωγής με τον νέο ΥΣ θα γίνει με τρείς (3) καλωδιακές (ή εναέριες) γραμμές 150kV μήκους περί τα 2.150m. Η διασύνδεση του νέου ΥΣ με τον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου θα γίνει με νέα εναέρια Γραμμή Μεταφοράς 150kV διπλού κυκλώματος που θα έχει μεταφορική ικανότητα 180 MVA περίπου ανά κύκλωμα και συνολικό μήκος περί τα 5km. Το συνολικό μήκος των Γραμμών Μεταφοράς 150kV ανέρχεται περί τα 7.150m.

Τα έργα αντλησιοταμίευσης

Τα έργα αντλησιοταμίευσης αντισταθμίζουν τη στοχαστικότητα των ΑΠΕ και συμβάλλουν στη σωστή κατανομή της παραγόμενης ενέργειας μέσα στην ημέρα. Ουσιαστικά, η αντλησιοταμίευση είναι μία σύγχρονη τεχνολογία αποθήκευσης ενέργειας, μεγάλης κλίμακας, που συμβάλλει στη σταθερότητα του δικτύου, με έναν αμιγώς πράσινο τρόπο.

Ένα τυπικό σύστημα αντλησιοταμίευσης περιλαμβάνει δύο ταμιευτήρες νερού – εγκατεστημένους σε διαφορετικό υψόμετρο – και υδροηλεκτρικούς στροβίλους (τουρμπίνες), οι οποίοι παράγουν ηλεκτρική ενέργεια. Η ηλεκτρική ενέργεια, κατά τις ώρες που δε χρησιμοποιείται, αξιοποιείται για να αντληθεί το νερό από τον κάτω ταμιευτήρα και να μεταφερθεί προς τον ταμιευτήρα, που βρίσκεται σε μεγαλύτερο υψόμετρο. Εκεί, αποθηκεύεται ως υδροηλεκτρικό απόθεμα. Όταν η ζήτηση ενέργειας αυξάνεται, το νερό ελευθερώνεται από τον πάνω ταμιευτήρα προς τον κάτω -και περνώντας μέσα από τις τουρμπίνες- παράγει ηλεκτρική ενέργεια.

insider.gr

More in ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

APXH