Connect with us

Πασχαλινά δώρα: Τι συμβολίζουν η λαμπάδα, το αυγό και το τσουρέκι του νονού στο βαφτιστήρι

ΕΛΛΑΔΑ

Πασχαλινά δώρα: Τι συμβολίζουν η λαμπάδα, το αυγό και το τσουρέκι του νονού στο βαφτιστήρι

Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης. Παραδοσιακά οι νονοί και οι νονές πηγαίνουν τα δώρα τους στα βαφτιστήρια τους, που περιμένουν με ανυπομονησία.

Η λίστα περιλαμβάνει τη λαμπάδα, το σοκολατένιο αυγό, το τσουρέκι και τα παπούτσια. Το καθένα απ΄αυτά συμβολίζει κάτι και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να μάθουμε τι.

Η λαμπάδα

Το έθιμο της λαμπάδας έχει τις ρίζες του πολλά χρόνια πίσω. Συγκεκριμένα, απαντάται από τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους. Τότε, οι πιστοί βαπτίζονταν συνήθως το Μεγάλο Σάββατο ή την Κυριακή της Ανάστασης και την ώρα του Μυστηρίου κρατούσαν μια αναμμένη λαμπάδα. Μπορεί πλέον οι βαπτίσεις να μην γίνονται αυτές τις μέρες όμως ο συμβολισμός παραμένει.

Η φλόγα της λαμπάδας σηματοδοτούσε το φως του Χριστού που πλέον φώτιζε την ψυχή του Νεοφώτιστου. Στη συνέχεια, κατέληξε να σημαίνει την νίκη του φωτός ενάντια στο σκοτάδι, δηλαδή τη νίκη της ζωής ενάντια στον θάνατο. Για τον λόγο αυτό, την Μεγάλη Παρασκευή, στην περιφορά του Επιταφίου, μικροί και μεγάλοι κρατάμε μονόχρωμες λαμπάδες, οι οποίες συνήθως είναι καφέ γιατί συμβολίζουν το πένθος των πιστών, ή φαναράκια. Την λαμπάδα του νονού, τα παιδιά την ανάβουν το Μεγάλο Σάββατο στην Ανάσταση. Είθισται να είναι λευκή αλλά μπορεί να έχει οποιοδήποτε άλλο χαρούμενο χρώμα.

Το σοκολατένιο αυγό

Πρόκειται για ένα πιο σύγχρονο έθιμο που προέρχεται από την Ευρώπη. Θεωρείται ότι συμβολίζει τον ερχομό της άνοιξης, που πάντα συμπίπτει ή έρχεται λίγο μετά το Πάσχα, την αναγέννηση της φύσης και τη γονιμότητα.

Τα παπούτσια

Συνηθίζεται οι νονοί να παίρνουν δώρο στα βαφτιστήρια τους παπούτσια και όχι ρούχα. Αυτό γιατί τα παπούτσια αντιπροσωπεύουν τη σταθερότητα που εύχεται ο νονός να έχει το βαφτιστήρι στη ζωή του.

Το τσουρέκι

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε το τσουρέκι. Είναι ο άρτος της ζωής και σύμφωνα με την παράδοση συμβολίζει την Ανάσταση γιατί το αλεύρι παίρνει ζωή με το ζύμωμα και μετά γίνεται τσουρέκι. Η παρασκευή του, για όσους επιλέγουν να το κάνουν στο σπίτι, γίνεται από τη Μεγάλη Τρίτη μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη. Εναλλακτικά, υπάρχει η λύση του ζαχαροπλαστείου ή του φούρνου.

More in ΕΛΛΑΔΑ

APXH