Μέτρα όπως το Kids Wallet (γονικός έλεγχος), η εφαρμογή της κοινωνικής εργασίας αντί των αποβολών, καθώς και η δημιουργία… τεχνικών γυμνασίων στα πρότυπα των ΕΠΑΛ περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στο σχέδιο των 138 σελίδων που κατήρτισε η κυβέρνηση σε συνεργασία με Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και με τον τίτλο «Εθνική Στρατηγική κατά της Βίας και Παραβατικότητας Ανηλίκων», το οποίο και παρουσιάστηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τα 4 κεφάλαια

Η δομή της Εθνικής Στρατηγικής αποτελείται από τέσσερα κεφάλαια.

  1. Το πρώτο κεφάλαιο περιλαμβάνει την εξέλιξη των αντιλήψεων για τη βία και την παραβατικότητα στον χωροχρόνο. Επιχειρεί να αποτυπώσει την ιδεολογική, πολιτισμική και κοινωνική πορεία, από την παρελθούσα αποδοχή της βίας κατά των παιδιών έως τη σημερινή εγκληματοποίηση της βίας, καθώς επίσης και το πέρασμα από την τιμωρία και την αντεκδίκηση στην επανένταξη και την αποκατάσταση των ανηλίκων παραβατών.
  2. Η αποτύπωση του φαινομένου της βίας και της παραβατικότητας σήμερα στη χώρα μας αναλύεται στο δεύτερο κεφάλαιο, το οποίο περιλαμβάνει σύντομη επισκόπηση των ερευνών για όψεις της βίας (ενδοοικογενειακή, σχολική, διαδικτυακή, αθλητική, εξτρεμιστική) και επεξεργασία ποσοτικών δεδομένων για την παραβατικότητα ανηλίκων.
  3. Το τρίτο κεφάλαιο επικεντρώνεται στην παρουσίαση των πολιτικών, μέτρων και πρωτοβουλιών της πολιτείας για την αντιμετώπιση του φαινομένου στο διάστημα 2019- 2024.
  4. Στο τέταρτο κεφάλαιο περιγράφεται η μεθοδολογία που εφάρμοσε η Επιτροπή, η στοχοθεσία και ιδίως οι νέες προτεινόμενες πολιτικές και τα μέτρα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του φαινομένου. Το κεφάλαιο ολοκληρώνεται με την πρόταση για την υλοποίηση και την παρουσίαση του σχεδίου διακυβέρνησης της Εθνικής Στρατηγικής.

Συνολικά 29 νέες πολιτικές συνθέτουν την Εθνική Στρατηγική για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας ανηλίκων, η οποία παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, συνθέτουν 29 νέες πολιτικές, εκ των οποίων επτά εμβληματικές και πέντε οριζόντιες, καθώς και 69 μέτρα.

Μεταξύ όσων ανακοινώθηκαν είναι:

Α. Ο Γονικός Έλεγχος: Το Kids Wallet επιτρέπει στους γονείς να ρυθμίζουν τις εφαρμογές και τις ιστοσελίδες στις οποίες έχουν πρόσβαση τα παιδιά τους, καθώς και τον χρόνο που αφιερώνουν σε αυτές.

Επιβεβαίωση Ηλικίας: Η εφαρμογή παρέχει μια ασφαλή και αξιόπιστη μέθοδο για την επιβεβαίωση της ηλικίας των ανηλίκων στο διαδίκτυο, προστατεύοντάς τους από ακατάλληλο περιεχόμενο και πιθανούς κινδύνους.

Ψηφιακή Ταυτότητα: Το Kids Wallet λειτουργεί ως ένα ψηφιακό πορτοφόλι, στο οποίο το παιδί μπορεί να αποθηκεύσει την ψηφιακή του ταυτότητα, διευκολύνοντας την πρόσβαση σε υπηρεσίες και εφαρμογές που απαιτούν επιβεβαίωση ηλικίας.

«Με το Kids Wallet, δίνουμε στους γονείς ένα ισχυρό εργαλείο για να προστατεύσουν τα παιδιά τους στο διαδίκτυο, ενώ παράλληλα ενισχύουμε την ψηφιακή τους ταυτότητα και τους βοηθάμε να αναπτύξουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες με ασφάλεια,» τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίουπριν παρουσιάσει στους γονείς τον τρόπο λειτουργίας της εφαρμογής.

«Τα βήματα που πρέπει να γίνουν είναι τα εξής:

1. Εγκατάσταση: Κατεβάστε την εφαρμογή Kids Wallet στο κινητό τηλέφωνο του παιδιού σας από το App Store ή το Google Play Store.

2. Δημιουργία Λογαριασμού: Δημιουργήστε έναν λογαριασμό γονέα και έναν λογαριασμό παιδιού, εισάγοντας τα απαραίτητα στοιχεία.

3. Ρύθμιση Γονικού Ελέγχου: Ορίστε τις εφαρμογές και τις ιστοσελίδες στις οποίες θα έχουν πρόσβαση τα παιδιά σας, καθώς και τον χρόνο που μπορούν να αφιερώνουν σε αυτές.

4. Επιβεβαίωση Ηλικίας: Επιβεβαιώστε την ηλικία του παιδιού σας μέσω της εφαρμογής, χρησιμοποιώντας τα απαραίτητα έγγραφα.

5. Ψηφιακή Ταυτότητα: Δημιουργήστε την ψηφιακή ταυτότητα του παιδιού σας, αποθηκεύοντας τα απαραίτητα στοιχεία στο Kids Wallet».

Β. Η κοινωνική εργασία στο σχολείο αντί της γνωστής αποβολής: Η αποβολή, ως ποινή, απομονώνει τον μαθητή από το σχολικό περιβάλλον, ενίοτε ενισχύοντας αισθήματα απόρριψης και περιθωριοποίησης. Η κοινωνική εργασία, αντίθετα, εντάσσει τον μαθητή σε δραστηριότητες που έχουν θετικό αντίκτυπο στην κοινότητα του σχολείου, όπως:

  • Η βοήθεια σε μικρότερους μαθητές
  • Η συμμετοχή σε οργανωμένες δράσεις καθαριότητας, τακτοποίησης ή συντήρησης χώρων.
  • Η συμβολή σε δράσεις ευαισθητοποίησης κατά του σχολικού εκφοβισμού.
  • Η ενίσχυση συμμαθητών σε μαθήματα ή εξωσχολικές δραστηριότητες.

Η κοινωνική εργασία στο σχολείο εντάσσεται στη φιλοσοφία της αποκαταστατικής δικαιοσύνης: Δίνει στον μαθητή τη δυνατότητα να αντιληφθεί τον αντίκτυπο των πράξεών του, να αναλάβει ευθύνη και να επανορθώσει με πράξεις που έχουν αξία και συμβολή. Πρόκειται για ένα μέτρο με επανεκπαιδευτικό και όχι τιμωρητικό χαρακτήρα.

Όπως τόνισε η επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάσω Αρτινοπούλου, κατά την παρουσίαση των νέων μέτρων, η πρόταση προβλέπει ότι σε περιπτώσεις ελαφρύτερων παραπτωμάτων, ο μαθητής θα παραμένει στο σχολικό περιβάλλον και θα εκτελεί κοινωνική εργασία κατά τις ώρες λειτουργίας του σχολείου. Σε σοβαρότερες περιπτώσεις, προβλέπεται η ένταξη του μαθητή σε ειδικά κέντρα κοινωνικής υποστήριξης, όπου η παρέμβαση θα είναι πιο δομημένη και υποστηρικτική.

Η εφαρμογή του μέτρου θα συνοδεύεται από την υποστήριξη κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων, με στόχο να υπάρχει συνεχής αξιολόγηση των επιπτώσεων, αλλά και ουσιαστική καθοδήγηση του μαθητή. Το μέτρο έχει ήδη τύχει θετικής αποδοχής σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες και αποτελεί ένα σύγχρονο «εργαλείο» παιδαγωγικής πειθαρχίας. Η κοινωνική εργασία στο σχολείο εντάσσεται σε μία ολιστική στρατηγική, που βλέπει την ανήλικη παραβατικότητα, όχι απλώς ως παράβαση κανόνων, αλλά ως σύμπτωμα βαθύτερων κοινωνικών και ψυχολογικών αιτίων.

Ξανά ο λόγος στη «γονεϊκή ευθύνη»

Την εξειδίκευση των πρωτοβουλιών και των πολιτικών που απαρτίζουν την Εθνική Στρατηγική για τη Βία και την Παραβατικότητα των Ανηλίκων,  που πραγματοποιήθηκε στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, συντόνισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος στην εισαγωγική του τοποθέτηση σημείωσε ότι σε ό,τι αφορά στο πρόβλημα της βίας και της παραβατικότητας των ανηλίκων, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση «επέλεξε να μην κλείσει τα μάτια».

Ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος χαρακτήρισε την Εθνική Στρατηγική έναν «οδικό χάρτη για την αντιμετώπιση ενός σύνθετου φαινομένου», ο οποίος «συνδυάζει τη μελέτη και την αντιμετώπιση της βίας με αυτή της παραβατικότητας, διότι αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία». «Μιλάμε, όμως, για παιδιά και χρειάζεται να σταθούμε δίπλα τους με ευαισθησία, με σεβασμό στα δικαιώματα τους και με έμφαση στις υποχρεώσεις που έχουν».

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάσω Αρτινοπούλου, χαρακτήρισε τη Στρατηγική «καινοτόμα προσέγγιση», η οποία «δηλώνει την αλλαγή οπτικής απέναντι στο θέμα», και εξέφρασε την ελπίδα να αποτελέσει μία καλή πρακτική για τις χώρες του εξωτερικού. «Από εδώ και πέρα υπάρχει ένας οδηγός, σε βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο. Ευελπιστούμε να τύχει αυτό το έργο συστηματικής ανάγνωσης και το σπουδαιότερο, συστηματικής εφαρμογής», τόνισε.

Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Σοφία Ζαχαράκη, επισήμανε ότι «δεν ξεκινάμε από το μηδέν». Και ότι υπάρχουν ήδη διαθέσιμα εργαλεία, όπως ο νόμος «Σπάσε τη σιωπή» και η πλατφόρμα «stopbullying». Επιπλέον, αναφέρθηκε σε επόμενα βήματα, όπως την εισαγωγή της διαμεσολάβησης στα σχολεία, την αποβολή εντός σχολείου, «εκτός σχολικής τάξης, εντός όμως σχολικής ζωής», καθώς επίσης και την πιλοτική εφαρμογή από το 2026, Τεχνικών Γυμνασίων. «Η αντιμετώπιση της βίας των ανηλίκων είναι μία κοινή μάχη γονέων, παιδιών, εκπαιδευτικών και βεβαίως, εμείς, ως υποστηρικτές με τα θεσμικά εργαλεία που θα πρέπει να δώσουμε», τόνισε η κυρία Ζαχαράκη.

Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής, Δόμνα Μιχαηλίδου, σημείωσε ότι η πρόληψη της βίας ξεκινά από την οικογένεια, και χαρακτήρισε την κατάρτιση της Εθνικής Στρατηγικής ως «αναγκαία δουλειά». «Έχουμε πολλή δουλειά ακόμα να κάνουμε, αντιμετωπίζουμε το ζήτημα διυπουργικά, ξέροντας ποιοι είναι οι στόχοι μας», σημείωσε.

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο οποίος σημείωσε ότι «δεν αρκεί να αναγνωρίζουμε τις ευκαιρίες που προσφέρει η τεχνολογία. Πρέπει να είμαστε εξίσου προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε τις απειλές που ελλοχεύουν, ιδιαίτερα για τα παιδιά μας». Ο υπουργός, μεταξύ άλλων, παρουσίασε το Kids Wallet, «ένα ισχυρό εργαλείο για να προστατεύσουν τα παιδιά τους στο διαδίκτυο», όπως είπε και πρόσθεσε: «Πρέπει να θυμόμαστε ότι τα παιδιά μας έχουν δικαίωμα στην ιδιωτικότητα και στην αυτονομία. Ο ρόλος μας ως γονείς είναι να τα καθοδηγήσουμε και να τα προστατεύσουμε, όχι να τα ελέγχουμε απόλυτα».

Αθλητισμός και… Αστυνομία στην αντιμετώπιση της ανήλικης βίας

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, χαρακτήρισε «καινοτομία» τις πρωτοβουλίες που εντάσσονται στο εν λόγω σχέδιο. «Ο αθλητισμός είναι κρίσιμος και αναγκαίος κρίκος στην προσπάθεια αυτή και θα πρέπει ως Πολιτεία να το αναδείξουμε», τόνισε ο κ. Βρούτσης, ο οποίος σημείωσε ότι οι αθλητές στη χώρα μας, έχοντας δελτίο, είναι 412.329 και όσο διευρύνεται η συμμετοχή, είναι ενδιαφέρον να δούμε αν θα λειτουργεί αντιστρόφως ανάλογα η ποσοτικοποίηση της βίας στους δείκτες.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σημείωσε ότι η βία καταλήγει στην πόρτα της Αστυνομίας, για διαχείριση υπό δύσκολες συνθήκες και αυτό απαιτεί εξειδικευμένη διαχείριση, συνεχή προσαρμογή και ενίσχυση των εργαλείων πολιτικής που διαθέτει. «Να εντείνουμε τις δράσεις μας, αξιοποιώντας όλο αυτό το πλαίσιο το οποίο τίθεται από την Εθνική Στρατηγική. Είναι ένα βαθιά κοινωνικό θέμα και χρειάζεται μία βαθιά και σε έκταση στρατηγική, που θα απαντήσει στο πρόβλημα καλύτερα».

«Σήμερα, είναι Σουηδοί Αστυνομικοί στην Αθήνα για να αντιγράψουν το ελληνικό μοντέλο αστυνόμευσης στους αθλητικούς χώρους. Το θέμα της βίας ανηλίκων, της έμφυλης βίας, είναι βαθιά κοινωνικό, είμαστε πρωτοπόροι στην Ευρώπη στις μεταρρυθμίσεις αστυνόμευσης και διαχείρισης», εξήρε τον ρόλο των δυνάμεων καταστολής ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, στάθηκε στα αναμορφωτικά μέτρα που μπορούν «να βοηθήσουν τα παιδιά να μετατρέψουν τον θυμό και την οργή τους σε κάτι πολύ παραγωγικό, είτε στον αθλητισμό, είτε στον πολιτισμό, είτε στην εργασία». Ανακοίνωσε, δε, ότι αναμένεται να ανακοινωθεί από κοινού με την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, η δυνατότητα παροχής κοινωφελούς εργασίας σε πολιτιστικές δραστηριότητες.

«Δημιουργήσαμε νέο αδίκημα με τίτλο: »Στρατολόγηση ανηλίκων για τέλεση εγκληματικών πράξεων». Αυξήσαμε τις ποινές που αφορούν τη βία κατά των ανηλίκων ή διαπράττεται ενώπιον αυτών. Διευρύναμε το πεδίο των κακουργηματικών πράξεων, για τις οποίες οι ανήλικοι μπορεί να οδηγηθούν σε κατάστημα σωφρονισμού. Τα εγκλήματα κατά των ανηλίκων είναι πλέον ρατσιστικά. Μπορούμε να είμαστε πιο ασφαλείς», είπε ακόμη ο κ. Φλωρίδης.

Ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος, αρμόδιος για την Ψυχική Υγεία, επισήμανε ότι σκοπός των παρεμβάσεων που εντάσσονται στη Στρατηγική είναι η δημιουργία ενός δικτύου, που θα παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες σε όλη τη χώρα.

tovima.gr