Connect with us

Ο Τάσος Φούντογλου για το βρώμικο ιατρικό σύστημα από το οποίο απουσιάζει παντελώς ο ασθενής

ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο Τάσος Φούντογλου για το βρώμικο ιατρικό σύστημα από το οποίο απουσιάζει παντελώς ο ασθενής

Φεύγω από τα Χανιά με ανάμικτα συναισθήματα και με διάθεση για ένα ακόμα «σεντονακι». Από την μια είχα την τιμή να δουλέψω σε μια ιδιωτική μονάδα αιμοκάθαρσης- πρότυπο από όλες τις απόψεις. Εγκαταστάσεις, ανθρώπινο δυναμικό, πρωτόκολλα, διαδικασίες. Δεν θα σταθώ στους ανθρώπους της κλινικής που ο καθένας με σημάδεψε με τον τρόπο του, καθώς αυτό αφορά το μέσα μου και μόνο . Θα σταθώ όμως σε αυτήν την περιβόητη νεοελληνική πραγματικότητα, η οποία εκτος από το ποιητικό «όπου σταθείς αυτή η χώρα σε πληγώνει» αρχίζει πλέον να σε αηδιάζει και να σε εξοργίζει με το ανέμπνευστο της πεζης της σαχλαμάρας . Πολιτικά καπετανατα, προσωπικές αντιδικίες, παρασκηνιακές κόντρες, αιμοκαθαιρομενοι ασθενείς να χρησιμοποιούνται ως τηλεοπτικό προϊόν για να μην χάσουν ορισμένοι την κουτάλα, πισώπλατα μαχαιρώματα σε όποιον έρχεται να μας χαλάσει την σούπα και να μας ξεβολεψει, απουσία οποιουδήποτε ελέγχου και λογοδοσίας. Και στην μέση να στέκεται ο έρμος ο ασθενής, ο οποίος λες και δεν αφορά το σύστημα. Λες και το σύστημα φτιάχτηκε για να εξυπηρετεί την κούφια ματαιοδοξία του κάθε πικραμένου «καρεκλακια» αυτής της χώρας που φαντασιώνεται πως η καρέκλα είναι μόνιμη κατάσταση , απαραβίαστο δικαίωμα, προίκα που δίνεται στον επόμενο ή ιδιοκτησία που κληροδοτειται. Και όλα αυτά με τη φαιδρή επίφαση του δεξιού που ιδιωτικοποιει την υγεία και του αριστερού που κόπτεται για τη δημόσια υγεία. Λες και αν στο ΕΣΥ διοριστεί ένας ηλίθιος που δεν ξέρει που παν τα τέσσερα από ιατρική, αυτό είναι προάσπιση της δημόσιας υγείας ενώ αν ένας ιδιώτης κάνει ακριβές μπίζνες πάνω στα ταμεία και τους ασθενείς αυτό είναι αουτσορσινγκ βρε αδερφέ και επειδή το γράφουν τα βιβλία μας θα πρέπει και να το στηρίξουμε άνευ σχολιασμού και υποσημειωσεων. Ελα τώρα με τη σαχλαμάρα….

Τα πράγματα είναι απλά πλέον για όποιον θέλει να το παίξει μεταρρυθμιστής και οραματιστής ηγέτης. Καταρχάς βάζεις ένα τέλος σε ολα αυτά τα μαγαζακια και τα παραμαγαζα που έχουν στήσει ορισμένοι στο χώρο της υγείας ( Πανεπιστήμια, Νοσοκομεία, Ιδιωτικές κλινικες) και τα λυμαίνονται χρόνια τώρα για ίδιον όφελος. Αποκλείοντας όποιον δεν γουστάρουν, κυνηγώντας όποιον δεν καταδεχτει να προσκυνήσει το δαχτυλίδι του Νομου που κρύβουν μέσα τους ή λοιδορώντας όποιον απεχθάνεται τις κατουρημένες ποδιές και δεν θέλει απλά να τις φιλήσει. Γιατί βρε αδερφέ δεν είναι αναγκασμένος κάποιος σε μια πολιτισμένη χώρα να φιλάει το «κάτουρο» του άλλου. Τόσο απλά!

Και αφού τα ξηλώσει αυτά τα μαγαζάκια να επιβάλλει ποιοτικά κριτήρια λειτουργίας για όλες τις μονάδες υγείας. Είτε ιδιωτικές είτε δημόσιες. Δεν με νοιάζει κύριε αν είσαι ιδιώτης ή δημόσιος υπάλληλος, εμένα με νοιάζει να προσφέρεις τις καλύτερες υπηρεσίες στους ασθενείς μου. Και αν είσαι ιδιώτης επιχειρηματίας αεριτζής και αρπακολατζής να φας το λουκέτο σου και να πας στο σπιτάκι σου. Αν είσαι ιδιώτης γιατρός και στην μονάδα σου το 50% των ασθενών σου κάνει αιμοκάθαρση με καθετήρα και οι ασθενείς σου κάνουν online αιμοκάθαρση με 9 και 10 λίτρα να φας μια συγυρισμένη αφαίρεση άδειας και να πας στο πατρικό σου να το παίζεις γιατρός στους συγγενείς και φίλους σου. Και να κοτσάρεις και στο σαλόνι σου αυτά τα αστεία κορνιζακια από τα συνέδρια και τα ταξιδάκια στας Ευρωπας που τα πουλάς στους ιθαγενείς για πλούσιο βιογραφικό σου . Αν πάλι είσαι δημόσιος υπάλληλος – και τώρα τελευταία και ήρωας του ΕΣΥ- αλλά δεν μπορείς βρε αδερφέ να ανταποκριθεις στοιχειωδώς στον ιατρικό σου ρόλο και θεωρείς πως η μονιμότητα και η πολιτική σου προστασία είναι αρκετά προσόντα επιβίωσης και καριέρας στο δημόσιο να φας επίσης μια συγυρισμένη απόλυση και να πας στο καλό της Παναγίας. Μεγάλη η χάρη της κάτι θα βρει και για του λόγου σου, κανείς δεν χάνεται σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο.

Και αφού μπουν τα κριτήρια από επάνω να έρθουν μετά οι ιατρικές εταιρείες αυτής της χώρας και να εποπτεύσουν την ορθή εφαρμογή τους. Καλά τα συνέδρια, το μοίρασμα θέσεων και τα φρου φρου και αρώματα της εξουσίας αλλά ας πάμε και λίγο παρακάτω. Σαν λογική, σαν νοοτροπία, σαν χώρα, σαν επίπεδο επιστήμης και πολιτισμού….

Ένα βρώμικο σύστημα λοιπόν από το οποίο απουσιάζει παντελώς ο ασθενής. Ένα βρώμικο σύστημα που υπάρχει μόνο για να κάνουν ορισμένοι καριέρα και να στήνουν τα φαιδρά καπετανάτα τους. Ένα βρώμικο σύστημα που πρέπει επιτέλους κάποιος να το ξεβρωμισει….

Click to comment

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

More in ΑΠΟΨΕΙΣ

APXH