Connect with us

Ο ΔΕΔΔΗΕ επισπεύδει την εγκατάσταση διακοπτών, ενώ θα επιβάλλεται Ειδικό Τέλος για τα πάρκα που δεν μπορούν να μπούν διακόπτες

ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Ο ΔΕΔΔΗΕ επισπεύδει την εγκατάσταση διακοπτών, ενώ θα επιβάλλεται Ειδικό Τέλος για τα πάρκα που δεν μπορούν να μπούν διακόπτες

Ειλημμένη θεωρείται πλέον η απόφαση, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, να επιμεριστούν μέρος των περικοπών και τα μικρά φωτοβολταϊκά που βρίσκονται συνδεδεμένα στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ και θα μείνουν πιθανόν στο «απυρόβλητο» λόγω τεχνικών δυσκολιών, ακόμα και όταν ο ΔΕΔΔΗΕ ολοκληρώσει την εγκατάσταση διακοπτικών στοιχείων στο δίκτυο, ώστε να μπορούν να γίνονται άμεσες περικοπές απορρόφησης όταν υπάρχει πρόβλημα. Η ανάληψη κόστους περικοπών από τα φωτοβολταϊκά στα οποία δεν θα είναι δυνατή για τεχνικούς λόγους η “φυσική” περικοπή, θα γίνεται μέσα από την επιβολή αναλογικού Ειδικού Τέλους.

Η συμπερίληψη των μικρών φωτοβολταϊκών στην «εξίσωση» των περικοπών συνιστά πρόταση της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων που έχει συζητηθεί με το ΥΠΕΝ, έχει υπάρξει καταρχήν συμφωνία και πλέον μένει να καθοριστεί η τεχνική «φόρμουλα» που θα γίνει.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, θα υπάρξει εισήγηση από τους αρμόδιους Διαχειριστές ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ προς την ΡΑΑΕΥ που με την σειρά της θα την επεξεργαστεί προκειμένου να καταλήξει σε συγκεκριμένη πρόταση προς το Υπουργείο ώστε να νομοθετήσει σχετικά. Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς σε πρόσφατη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο με την συμμετοχή των τριών Διαχειριστών (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΑΠΕΕΠ) και της Ρυθμιστικής Αρχής.

Υπενθυμίζεται ότι για την ώρα, τα μικρά φωτοβολταϊκά που βρίσκονται συνδεδεμένα στο δίκτυο του ΑΔΜΗΕ απολαμβάνουν «περίοδο χάριτος», καθώς, ο ΔΕΔΔΗΕ, ελλείψει τηλεχειριζόμενων διακοπτών, αδυνατεί τεχνικά, πέραν τοπικών χειρισμών, να παρέμβει στην παραγωγή τους. Αναλυτικότερα, ο ΔΕΔΔΗΕ μπορεί να τηλεδιαχειριστεί για περικοπές ένα χαρτοφυλάκιο περίπου 1,5 Γιγαβάτ στο ΕΔΔΗΕ, από τα περίπου 5,8 Γιγαβάτ έργων που βρίσκονται σε λειτουργία. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ο ΔΕΔΔΗΕ προχωρά στη συνεχή εγκατάσταση διακοπτικών στοιχείων στο δίκτυο. Ως συνέπεια, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, μέχρι το καλοκαίρι θα μπορεί να περικόπτει άμεσα ένα χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ συνολικής ισχύος 2,5-3 Γιγαβάτ.

Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, που δεν θα μπορούν, για διάφορους τεχνικούς λόγους, να μπούν διακόπτες από τον ΔΕΔΔΗΕ, περικοπές θα μπορούν να γίνουν μέσω τοπικών χειρισμών από συνεργεία του Διαχειριστή, πράγμα που είναι πρακτικά αδύνατο να λειτουργήσει στους «χρόνους» και τα «μεγέθη» που επιτάσσει το σύστημα όταν προκύπτει η ανάγκη για περικοπή της παραγωγής.

Η απόφαση για το Ειδικό Τέλος έρχεται να διορθώσει την εν λόγω «αδικία» ώστε να μην περιορίζεται υπέρμετρα η παραγωγή των έργων στο ΕΣΜΗΕ, απλώς και μόνο επειδή ο ΑΔΜΗΕ διαθέτει δυνατότητες τηλεδιαχείρισης σε επίπεδο επιμέρους έργων.

Στο ίδιο μήκος κύματος, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, εξετάζεται οι Φορείς Σωρευτικής Εκπροσώπησης που συγκεντρώνουν πρακτικά μια σειρά μικρά έργα ΑΠΕ στο χαρτοφυλάκιό τους, να παίξουν ρόλο στην διαδικασία διεξαγωγής των περικοπών.

Οι ΦοΣΕ θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ρόλο Διαχειριστή για το χαρτοφυλάκιο που εκπροσωπούν και επομένως να αναλάβουν την εκτέλεση εντολής περικοπής για λογαριασμό του χαρτοφυλακίου τους, πράγμα που διαφορετικά θα προσέκρουε στην έλλειψη τηλεχειριζόμενου ελέγχου από πλευράς ΔΕΔΔΗΕ ή στην αδυναμία του κάθε ξεχωριστού παραγωγού να περικόψει την παραγωγή του. Όσοι παραγωγοί ΑΠΕ συνδεθούν με τους ΦοΣΕ θα απαλλαγούν προφανώς από το ειδικό τέλος που προαναφέρθηκε, δεδομένου ότι μέσω του Φορέα θα υπόκεινται κανονικά σε περικοπές και επομένως το πρόβλημα που «επέβαλε» το ειδικό τέλος, εκλείπει.

energy press.gr

More in ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

APXH