Connect with us

Ο Γιώργος Αμανατίδης για τον έναν και πλέον χρόνο πανδημίας στη χώρα

ΚΟΖΑΝΗ

Ο Γιώργος Αμανατίδης για τον έναν και πλέον χρόνο πανδημίας στη χώρα

Tο τίμημα της πανδημίας του covid-19  υπήρξε βαρύ σε παγκόσμιο επίπεδο. Θρηνήσαμε ζωές, τα συστήματα υγείας δοκιμάστηκαν, η οικονομία βυθίστηκε σε ύφεση και τα περιοριστικά μέτρα δοκίμασαν και εξακολουθούν να δοκιμάζουν τις αντοχές εκατομμυρίων πολιτών.

Σε πολιτικό επίπεδο υπήρξαν πολιτικοί που δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων. Αγνόησαν επιδεικτικά τις υποδείξεις της επιστημονικής κοινότητας προκαλώντας εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους από την πανδημία, που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί. αι τους ευχαριστώ για τον επαγγελματισμό, την ευγένεια και το ανθρώπινο πρόσωπο.

Στον αντίποδα, υπήρξαν πολιτικές ηγεσίες που κατάφεραν να διαχειριστούν υποδειγματικά την παγκόσμια απειλή. Η Ελλάδα και η παρούσα Κυβέρνηση ανήκουν, κατά κοινή ομολογία, σε αυτή την κατηγορία. Με πρόγραμμα, συντονισμό, σεβασμό στην επιστημονική τεκμηρίωση και στους ειδικούς, αποφασιστικότητα, συνέπεια και προληπτική δράση όπου χρειάστηκε, η χώρα μας άντεξε και αντέχει τους ισχυρούς κλυδωνισμούς.

Η κρίση –πέρα από τις αρνητικές συνέπειες- θα μπορούσε να ιδωθεί ως μάθημα που μας δίδαξε ότι:

οι απειλές υγείας δεν γνωρίζουν σύνορα. Απαιτείται συνεργασία και συντονισμός σε παγκόσμιο, ευρωπαϊκό, εθνικό και περιφερειακό επίπεδο απέναντι στον κοινό εχθρό.

η τεχνολογική πρόοδος έχουν καταστήσει τις απειλές υγείας διαχειρίσιμες προκλήσεις. Σε διάστημα μικρότερο των 10 μηνών –πράγμα αδιανόητο και δίχως προηγούμενο στα ιατρικά χρονικά- κυκλοφόρησαν ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια.

η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να ξεπεράσει το εποπτικό και εφαρμοστικό της έλλειμμα, το οποίο προϋπήρχε, όμως η πανδημία ανέδειξε και επιδείνωσε.

η υγεία έχει και οικονομική διάσταση. Δεν υπάρχει ακμάζουσα και ευημερούσα οικονομία δίχως υγιή κοινωνία που παράγει, καταναλώνει και δημιουργεί υπεραξίες. Είναι μάταιο να πασχίζουμε για αύξηση της ανταγωνιστικότητας και για υψηλούς αναπτυξιακούς ρυθμούς, αν ο πληθυσμός νοσεί. Προτεραιότητα πρέπει να είναι οι πολιτικές για την υγεία.

Όλες οι χώρες πρέπει να ενισχύσουν τα δημόσια συστήματα υγείας τους, ώστε να γίνουν ανθεκτικά και ικανά να ανταποκρίνονται σε παρούσες και μελλοντικές απειλές.

Η επένδυση σε έρευνα και ανάπτυξη (R&D) είναι κομβικής σημασίας. Η έρευνα παράγει πολύτιμη τεκμηρίωση, που πρέπει να αποτελεί τη βάση για τη λήψη δημόσιων αποφάσεων ευρύτερα και όχι μόνο σε θέματα υγείας.

To κείμενο περιλαμβάνεται στο πρώτο newsletter του βουλευτή Ν. Κοζάνης Γιώργου Αμανατίδη

More in ΚΟΖΑΝΗ

APXH