Connect with us

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων στη συζήτηση επί του σ/ν του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο: «Πλαίσιο ρύθμισης οφειλών και άλλες φορολογικές και τελωνειακές ρυθμίσεις, προστασία των συντάξεων από τον πληθωρισμό και άλλες διατάξεις για τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας»

ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων στη συζήτηση επί του σ/ν του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο: «Πλαίσιο ρύθμισης οφειλών και άλλες φορολογικές και τελωνειακές ρυθμίσεις, προστασία των συντάξεων από τον πληθωρισμό και άλλες διατάξεις για τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας»

«Απευθύνομαι και στους πολίτες που μας παρακολουθούν αντιλαμβανόμενοι τις δυσκολίες που επιφέρουν εξωτερικές – διεθνείς κρίσεις και δοκιμάζουν τις αντοχές της κοινωνίας και της οικονομίας της χώρας μας.
Απευθύνομαι όμως και για να τους διαβεβαιώσω, όπως άλλωστε και οι ίδιοι το διαπίστωσαν στο παρελθόν ότι, η Κυβέρνηση στο εσωτερικό περιβάλλον εξαντλεί κάθε δυνατότητα, μεθοδολογία και πόρους προκειμένου να αντιμετωπιστούν εισαγόμενες οικονομικές κρίσεις και να στηριχθούν.
Αντίστοιχα, στο εξωτερικό περιβάλλον, ενισχύει το ρόλο της διεθνώς αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες που την καθιστούν ουσιαστικό εταίρο στους σχηματισμούς και στα όργανα που συμμετέχει.
Εκτιμώντας ότι απαιτούνται πρόσθετα μέτρα για λογαριασμό των πολιτών και των επιχειρήσεων με χρήση πόρων από το προϊόν της ανάπτυξης πραγματοποιεί, στο πλαίσιο του παρόντος σ/ν, νέα συνολική παρέμβαση στην κοινωνία και στην οικονομία με στόχο:

  • την αύξηση των διαθέσιμων πόρων των πολιτών για επένδυση και κατανάλωση, μέσω θέσπισης ολοκληρωμένου πλαισίου ρύθμισης οφειλών προς τη δημόσια διοίκηση, τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης καθώς και με στήριξη των συνταξιούχων
  • τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων με τη διευκόλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας
  • την επιτάχυνση των διαδικασιών προς όφελος των επιχειρήσεων και των πολιτών

Ειδικότερα προβλέπονται:

  1. Επανένταξη στο ίδιο καθεστώς ρύθμισης, με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις για οφειλέτες που απώλεσαν ρύθμιση τμηματικής καταβολής μέχρι τις 1/2/2023.
  2. Πρόβλεψη καταβολής βεβαιωμένων οφειλών στο Δημόσιο, που δεν τελούν σε καθεστώς ρύθμισης και έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μετά τις 1/11/2021 και έως τις 1/2/2023, σε έως και 72 μηνιαίες δόσεις.
  3. Παράταση ισχύος μειωμένων και υπερμειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για ορισμένα αγαθά και υπηρεσίες.
  4. Επιστροφή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) για το πετρέλαιο που χρησιμοποιείται, μεταξύ των άλλων και στη γεωργία.
  5. Συνέχιση της δυνατότητας άρσης ακινησίας οχημάτων και για το 2023 με αναλογική καταβολή των τελών κυκλοφορίας που αντιστοιχούν στους μήνες άρσης της ακινησίας.
  6. Χορήγηση έκτακτης εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης σε συνταξιούχους του e- ΕΦΚΑ που έλαβαν σύνταξη γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου το Δεκέμβριου 2022.
  7. Σημαντική για τον κλάδο της γούνας και την οικονομία της περιοχής γενικότερα είναι και η ρύθμιση καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών των γουνοποιητικών επιχειρήσεων που:
  • είτε είναι καθυστερούμενες μέχρι τις 30/6/2022 μαζί με κάθε μορφής προσαυξήσεις
  • είτε αφορούν σε τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές για το χρονικό διάστημα από 1/7/2022 μέχρι τις 31/5/2023.

Η ρύθμιση αυτή αποτελεί συνέχεια άλλων όπως π.χ. οι υποχρεώσεις προς το Δημόσιο, η μετατόπιση υποχρεώσεων σε  τράπεζες και πελάτες, η κατάργηση του Φόρου Πολυτελείας, η ενίσχυση των εκτροφέων, η ενίσχυση των μεταποιητικών και εμπορικών επιχειρήσεων γούνας, η επιτάχυνση των διαδικασιών ελέγχων και καταβολής των επιδοτήσεων από επένδυση κτλ.
Στο σημείο αυτό επιτρέψτε μου να προτείνω και άλλη μία αναγκαία και δίκαιη, κατά την άποψή μου, παρέμβαση για τις επιχειρήσεις του κλάδου της γούνας λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία που καθιστά αδύνατη την πώληση προϊόντων γούνας. Σαν συνέπεια αυτού είναι ο στραγγαλισμός του κλάδου και ο κίνδυνος μη συνέχισης της μονοκαλλιέργειας αυτής για μία περιοχή του Νομού Κοζάνης και στο Νομό Καστοριάς.
Ειδικότερα στο θέμα της επιστρεπτέας προκαταβολής, θα αποτελούσε εστιασμένη παρέμβαση η αναλογική επιστροφή ποσού στην περίπτωση που δεν καλύπτονται οι όροι απασχόλησης στις επιχειρήσεις αυτές και όχι η συνολική επιστροφή του καθόσον οφείλεται σε λόγους ανωτέρας βίας λόγω ευθείας διασύνδεσης με το σημαντικό γεγονός του πολέμου.

  1. Ρύθμιση των οφειλών προς τους Δήμους, για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και του αυξημένου πληθωρισμού κατά το 2022 είτε σε 36 δόσεις είτε σε έως 72 δόσεις.

Αφουγκραζόμαστε την κοινωνία και την οικονομία, αξιολογούμε τις ανάγκες και τις προοπτικές και παίρνουμε τις αναγκαίες πρωτοβουλίες προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων που ενισχύουν την αίσθηση μιας Κυβέρνησης παρούσας και σε εγρήγορση.
Μιας Κυβέρνησης που δίνει αξία στις προκλήσεις με πρωτοβουλίες ισοδύναμου αποτελέσματος, όπως και στο παρόν σ/ν.».

More in ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

APXH