Το εργαστήριο αναπτύχθηκε γύρω από την ιδέα της συνεργασίας ομάδων ή/και μεμονωμένων πολιτών σαν μια συνάντηση με όλο το εύρος της ανθρώπινης ποικιλομορφίας που κατοικεί στην περιοχή σε ένα πολυεπίπεδο σχήμα ενεργειών και δράσεων.

Είχε ως στόχο την συμπερίληψη ατόμων από όλα τα ηλικιακά και κοινωνικά στρώματα και την μεταξύ τους καλλιτεχνική και πνευματική ζύμωση απευθυνόμενο σε άτομα που θέλουν να ασχοληθούν με την τέχνη, να μοιραστούν τις ιστορίες τους και να συνδραματουργήσουν.

Έτσι δημιουργήθηκε μια ομάδα 20 ατόμων που συμμετείχαν ενεργά στο εργαστήριο το οποίο εξελιχθηκε κατά τη  διάρκεια πέντε εβδομάδων στην πόλη της Πτολεμαϊδας.

Στον πρώτο θεματικό κύκλο του εργαστηρίου, προχωρήσαμε στην ανάλυση του έργου  “Ευτυχισμένες Μέρες” του Σάμιουελ Μπέκετ προσεγγίζοντας τα βασικά θέματα του έργου  όπως  η μοναξιά, η ανάγκη για επικοινωνία, οι αλλαγές που επιφέρει ο χρόνος πάνω μας και η συνειδητότητα του θανάτου, μέσω ασκήσεων δημιουργικής γραφής, δραματουργίας, υποκριτικής, χορού και κινηματογράφου οι οποίες συνέβαλαν στην καλλιτεχνική ζύμωση της ομάδας.

Στον δεύτερο θεματικό κύκλο του εργαστηρίου, η έρευνα  εμβάθυνε και συσχέτισε τα βασικά ερωτήματα του πρώτου κύκλου με τα  προσωπικά και κοινωνικά θέματα  που βιώνουν οι πολίτες στις  πόλεις της Πτολεμαΐδας και Κοζάνης στη μετα-λιγνιτική εποχή.

Η ομάδα συνεχίζοντας την έρευνά της, επέλεξε ως φυσικό τοπίο του έργου “Ευτυχισμένες Μέρες” τον οικισμό της ΔΕΗ στο Προάστιο της Πτολεμαϊδας  ο οποίος εκκενώθηκε οριστικά το 2018. Περιηγήθηκε στα εγκαταλελειμμένα σπίτια, διέσχισε τους δρόμους και τους χώρους όπου παλαιότερα ήταν γεμάτα ζωντάνια και φιλοξενούσε τη ζωή και τις οικογένειες των εργαζομένων της ΔΕΗ.

Εκεί, σε ένα από αυτά τα σπίτια “συναντηθήκαμε” με τα πρόσωπα του έργου ¨Ευτυχισμένες Μέρες” .

Η Ουίννι κι ο Ουίλλι  βρίσκονταν εκεί και μας περίμεναν. Μας καλωσόρισαν στην κουζίνα τους κι ήπιαμε καφέ μαζί τους.

Το εργαστήριο ολοκληρώθηκε  με ένα video-art  που δημιουργήθηκε στον εγκαταλελειμμένο τόπο από την ομάδα και τη σκηνοθέτρια Σοφία Αντωνίου σε κείμενα που έγραψαν τα μέλη της ομάδας που συμμετείχαν.

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ 

Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Εορδαίας – Ομάδα Εν δυνάμει

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Ελένη Δημοπούλου

Ιδέα – σύλληψη: Ελένη Δημοπούλου

Διδασκαλία δημιουργικής γραφής, υποκριτικής, δραματουργίας : Σοφία Αντωνίου

Διδασκαλία κίνησης: Μέλπω Βασιλικού

Οργάνωση – Συντονισμός: Χριστίνα Μπανιά, Φώφη Ζαγορίτου

Στην ομάδα συμμετείχαν: Αλεξία Αντωνιάδου – Φωτεινή Γούλκα -Σοφία Δενεσίδου –

Φώφη Ζαγορίτου – Εύη Ζουντουριάδου – Αλίκη Θεοδωρίδου – Φανή Κατσάλη – Σόνια Κούτσιανου – Ευανθία Μάγκου – Νίκη Μίτου – Χριστίνα Μπανιά – Αλίκη Μπισούκη – Τάνια Πάκου – Γλυκερία Παπαδοπούλου – Μελπομένη Ρώμα – Χάρης Σισμανίδης – Κική Στούμπου – Ευαγγελία Τριανταφύλλου – Θεοδώρα Τσίτσαρη – Νικολέτα Τσοκαρίδου

Link Web-site Κ.Ε.Δ.Ε.:https://kedeordaias.gr/2023/07/05/xarazeimiaoraiamerasekapoiosimeio/