Connect with us

Οι κατηγορίες των πλαστικών και τι σημαίνουν για την υγεία μας

Uncategorized

Οι κατηγορίες των πλαστικών και τι σημαίνουν για την υγεία μας

– Ποια δεν πρέπει να τα χρησιμοποιείτε σε τρόφιμα και φαγητό

Όταν πρόκειται για την αποθήκευση ή τη θέρμανση φαγητού, δεν είναι όλα τα πλαστικά ίδια. Τα νούμερα μέσα στα μικρά τριγωνάκια στις πλαστικές συσκευασίες – από το 1 ως το 7 – δεν είναι διακοσμητικά, αλλά πολλοί λίγοι γνωρίζουν τι πραγματικά σημαίνουν.

Τα εν λόγω νούμερα δείχνουν το είδος του πλαστικού και υποδεικνύουν τόσο την ανακυκλωσιμότητά του όσο και τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία μας. Ας δούμε τι σημαίνει κάθε αριθμός και ποια πλαστικά πρέπει να αποφεύγονται ειδικά όταν έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, σύμφωνα με το ειδικούς στο Health Line.

Αριθμός Τύπος πλαστικού Συνήθεις χρήσεις Ανακυκλώσιμο;
1 PET (πολυαιθυλένιο τερεφθαλικό) Μπουκάλια νερού, αναψυκτικών, μερικά δοχεία τροφίμων Ναι
2 HDPE (πολυαιθυλένιο υψηλής πυκνότητας) Κουτιά γάλακτος/χυμών, σαμπουάν, απορρυπαντικά Ναι
3 PVC (πολυβινυλοχλωρίδιο) Μεμβράνες τροφίμων, κάποιες συσκευασίες, σωλήνες, κουρτίνες μπάνιου Ανάλογα με την περιοχή
4 LDPE (πολυαιθυλένιο χαμηλής πυκνότητας) Σακούλες super market, περιτυλίγματα ψωμιού/κατεψυγμένων Όχι συνήθως
5 PP (πολυπροπυλένιο) Δοχεία γαλακτοκομικών, φαρμακευτικά μπουκάλια, καπάκια Ανάλογα με την περιοχή
6 PS (πολυστυρένιο) Πλαστικά μαχαιροπίρουνα, φελιζόλ, αυγοθήκες Όχι
7 Άλλα/μικτά (π.χ. πολυανθρακικά) Καπάκια, μερικά μπιμπερό, ηλεκτρονικά, μερικά μπουκάλια νερού Όχι

Ποια πλαστικά είναι ασφαλή για επαφή με τρόφιμα;

Γενικά, οι κατηγορίες 1, 2, 4 και 5 θεωρούνται ασφαλείς για αποθήκευση τροφίμων. Παρ’ όλα αυτά:

  • Το 1 (PET) δεν πρέπει να επαναχρησιμοποιείται.
  • Τα 2 (HDPE), 4 (LDPE), και 5 (PP) είναι γενικά ασφαλή για χρήση.
  • Τα 3 (PVC), 6 (PS) και 7 (mixed) πρέπει να αποφεύγονται σε επαφή με φαγητό, ειδικά όταν θερμαίνονται ή επαναχρησιμοποιούνται.

Ο γενικός κανόνας είναι: μη θερμαίνετε ποτέ φαγητό σε πλαστικό – ακόμα κι αν γράφει «κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων». Για θέρμανση και αποθήκευση, προτιμήστε γυαλί και εννοείται για μαγείρεμα επιλέξτε χυτοσίδηρο, ανοξείδωτο ατσάλι ή κεραμικά.

Επιπτώσεις στην υγεία από ορισμένα πλαστικά

Νο 3 – PVC

Τα προϊόντα με PVC, όταν παράγονται, απορρίπτονται ή καταστρέφονται απελευθερώνουν επικίνδυνες ουσίες όπως:

  • μόλυβδο
  • DEHA
  • διοξίνες
  • χλωρίδιο του αιθυλενίου και του βινυλίου

Η έκθεση σε αυτές τις ουσίες συνδέεται με:

  • μειωμένο βάρος γέννησης
  • προβλήματα μάθησης και συμπεριφοράς
  • ορμονικές διαταραχές
  • καταστολή του ανοσοποιητικού
  • γενετικές μεταλλάξεις, καρκίνο και γενετικές ανωμαλίες

Νο 6 – Πολυστυρένιο (PS)

Περιέχει στυρένιο, μια ουσία που μπορεί να μεταφερθεί στο φαγητό. Μακροχρόνια έκθεση έχει σχετιστεί με:

  • προβλήματα στο αναπνευστικό, νευρικό και γαστρεντερικό σύστημα
  • βλάβες στην ακοή και τα νεφρά
  • καρκίνους

Νο 7 – Μικτά

Καλύπτει διάφορους τύπους πλαστικού, οπότε οι επιπτώσεις εξαρτώνται από τη σύσταση. Περιλαμβάνει BPA, γνωστή ουσία που έχει συνδεθεί με ενδοκρινικές διαταραχές. Σύμφωνα με μελέτη του 2023 σε ποντίκια μπορεί να επηρεάσει:

  • το ανοσοποιητικό
  • το γαστρεντερικό
  • το νευρικό σύστημα

Τι πρέπει να κάνετε

  • Προτιμήστε τα πλαστικά με αριθμούς 1, 2, 4 ή 5 για τρόφιμα — και μόνο για αποθήκευση, όχι για ζέσταμα.
  • Αποφύγετε τη θέρμανση ή επαναχρησιμοποίηση φαγητού σε πλαστικό. Και εννοείται και το μαγείρεμα.
  • Αντικαταστήστε τα πλαστικά δοχεία, ποτήρια και πιάτα με γυάλινα ή ανοξείδωτα. Η μείωση της χρήσης πλαστικού στην κουζίνα δεν προστατεύει μόνο την υγεία σας, αλλά και το περιβάλλον.

newsbeast.gr

Continue Reading
You may also like...

More in Uncategorized

APXH