Connect with us

Νίκος Σαμαράς, Δ/ντης Ορθοπαιδικής του Μποδοσάκειου:Η καρδιολογία λοιπόν, ως οργάνωση στην περιφέρεια μας, παραμένει στην 10ετια του ’80.

ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Νίκος Σαμαράς, Δ/ντης Ορθοπαιδικής του Μποδοσάκειου:Η καρδιολογία λοιπόν, ως οργάνωση στην περιφέρεια μας, παραμένει στην 10ετια του ’80.

Ο Νίκος Σαμαράς, Δ/ντης Ορθοπαιδικής του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας, εξηγεί το ισχαιμικό καρδιακό επεισόδιο του Νίκου Χαρδαλιά και περιγράφει τι θα συνέβαινε σε ανάλογη περίπτωση, με έναν συμπολίτη μας στην Δυτική Μακεδονία:

Παρακολουθήσαμε από τις τηλεοράσεις την περιπέτεια υγείας του υπευθύνου της πολιτικής προστασίας του Κυρίου Χαρδαλιά. Ισχαιμικό καρδιακό επεισόδιο (έμφραγμα ή στηθάγχη σε απλά Ελληνικά). Διεκομίσθη άμεσα στο κρατικό νοσοκομείο, εισήχθη άμεσα στο εργαστήριο επεμβατικής καρδιολόγιας για στεφανιογραία, τοποθετήθηκαν ειδικά stend και σώθηκε το μυοκάρδιό του. Σήμερα, το πολύ αύριο θα είναι στο σπίτι του και στην οικογένειά του. Αυτή είναι η καρδιολογία του σήμερα, του 21ου αιώνα. Πάμε λοιπόν να δούμε τι θα συνέβαινε σε ανάλογη περίπτωση, με έναν συμπολίτη μας στην Δυτική Μακεδονία. Θα διεκομίζετο σε ένα από τα νοσοκομεία της περιφέρειάς μας, θα εισάγετο, σε μια κλίνη στεφανιαίας μονάδας στην καλύτερη περίπτωση ή σε απλή κλίνη καρδιολογικού τμήματος….και ο Θεός βοηθός, αφού δεν υπάρχει τμήμα επεμβατικής καρδιολόγίας στην Δυτική Μακεδονία που θα του σώσει το μυοκάρδιο. Εκτός και αν έχει την οικονομική άνεση ο ασθενής συμπολίτης μας και καλέσει το ειδικά εξοπλισμένο ασθενοφόρο από το Διαβαλκανικό της Θεσσαλονίκης, με τον καρδιολόγο και τον αναισθησιολόγο του. Η καρδιολογία λοιπόν, ως οργάνωση στην περιφέρεια μας, παραμένει στην 10ετια του ’80. Κσι αυτό με ευθύνη της πολιτείας και όχι των συναδέλφων καρδιολόγων. Να σημειώσω ότι στο Μαματσειο νοσοκομείο της Κοζάνης, υπάρχει ομάδα 7 καρδιολόγων οι οποίοι έχουν την τεχνογνωσία να λειτουργήσουν άμεσα τμήμα επεμβατικής καρδιολογίας, το πότε και αν θα λειτουργήσει είναι ζήτημα πολιτικής απόφασης. Ενός πολιτικού συστήματος που εδώ και 40 χρόνια το σχέδιο για την υγεία εξαντλείται στην φράση “υγεία για τον λαό”. Με τους τοπικούς δημόσιους άνδρες και γυναίκες να προειδοποιούν-απειλούν με τσιτάτα “κάτω τα χέρια από τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας, τα αγροτικά κλπ…και ας μη υπάρχουν στην πραγματικότητα ,ούτε νοσοκομεία, ούτε κέντρα υγείας κλπ. Η ανάγκη εξορθολογισμού και ανασυγκρότησης της υγείας γενικότερα- δημόσιας και ιδιωτικής- είναι πλέον εμφανής, γεγονός που ανάγκασε τον πρωθυπουργό να τοποθετηθεί δημόσια, όπως και η πλειοψηφία του πολιτικού συστήματος, πλην ….Αλέξη Τσίπρα, όπου από την Ιεράπετρα δήλωσε μη τολμήσει και “πειράξει ” κανείς τα νοσοκομεία, σε ένα Νομό που έχει 4 ( Ν. ΛΑΣΙΘΊΟΥ)!!!. Καιρός λοιπόν όλοι οι υγειονομικόι, ως διαχειριστές της υγείας, να βγούμε μπροστά, ως ενεργοί πολίτες, τεκμηριωμένα μέσα από τις ενώσεις μας να γίνουμε σύμβουλοι της πολιτείας και αν χρειαστεί να επιβάλουμε το δέον γενέσθαι…

Continue Reading
You may also like...

More in ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

APXH