Connect with us

Νέες μορφές απάτης για ”ξεκλείδωμα” τραπεζικών λογαριασμών

ΕΛΛΑΔΑ

Νέες μορφές απάτης για ”ξεκλείδωμα” τραπεζικών λογαριασμών

Πρόκειται για τις απάτες υποτιθέμενης τεχνικής υποστήριξης, τις ηλεκτρονικές απάτες μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας, τις κλοπές στοιχείων ταυτότητας και τις απάτες μέσω αλλαγής κάρτας SIM (SIM Swapping).

Τέσσερις νέες μορφές απάτης για να «ξεκλειδώνουν» οι επιτήδειοι τραπεζικούς λογαριασμούς προστίθενται από τις ευρωπαϊκές τράπεζες και τις διωκτικές αρχές στις μορφές απάτης που οφείλει να γνωρίζει το κοινό. Πρόκειται για τις απάτες υποτιθέμενης τεχνικής υποστήριξης, τις ηλεκτρονικές απάτες μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας, τις κλοπές στοιχείων ταυτότητας και τις απάτες μέσω αλλαγής κάρτας SIM (SIM Swapping).

Όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μήνα Ασφάλειας στον Κυβερνοχώρο, η Europol, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ομοσπονδία (ΕΤΟ),εγκαινίασε την Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου 2021, την εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για τις απάτες στον «κυβερνοχώρο» (cyber scams).

Στο ενημερωτικό υλικό με την τυπολογία των απατών στον «κυβερνοχώρο» και τους τρόπους πρόληψης, πέραν των ακόλουθων περιπτώσεων:

  • απάτη του CEO (CEO Fraud),
  • απάτη μέσω τιμολογίων και λοιπών παραστατικών (invoice Fraud),
  • απατηλές τηλεφωνικές κλήσεις (vishing),
  • απατηλά μηνύματα SMS (smishing),
  • απατηλά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (phishing),
  • απατηλές ιστοσελίδες τραπεζών (spoofed bank websites),
  • απάτη μέσω διαδικτυακών ραντεβού (romance scam),
  • κλοπή δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα (personal data theft),
  • απάτες σχετιζόμενες με επενδύσεις (investment scams),
  • απάτες σε αγορές μέσω διαδικτύου (online shopping scams),

προστέθηκαν και οι ακόλουθες:

  • απάτες υποτιθέμενης τεχνικής υποστήριξης,
  • ηλεκτρονικές απάτες μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας,
  • κλοπές στοιχείων ταυτότητας, και
  • απάτες μέσω αλλαγής κάρτας SIM (SIM Swapping).

Στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών οι πολίτες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ειδικό ενημερωτικό υλικό, για όλες τις μορφές απάτης με τις οποίες μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι.

Απάτες στον «κυβερνοχώρο» – νέες συμβουλές από τη Europol

Στην ανακοίνωσή της η Europol, φροντίζει να εξηγήσει γιατί υπήρξε προσθήκη ορισμένων ακόμη απατών με τις οποίες μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος ένας καταναλωτής.

«Λένε ότι όλα γίνονται για κάποιο λόγο», αναφέρει. «Όταν πρόκειται για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο, αυτή είναι μια ορθή δήλωση. Οι δράστες στοχοποιούν όλους εμάς με σκοπό να υποκλέψουν τα προσωπικά μας δεδομένα και τα χρήματά μας. Για να το πετύχουν αυτό, αναζητούν αδυναμίες που μπορούν να αξιοποιήσουν για να εφαρμόσουν τα παράνομα σχέδια και τις εκβιαστικές τους πρακτικές. Μία από τις βασικές λύσεις σε αυτήν την απειλή βρίσκεται στο πεδίο της πρόληψης του εγκλήματος. 

Ένας ουσιαστικός τρόπος για την ενίσχυση της ευαισθητοποίησης του κοινού είναι η ενημέρωσή του για τις νέες μεθόδους ηλεκτρονικής απάτης. Σε αυτό το πλαίσιο, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Κυβερνοεγκλήματος (EC3) της Europol και η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ομοσπονδία (EBF) επεξεργάστηκαν μια αναθεωρημένη και επικαιροποιημένη έκδοση της κοινής τους εκστρατείας για τις απάτες στον «κυβερνοχώρο» (Cyber Scams 2.0). Τις επόμενες δύο (2) εβδομάδες, το νέο υλικό, διαθέσιμο σε οκτώ (8) γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), θα προωθηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τις εθνικές αστυνομικές αρχές, τις ενώσεις τραπεζών και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς.

Ενδεικτικές περιπτώσεις απατών στον κυβερνοχώρο, οι οποίες συμπεριλήφθηκαν στην αναθεωρημένη έκδοση της εκστρατείας ενημέρωσης περιλαμβάνουν:

  • τις απάτες υποτιθέμενης τεχνικής υποστήριξης,
  • τις ηλεκτρονικές απάτες μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας,
  • τις κλοπές στοιχείων ταυτότητας, και
  • τις απάτες μέσω αλλαγής κάρτας SIM (SIM Swapping)

Η αναθεωρημένη έκδοση της κοινής εκστρατείας για τις απάτες στον «κυβερνοχώρο» συνιστά ένα εξαιρετικό παράδειγμα συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με τις ευρωπαϊκές τράπεζες, τις ενώσεις τους και τις αστυνομικές αρχές των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συνεργάζονται για την ενδυνάμωση της προστασίας έναντι των απατών στον κυβερνοχώρο. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε ως μέρος της διαδικτυακής  εκδήλωσης “Digital Thursdays” της EBF, με θέμα τον Ευρωπαϊκό Μήνα Ασφάλειας στον «Κυβερνοχώρο» του Οκτωβρίου 2021, ήτοι την ετήσια εκστρατεία της ΕΕ αφιερωμένη στην παροχή ενημέρωσης σε θέματα «κυβερνοασφάλειας»»

Πηγή

Continue Reading
You may also like...

More in ΕΛΛΑΔΑ

APXH