Στην μικρή μου τοποθέτηση επιδίωξα να αναδείξω το γεγονός ότι πραγματοποιούνται παράλληλοι σχεδιασμοί από διαφορετικούς φορείς, χωρίς συντονισμό, που όμως δεν αθροίζουν το αναγκαίο αποτέλεσμα.
Είναι θλιβερό το γεγονός ότι μετά από 3 χρόνια όπου σχεδιάζεται η μετάβαση της περιοχής, οι φορείς που εμπλέκονται, δεν έχουν καταφέρει να συντονιστούν. Η ευθύνη της τοπικής περιφερειακής διοίκησης είναι σημαντική, αλλά και ο «από τα πάνω», συγκεντρωτικός σχεδιασμός με τον οποίο κινείται η κυβέρνηση συνέβαλε καθοριστικά.
Είναι χαρακτηριστικό πως, Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας, Μετάβαση Α.Ε. και Δήμος Κοζάνης σχεδιάζουν δομές υποδοχής της επιχειρηματικότητας, χωρίς συντονισμό και συνεννόηση, ενώ ο κ. Τοπαλίδης, ως μέλος του Δ.Σ. της Μετάβαση Α.Ε. μας ενημέρωσε πως, μαζί με τη ΔΕΗ Α.Ε. έχουν ανατεθεί οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες (αλλά χωρίς την τοπική κοινωνία) και σύντομα θα τις δούμε σε Προεδρικό Διάταγμα όπου προβλέπονται χώροι φιλοξενίας επενδύσεων. Και βέβαια όλα αυτά χωρίς να έχει προηγηθεί η τροποποίηση και έγκριση του Περιφερειακού Χωροταξικού Σχεδιασμού.
Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της Δίκαιης Μετάβασης είναι μια γιγάντια και ιστορική πρόκληση για την περιοχή και απαιτεί υπέρβαση των μοντέλων διοίκησης που γνωρίζαμε ως τώρα. Ο ολοκληρωμένος και συμμετοχικός σχεδιασμός, η συντονισμένη δράση και το κοινό όραμα αποτελούν σημαντικές προϋποθέσεις για την επιτυχία της προσπάθειας.