Κρόκος Κοζάνης: Οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν κλιματικές προκλήσεις και μείωση παραγωγής
Οι καλλιεργητές κρόκου στην Κοζάνη αντιμετωπίζουν για ακόμη μια χρονιά σημαντικές δυσκολίες, καθώς οι μεταβολές του κλίματος και οι ακραίες καιρικές συνθήκες περιορίζουν την παραγωγή ενός από τα πιο ακριβά και περιζήτητα μπαχαρικά παγκοσμίως.
Όπως αναφέρει ο Βασίλης Μητσόπουλος, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης, η φετινή συγκομιδή ξεκίνησε στις 25 Οκτωβρίου, αλλά η ανθοφορία των λουλουδιών παραμένει χαμηλή και η συνολική παραγωγή δεν αναμένεται να ξεπεράσει τον ένα τόνο. Αντιμέτωποι με αυτές τις συνθήκες, πολλοί παραγωγοί έχουν ήδη εγκαταλείψει την καλλιέργεια, αποθαρρυμένοι από τις χαμένες σοδειές των τελευταίων χρόνων.
Οι κλιματολογικές αλλαγές, όπως οι παρατεταμένες ξηρασίες του καλοκαιριού, οι υψηλές θερμοκρασίες και η έλλειψη βροχοπτώσεων το φθινόπωρο, επηρεάζουν τη φυσιολογία του φυτού. Όπως εξηγεί ο κ. Μητσόπουλος, «ο βολβός του φυτού αδυνατίζει με την πάροδο των ετών και πολλά χωράφια τριών ή τεσσάρων ετών χάνουν μέχρι και τους μισούς βολβούς τους».
Η συγκομιδή του κρόκου είναι ιδιαίτερα απαιτητική: οι παραγωγοί έχουν μόνο τρεις με τέσσερις ημέρες για να συλλέξουν τα λουλούδια προτού οι στήμονες μαραθούν. Για να παραχθεί ένα κιλό κρόκου χρειάζονται περίπου 150.000 λουλούδια, με τους εργάτες να περνούν πολλές ώρες σκυμμένοι στο έδαφος, με ημερομίσθιο περίπου 60 ευρώ.
Η περιορισμένη διαθεσιμότητα εργατικού δυναμικού επιδεινώνει την κατάσταση, καθώς πολλοί έχουν μετακινηθεί λόγω της απολιγνιτοποίησης και της μείωσης της τοπικής οικονομίας. Παρ’ όλα αυτά, ο Συνεταιρισμός εξασφαλίζει την άμεση αγορά και πληρωμή της παραγωγής, προσφέροντας στους παραγωγούς ένα σημαντικό συμπληρωματικό εισόδημα. Η τιμή φτάνει σήμερα τα 2.000–2.200 ευρώ ανά κιλό.
Η προώθηση του προϊόντος έχει εξελιχθεί: πλέον η παραγωγή τυποποιείται και πωλείται στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με σημαντικές αγορές στις ΗΠΑ και την Ελβετία, ενώ νέα προϊόντα όπως τα ροφήματα και τα συμπληρώματα διατροφής αναμένεται να ενισχύσουν περαιτέρω το εισόδημα των παραγωγών.
Ο κρόκος Κοζάνης διακρίνεται για το έντονο χρώμα, το άρωμα και τις φαρμακευτικές του ιδιότητες, παραμένοντας ένα προϊόν υψηλής αξίας, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι καλλιεργητές. Όπως επισημαίνει ο κ. Μητσόπουλος, «η φροντίδα και η υποστήριξη της καλλιέργειας είναι απαραίτητη για να συνεχίσουμε να προσφέρουμε έναν μοναδικό θησαυρό της περιοχής μας στον κόσμο».




