Connect with us

Κορωνοϊός:Στο «κόκκινο» η ΠΕ Κοζάνης-Τι ανησυχεί τους ειδικούς

ΚΟΖΑΝΗ

Κορωνοϊός:Στο «κόκκινο» η ΠΕ Κοζάνης-Τι ανησυχεί τους ειδικούς

Τα κρούσματα κορωνοϊού εμφανίστηκαν μειωμένα τα τελευταία δύο 24ωρα, ωστόσο η κατάσταση στην Αττική παραμένει ανησυχητική.

Με την επιστροφή των τελευταίων εκδρομέων των καλοκαιρινών διακοπών, οι επόμενες ημέρες θεωρούνται πολύ σημαντικές για την εικόνα της πανδημίας, καθώς τα κρούσματα κορωνοϊού παραμένουν υψηλά στην πρωτεύουσα.

Ποιες περιοχές βρίσκονται στο «κόκκινο»

Αυτή τη στιγμή, στο «κόκκινο» σε ό,τι αφορά στον αριθμό των νέων κρουσμάτων βρίσκονται οι περιφέρειες Αττικής, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λέσβου, Κρήτης, Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας, Ζακύνθου και Κοζάνης.

Ωστόσο, αυτή η εικόνα αναμένεται να αλλάξει το επόμενο διάστημα, καθώς θα αδειάζουν τα νησιά και η περιφέρεια από τους εκδρομείς και θα γεμίζει η πρωτεύουσα. Η επιστροφή των εκδρομέων, των τελευταίων εκδρομέων για την ακρίβεια, είναι ο μεγάλος πονοκέφαλος για τους επιδημιολόγους, οι οποίοι εμφατικά ζητούν την προσοχή των πολιτών προτείνοντας τηλεργασία, ολιγοήμερη καραντίνα, υποχρεωτική χρήση μάσκας και αποφυγή επαφών με ευπαθείς ομάδες. Επιπλέον σε όλα αυτά, ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι μπαίνουμε στο φθινόπωρο, που μπορεί προς το παρόν να διατηρεί υψηλές θερμοκρασίες αλλά σταδιακά θα αρχίσει η πτώση και ακολούθως και η συνήθης μετάβαση από τους εξωτερικούς στους εσωτερικούς χώρους.
Πάνω από τα μισά κρούσματα χθες στην Αττική

Χθες, πάνω από τα μισά κρούσματα κορωνοϊού που ανακοινώθηκαν αφορούσαν περιπτώσεις της Αθήνας. Συγκεκριμένα, από τα 183 κρούσματα που ανακοινώθηκαν, τα 107 ήταν στην πρωτεύουσα. Την ίδια ώρα τα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη, όπου είχε παρατηρηθεί επιδημιολογική έξαρση το προηγούμενο διάστημα, μειώθηκαν σε 9.

Από τα 107 κρούσματα της Αθήνας, τα 28 προέρχονται από δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων στον Βύρωνα, η οποία έχει μπει σε καραντίνα.

Η νέα εστία εντοπίστηκε καθώς ένα άτομο παρουσίασε συμπτώματα και μετά από τεστ που του έγινε διαπιστώθηκε ότι ήταν θετικό στον κορωνοϊό. Τα απαραίτητα τεστ έγιναν σε όλους τους εργαζόμενους και τους φιλοξενούμενους, ενώ συνεχίζεται η ιχνηλάτηση.

Πλέον, για δύο εβδομάδες αναστέλλεται η δυνατότητα εισόδου και εξόδου στη δομή φιλοξενίας, εξαιρουμένου του προσωπικού της μονάδας, το οποίο μπορεί να εναλλάσσεται κάθε 48 ώρες. Επίσης, η τροφοδοσία και η παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.ά.) στην ανωτέρω δομή φιλοξενίας θα γίνεται από τους προμηθευτές χωρίς δυνατότητα εισόδου τους σε αυτή, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής.

Ανάλογα μέτρα αποφασίστηκαν για την μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων που βρίσκεται στο Μοσχάτο Αττικής, μετά τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν χθες. Τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν από χθες στις 18:00 και έως την έκδοση των αποτελεσμάτων των εργαστηριακών εξετάσεων που πραγματοποιήθηκαν στους φιλοξενούμενους και στο προσωπικό της μονάδας.
Μέτρα και στο Ηράκλειο λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού

Περιορισμένο lockdown, την ίδια ώρα, αποφασίστηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης από τον Ν. Χαρδαλιά. Τα έκτακτα μέτρα ήρθαν μετά από σύσκεψη που έγινε με αφορμή την αύξηση των κρουσμάτων στην περιοχή. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκαν τα εξής μέτρα:

Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως πάρτι, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κ.λπ.
Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
Υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Υπενθυμίζεται ότι είναι ήδη σε ισχύ η απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 07.00 της επομένης στην Π.Ε. Ηρακλείου Κρήτης. Στο ίδιο καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων παραμένουν τα Χανιά, η Χαλκιδική, η Μύκονος, η Πάρος, η Αντίπαρος, η Ζάκυνθος και η Λέσβος.

Ανησυχία για τα αυξημένα κρούσματα στη Λέσβο

Εξίσου ανήσυχη θεωρείται η κατάσταση στη Λέσβο καθώς το τελευταίο τριήμερο έχουν εντοπιστεί 32 κρούσματα. Η Επιτροπή Γνωμοδότησης της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Μυτιλήνης για θέματα αντιμετώπισης του κορωνοϊού, ανέφερε πως «η κατάσταση εκτιμάται ότι είναι εξαιρετικά δύσκολη» και κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμη αυτή η εβδομάδα. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Δικηγορικός Σύλλογος Μυτιλήνης ανακοίνωσε την αποχή όλων των δικηγόρων από τις συνεδριάσεις των ποινικών υποθέσεων αυτήν την εβδομάδα.
Κορωνοϊός: 183 κρούσματα, πέντε νέοι θάνατοι

Χθες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 183 νέα κρούσματα, ενώ οι θάνατοι το βράδυ έφτασαν τους 268,καθώς άλλοι πέντε συμπολίτες έχασαν τη ζωή τους. Τελευταίο θύμα ένας 80χρονος Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης «Βοστάνειο» που έπασχε από υποκείμενα νοσήματα. Επίσης απεβίωσε ένας 93χρονος στα Χανιά, μία 74χρονη στην Μυτιλήνη, καθώς και δύο άνθρωποι από γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι.

α κρούσματα πλέον ανέρχονται σε 10.317, εκ των οποίων το 55.6% άνδρες, ενώ 2.089 (20.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 4570 (44.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Συνολικά 36 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. Δέκα (27.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 94.4%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Τέλος, 153 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Κορωνοϊός: Η κατανομή των κρουσμάτων

10 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
107 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων 44 συνδέονται με γνωστές συρροές και 6 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
9 στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 4 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Αχαΐας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών
1 κρούσμα στην Π.Ε. Δωδεκανήσων
1 κρούσμα στην Π.Ε. Ζακύνθου
8 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές
2 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
6 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 4 με αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
3 κρούσματα στην Π.Ε Καβάλας
9 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 8 με αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
1 κρούσμα στην Π.Ε. Κορινθίας
7 κρούσματα στην Π.Ε. Κυκλάδων
3 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
2 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Φλώρινας
4 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
6 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση
Πηγή: iefimerida.gr

Click to comment

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

More in ΚΟΖΑΝΗ

APXH