Connect with us

«Καλλιόπη Βέττα: Χρειαζόμαστε ένα νέο όραμα για την Υγεία, καθώς η κυβέρνηση αποψιλώνει το Ε.Σ.Υ. και οι πολίτες βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να καλύψουν τις ανάγκες τους –Κοινοβουλευτική ομιλία»

ΑΠΟΨΕΙΣ

«Καλλιόπη Βέττα: Χρειαζόμαστε ένα νέο όραμα για την Υγεία, καθώς η κυβέρνηση αποψιλώνει το Ε.Σ.Υ. και οι πολίτες βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να καλύψουν τις ανάγκες τους –Κοινοβουλευτική ομιλία»

Η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης και Τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Καλλιόπη Βέττα μίλησε στη Βουλή κατά την συζήτηση του νομοσχέδιου για το Ε.Σ.Υ..

Η κ. Βέττα επεσήμανε ότι η κυβέρνηση προχωρά με μια ακόμη ιδιωτικοποίηση των δομών και των διαδικασιών στην Υγεία, την ώρα που η δημόσια χρηματοδότηση είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη, οι ιδιωτικές δαπάνες αυξάνονται και δεν γίνονται προσλήψεις μόνιμων ιατρών και νοσηλευτών.

Ειδικότερα, όπως τόνισε, το νομοσχέδιο:

  • Επιτρέπει στους ιατρούς του ΕΣΥ να ασκούν παράλληλα ιδιωτικό έργο
  • Επιβαρύνει τους ασφαλισμένους με 1 και 3 ευρώ αντίστοιχα ανά παραπεμπτικό, για διαγνωστικές εξετάσεις βιολογικών υλικών και απεικονιστικές εξετάσεις αντίστοιχα, αυξάνοντας την ιδιωτική δαπάνη υγείας και τη συμμετοχή των ασφαλισμένων, διατηρώντας παράλληλα το 1 ευρώ υπέρ ΕΟΠΥΥ
  • Προσθέτει ένα ακόμη χαράτσι με 5 ευρώ συν ΦΠΑ για κάθε εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, ποσό το οποίο θα επιβαρύνει ειδικά τους πλέον ευάλωτους πολίτες και θα λειτουργήσει ανασταλτικά για τα προγράμματα εμβολιασμού
  • Περικόπτει περαιτέρω τη δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για φάρμακα εις βάρος των ασφαλισμένων

Την ίδια ώρα, μάλιστα, πυκνώνουν τα ανησυχητικά γεγονότα όπως πληρωμές σε έκτακτα χειρουργεία, καρκινοπαθείς χωρίς πρόσβαση σε θεραπείες, ασθενείς με σπάνια νοσήματα χωρίς φάρμακα, αύξηση κόστους των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, πυροσβέστες και δημοτικοί υπάλληλοι να οδηγούν ασθενοφόρα, και το αρνητικό επιστέγασμα: νέες και νέοι, ιατροί και νοσηλευτές να εγκαταλείπουν την χώρα.

Στη συνέχεια, περιέγραψε την κατάσταση στην Π.Ε. Κοζάνης, με την πλήρη υποβάθμιση της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υγείας, ενώ αναφέρθηκε και στις δραματικές ελλείψεις, ακόμη και βασικών φαρμάκων.

Κλείνοντας, ανέφερε:«O συμβιβασμός με την ζοφερή πραγματικότητα δεν είναι μονόδρομος, δεν μπορούμε και δεν πρέπει να εθιστούμε σε μια κοινωνία χαμηλών προσδοκιών. Οι πολίτες χρειάζονται και απαιτούν ένα καλύτερο ΕΣΥ. Χρειάζονται και απαιτούν καθολική πρόσβαση, με ποιοτικές και δωρεάν υπηρεσίες, αναβάθμιση παροχών, κάλυψη οργανογραμμάτων, επιστροφή ιατρών και νοσηλευτών που να αμείβονται με ικανοποιητικό και αντάξιο της προσφοράς τους τρόπο»

Όπως τόνισε, τώρα είναι η ώρα για να μπει ένα τέλος στην αποψίλωση του ΕΣΥ, να εισέλθει ξανά ένα οραματικό πλαίσιο αναβάθμισης και ενίσχυσης της Υγείας, τώρα είναι η ώρα για μία ανατροπή πρώτα σε επίπεδο των ιδεών, και έπειτα στο επίπεδο των πράξεων.

Παρατίθεται το link της ομιλίας:

https://www.youtube.com/watch?v=qni6LrwFDLM

More in ΑΠΟΨΕΙΣ

APXH