Connect with us

Καλλιόπη Βέττα: «Ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. θα ανταποκριθεί στις μεγάλες προσδοκίες της κοινωνίας»

ΚΟΖΑΝΗ

Καλλιόπη Βέττα: «Ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. θα ανταποκριθεί στις μεγάλες προσδοκίες της κοινωνίας»

Η ολοκλήρωση του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. συνιστά μια ευκαιρία για αποτίμηση των πεπραγμένων του αλλά, κυρίως, για μια αποτύπωση των προοπτικών που ανοίγονται στην κοινωνία και την πολιτική σκηνή την επόμενη ημέρα.

Το Συνέδριο αποτέλεσε την κατάληξη μιας μακράς εσωκομματικής πορείας, με συνεδριάσεις, δεκάδες χιλιάδες εγγραφές νέων μελών, επιλογή συνέδρων.

Οι χιλιάδες σύνεδροι που παρευρέθηκαν στις εγκαταστάσεις του Ταε Κβον Ντο, υπερψήφισαν τις κατατιθέμενες προτάσεις για εκλογή Προέδρου και Κ.Ε. από τα μέλη του κόμματος, ενώ με απόλυτη ομοφωνία εγκρίθηκε η πολιτική απόφαση του Συνεδρίου, αλλά και η πρόταση για ποσόστωση 50% στην εκπροσώπηση των γυναικών στα νέα όργανα.

Ειδικά, η πρόταση που αφορά την ισάριθμη εκπροσώπηση των δύο φύλων στα κομματικά όργανα, σε μια εποχή που η εξίσωση των δικαιωμάτων είναι μονόδρομος, είναι πρωτοποριακή και αποτελεί οδηγό για την ανάλογη ισότιμη εκπροσώπηση στους κυβερνητικούς θώκους όταν – σύντομα- ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. ξαναγίνει κυβέρνηση.

Σε λίγες εβδομάδες, συγκεκριμένα στις 15 Μαΐου, θα ακολουθήσουν εκλογές για τη νέα Κ.Ε, όπως και για την ανανέωση της θητείας του Προέδρου, ενώ ταυτόχρονα, θα υπάρξει διαδικασία για την έγκριση συγκεκριμένων τροπολογιών που άπτονται του καταστατικού.

Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε σε συνθήκες δημοκρατικού πλουραλισμού, με διαφορετικές φωνές, απόψεις και προτάσεις, αλλά με την σύνθεση και την ομοψυχία να κυριαρχεί καθώς κοινή ήταν η παραδοχή ότι η χώρα χρειάζεται άμεσα μια προοδευτική αλλαγή.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η κυβέρνηση και τα φιλικά της ΜΜΕ, εστίασαν με το μικροσκόπιο σε ελάχιστες τοποθετήσεις που έτυχαν της αποδοκιμασίας, τόσο του επίσημου κόμματος, όσο και της συντριπτικής πλειοψηφίας των συνέδρων.

Η κυβέρνηση και οι συμπαραστάτες της, δεν μπορούν να ασχοληθούν με κάτι άλλο, όπως με τον πλούτο των συμβολών, την υποδειγματική διοργάνωση και την δημοκρατική σύνθεση γιατί στα πολιτικά τους ήθη ενδημεί η μονοφωνία, η υποταγή στον Αρχηγό και η αποσιώπηση της διαφορετικής άποψης.

-Πολιτική κατάσταση

Η Νέα Δημοκρατία έχει αποδειχθεί ότι είναι ανίκανη να διαχειριστεί τα καθημερινά προβλήματα: από την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας με τη μακάβρια πανευρωπαϊκή και παγκόσμια πρωτιά στη θνησιμότητα, την ακρίβεια στα αγαθά και τις πρώτες ύλες – πάνω από 7 στα 10 νοικοκυριά έχουν μειώσει τις αγορές τους σε είδη πρώτης ανάγκης καθώς ο πληθωρισμός έχει φτάσει σε ρεκόρ 27 ετών-, τις δυσθεώρητες αυξήσεις στο ρεύμα και τα καύσιμα έως την επίθεση στον κόσμο της εργασίας, το ρεκόρ εκκρεμών συντάξεων, τις απευθείας αναθέσεις, τις αντιδημοκρατικές πρακτικές ακόμα και τις ενδείξεις για παρακολούθηση δημοσιογράφων και τις προσπάθειες για τον επηρεασμό της δικαιοσύνης.

Το καθεστώς Μητσοτάκη έχει αποθρασυνθεί, διακυβεύει την δημοκρατική ομαλότητα, οξύνει την κρίση και πρέπει να τελειώσει άμεσα πριν προκαλέσει μεγαλύτερο πρόβλημα στη χώρα.

-Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη ημέρα

Κομβικό σημείο του Συνεδρίου, αποτέλεσε η συστηματοποιημένη και σαφής καταγραφή των δεσμεύσεων του κόμματος για την ανάταξη της κοινωνίας και της οικονομίας, σε μια προοδευτική και δημοκρατική βάση που θα συμπεριλαμβάνει τόσο τα ευάλωτα κοινωνικά στρώματα, όσο και τα μεσαία, που διαπιστώνουν καθημερινά την υποβάθμιση των προοπτικών τους.

Οι προτάσεις καταγράφηκαν σε 5+1 άξονες. Περιληπτικά, οι κυριότερες είναι οι εξής:

1.Άμεση και αποτελεσματική προστασία από το πρωτοφανές κύμα ακρίβειας:

Σε αυτό τον πυλώνα εντάσσεται η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, η επαναφορά του δημόσιου χαρακτήρα στην ΔΕΗ, το πλαφόν στην χοντρική τιμή του ρεύματος (με σκοπό τη μείωση του 50% τουλάχιστον της αύξησης που συντελέστηκε την φετινή χρονιά), η άμεση μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα στα κατώτατα ευρωπαϊκά επίπεδα και ολική επιστροφή του ΕΦΚ στους αγρότες.

Παράλληλα, μείωση του ΦΠΑ στον κατώτατο συντελεστή στα τρόφιμα και στα βασικά προϊόντα διαβίωσης και φορολόγηση των υπερκερδών στην ενέργεια (περίπου 1,5 δισ. ευρώ έως σήμερα) και απόδοση στους καταναλωτές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. δεσμεύεται απέναντι στους δοκιμαζόμενους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας ότι θα μετατεθεί χρονικά η απολιγνιτοποίηση και θα αξιοποιηθούν τα λιγνιτικά πεδία με στόχο την ενεργειακή επάρκεια και τη μείωση του κόστους ενέργειας. Το πείραμα Μητσοτάκη με την περιοχή τελειώνει με την απομάκρυνση του ίδιου και της κυβέρνησης του.

2.Ανάκτηση της εργασίας

Σε αυτό τον πυλώνα, υπήρξαν σαφείς δεσμεύσεις για επαναφορά όλων των ρυθμίσεων που κατάργησε η κυβέρνηση (αιτιολογημένη απόλυση, 8ωρο, συλλογικές συμβάσεις), επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, επανίδρυση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και σταδιακή εφαρμογή του 35ωρου χωρίς μείωση των αποδοχών

3.Στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και του αγροτικού κόσμου.

Σαφής δέσμευση για άμεση ρύθμιση του χρέους που δημιουργήθηκε στην πανδημία με διαγραφή μέρους του και τουλάχιστον 120 δόσεις, ενεργοποίηση χρηματοδοτικών προγραμμάτων από την Αναπτυξιακή Τράπεζα και ανασχεδιασμός των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ προκειμένου να ενταχθεί στον σχεδιασμό χρηματοδοτήσεων τόσο η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, όσο και η αγροτική παραγωγή.

4. Ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, νέο ΕΣΥ και στήριξη των συνταξιούχων.

Προτείνεται μια νέα δομή του ΕΣΥ με πολλαπλασιασμό των δομών Πρωτοβάθμιας Υγείας, οικογενειακός γιατρός, δίκτυο ολοκληρωμένης ψηφιακής παρακολούθησης και κατ’ οίκον φροντίδας. Μαζικές προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, ξεκινώντας από αυτούς που έδωσαν τη μάχη της πανδημίας στην πρώτη γραμμή. Αναφορικά με τους συνταξιούχους, θα επιστραφούν τα 3 δις ευρώ που τους στέρησε η κυβέρνηση, προκειμένου να καλύψει τη μαύρη τρύπα της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης και θα θεσπιστεί ξανά η 13η σύνταξη.

5.Νέα γενιά.

Αποκαθίσταται η δυνατότητα πρόσβασης των νέων στη γνώση με ενίσχυση της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και απλοποίηση της πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ενώ διπλασιάζονται τα μέλη ΔΕΠ και η χρηματοδότηση στα πανεπιστήμια. Παράλληλα, για να ενισχυθεί το δικαίωμα στη στέγη των νέων, δημιουργείται μια Τράπεζα Στέγης και συνδυασμένες παρεμβάσεις (φορολογικά κίνητρα, περιορισμός βραχύχρονης μίσθωσης και κυμαινόμενη επιδότηση στέγης έως του ποσού των 350 ευρώ το μήνα για ζευγάρια με δυο παιδιά)

5+1. Αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου.

Βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη με στροφή στην ποιότητα, σε προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας με αντίστοιχο περιβαλλοντικό και κοινωνικό αποτύπωμα, αύξηση της εγχώριας παραγωγής, αύξηση του μεριδίου του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος στο οποίο συμβάλλει η εγχώρια μεταποίηση και βιομηχανία και βελτίωση της παραγωγικότητας του αγροτικού τομέα. Επίσης, δίνεται προτεραιότητα στην δίκαιη πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, αποκέντρωση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και ενίσχυση και επέκταση των προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας

Επόμενη ημέρα

Η επόμενη ημέρα, μετά το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., βρίσκει τα στελέχη του κόμματος σε εγρήγορση και ετοιμότητα, ώστε να ανταποκριθούν στις υψηλές αξιώσεις που έχει η κοινωνία.

Με δίκαιο και αυστηρό βλέμμα, θα γίνει η αποτίμηση των δικών του κυβερνητικών πεπραγμένων, η σύγκριση με την κυβέρνηση – ολετήρα της ΝΔ, αλλά κυρίως η προοπτική που ανοίγεται για το μέλλον. Από τη μια, η ευημερία για λίγους και εκλεκτούς, με ακρίβεια, αυξήσεις, απόγνωση για τους υπόλοιπους. Από την άλλη, η συμπεριληπτική ανάπτυξη, με δίχτυ ασφαλείας για όλες και όλους, πρόνοια και μέτρα στήριξης για τα ευάλωτα και μεσαία κοινωνικά στρώματα.

Είναι πλέον σαφές ότι η ελληνική κοινωνία θα πάρει τη σωστή απόφαση και θα δικαιωθεί για την επιλογή της.

Καλλιόπη Βέττα

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης

Continue Reading
You may also like...

More in ΚΟΖΑΝΗ

APXH