Connect with us

Καλλιόπη Βέττα: Οι αγρότες της Εορδαίας και του Βερμίου πρέπει να αντιμετωπιστούν με δικαιοσύνη και να αποζημιωθούν άμεσα

ΚΟΖΑΝΗ

Καλλιόπη Βέττα: Οι αγρότες της Εορδαίας και του Βερμίου πρέπει να αντιμετωπιστούν με δικαιοσύνη και να αποζημιωθούν άμεσα

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα επισκέφθηκε τους Πύργους και το Μεσόβουνο, όπου συναντήθηκε με μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Βερμίου και καλλιεργητές, ενώ κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα: «Άμεση και ουσιαστική ενίσχυση των μηλοπαραγωγών της Εορδαίας και του Βερμίου»

Στις συναντήσεις συζητήθηκε το πρόβλημα με τις μηλοκαλλιέργειες, αλλά και με άλλα προϊόντα, όπως κεράσια, ροδάκινα και νεκταρίνια, καθώς η περσινή παραγωγή, είτε μένει αδιάθετη, είτε διατίθεται σε τιμές κάτω του κόστους, το οποίο ήταν ιδιαίτερα υψηλό λόγω των αυξημένων εξόδων σε μια σειρά παραγόντων που αφορούν την αγροτική παραγωγή (λιπάσματα, πετρέλαιο, εργατικά, μεταφορικά κλπ).

Ήδη από το καλοκαίρι, οι αγρότες έχουν γνωστοποιήσει το πρόβλημα, ζητώντας έκτακτη ενίσχυση, κάλυψη των εξόδων τους και αναστολή των ασφαλιστικών εισφορών ενώ, έχει πραγματοποιηθεί συνάντηση στο ΥΠ.Α.Α.Τ. για αυτό το θέμα στις αρχές Οκτωβρίου.

Ωστόσο, δεν έχει υπάρξει καμία εξέλιξη, αντιθέτως μόνο προφορικές διαβεβαιώσεις και καθησυχαστικές δηλώσεις, την ίδια ώρα που μόλις πρόσφατα ανακοινώθηκαν, για το ίδιο θέμα, έκτακτες ενισχύσεις σε καλλιεργητές σε άλλο μέρος της χώρας.

Επισημάνθηκε, δε, ότι ακόμα και αν ισχύσουν οι διαρροές για την ενίσχυση των πληγέντων με 300 ευρώ ανά στρέμμα, το διατιθέμενο ποσό θα καλύψει μόνο ένα μέρος των απολεσθέντων εσόδων, γεγονός που θα οδηγήσει οριστικά τους αγρότες σε απόγνωση και την περιοχή σε αποεπένδυση και μαρασμό.

Παράλληλα, η συζήτηση επεκτάθηκε στο μέλλον της περιοχής, καθώς εκφράστηκε προβληματισμός για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές του αγροτικού κόσμου.

Η κ. Βέττα τόνισε ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οφείλει να αντιμετωπίσει, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, με δικαιοσύνη τους αγρότες της περιοχής και να καλύψει στο 100% την ζημιά από την αδιάθετη παραγωγή καθώς και την πώληση σε τιμές κάτω του κόστους, ενώ παράλληλα πρέπει να εντείνει τους ελέγχους στους χονδρέμπορους και να εξορθολογήσει το δίκτυο που εκτείνεται από το χωράφι έως τον καταναλωτή.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι η κωλυσιεργία, η αδιαφορία και ολιγωρία της κυβέρνησης είχαν διαφανεί ήδη από την συνάντηση του Οκτωβρίου, όπου ο Υπουργός είχε αναλωθεί σε γενικές υποσχέσεις, όπως και από την απάντηση του στην ερώτηση που είχε καταθέσει στις 26 Σεπτεμβρίου, όπου απουσίαζαν οι δεσμεύσεις και τα χρονοδιαγράμματα.

Επίσης, η Βουλευτής, τόνισε ότι η περιοχή παρουσιάζει μεγάλη ζωτικότητα, με υψηλούς δημογραφικούς δείκτες και χρήζει ειδικής στήριξης, ειδικά στο πλαίσιο της βίαιης και πρόχειρης απολιγνιτοποίησης.

Τέλος, κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση για το θέμα ζητώντας, για μία ακόμη φορά, την ενίσχυση των αγροτών της Εορδαίας και του Βερμίου.

Στην ερώτηση, τίθενται τα εξής ζητήματα:

1. Πότε θα αποζημιώσετε τους μηλοπαραγωγούς της Εορδαίας και του Βερμίου, αλλά και τους άλλους καλλιεργητές (ροδάκινων, νεκταρινιών και κερασιών) που πλήττονται από αυξημένα κόστη και τις χαμηλές τιμές;
2. Θα υιοθετήσετε τις προτάσεις τους για καταβολή έκτακτης αποζημίωσης ανά στρέμμα, έκτακτη ενίσχυση για κάλυψη των πάγιων αναγκών σε ρεύμα και αναλώσιμα, αναστολή ασφαλιστικών υποχρεώσεων για το 2023;
3. Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι έλεγχοι στα τιμολόγια αγοράς των προϊόντων από τους χονδρέμπορους;

Continue Reading
You may also like...

More in ΚΟΖΑΝΗ

APXH