Connect with us

Καλλιόπη Βέττα: «Η κυβέρνηση, που οδήγησε τους αγρότες σε απόγνωση, διεκδικεί αλλαγή της Κ.Α.Π. και αναθεώρηση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου που η ίδια κατέθεσε (!) – Ομιλία στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου»

ΑΠΟΨΕΙΣ

Καλλιόπη Βέττα: «Η κυβέρνηση, που οδήγησε τους αγρότες σε απόγνωση, διεκδικεί αλλαγή της Κ.Α.Π. και αναθεώρηση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου που η ίδια κατέθεσε (!) – Ομιλία στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου»

Η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης και Τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Καλλιόπη Βέττα μίλησε στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου στη συζήτηση σχετικά με την Αναθεώρηση του Στρατηγικού Σχεδίου στο πλαίσιο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (Κ.Α.Π.).

Η κ. Βέττα επεσήμανε αρχικά ότι τα προβλήματα και τα αδιέξοδα των αγροτών οφείλονται στην νέα Κ.Α.Π. και το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο (Ε.Σ.Σ.) που κατατέθηκε στην Ε.Ε. από την κυβέρνηση της Ν.Δ. το 2021.

Ειδικότερα, η αφαίρεση 900 εκ. ευρώ από τον πυλώνα των επιδοτήσεων, όπως και η μείωση των χρηματοδοτήσεων για το 27% των επιδοτήσεων από τους κτηνοτρόφους, το 19% από τις μόνιμες καλλιέργειες και το 17% από τις αρόσιμες, σε συνδυασμό με τη μείωση κατά περίπου 20% της βασικής ενίσχυσης, οφείλονται στην χείριστη διαπραγμάτευση της ηγεσίας του ΥΠ.Α.Α.Τ. την περίοδο του 2021-22.

Στη συνέχεια, επεσήμανε και άλλα προβλήματα του Ε.Σ.Σ. που, σε συνδυασμό με το ενεργειακό κόστος και το κόστος των καυσίμων, τις υψηλές τιμές σε ζωοτροφές, λιπάσματα, αγροεφόδια και τις καθυστερημένες και ελλειμματικές αποζημιώσεις, συνθέτουν ένα πλαίσιο μεγάλης υποβάθμισης του αγροτικού κόσμου.

Η ευθύνη για τη νέα Κ.Α.Π. είναι αποκλειστικά της κυβέρνησης, καθώς– παρά τις επισημάνσεις και την αντίθετη θέση του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.- θριαμβολογούσε και υπερψήφιζε μαζί με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ενώ τώρα, με αγωνιώδεις και καθυστερημένες προσπάθειες διεκδικεί την αναπροσαρμογή της.

Κλείνοντας, η κ Βέττα τόνισε ότι η στήριξη του αγροτικού κόσμου, προϋποθέτει ουσιαστικές αλλαγές στην Κ.Α.Π. και μια συνολική πολιτική που περιλαμβάνει, όπως προβλέπει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.:

  • Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο και τη μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 6%.
  • Πλαφόν στο ρεύμα στα 7 λεπτά/kwh.
  • Επιδότηση ζωοτροφών και λιπασμάτων ώστε να μπορούν να καλυφθούν οι αυξήσεις που έχουν παρουσιαστεί.-
  • Πλαφόν στην κερδοφορία των εταιρειών εισαγωγής και εμπορίας εφοδίων.
  • Aποζημιώσεις ΕΛΓΑ στο 100% σε καλλιέργειες και ζωϊκό κεφάλαιο.
  • Αποζημιώσεις για εξοπλισμούς, εγκαταστάσεις και έγγειο κεφάλαιο το οποίο έχει επηρεαστεί από πυρκαγιές και πλημμύρες.
  • Πρόγραμμα διανομής σχολάζουσας δημόσιας αγροτικής γης και δημιουργία Τράπεζας Αγροτικής Ανάπτυξης.

Κλείνοντας κ. Βέττα ανέφερε:   «Η κυβέρνηση, όπως συνήθως, έρχεται ως ουραγός των εξελίξεων, ενώ έχει την παγκόσμια πρωτοτυπία να επαίρεται γιατί προσπαθεί να διορθώσει τα δικά της σφάλματα. Ο αγροτικός κόσμος, γνωρίζει και θα κρίνει ανάλογα…»

Παρατίθεται το link της ομιλίας:

https://www.youtube.com/watch?v=A2oaAKQqFTk

More in ΑΠΟΨΕΙΣ

APXH