Connect with us

Καλλιόπη Βέττα: «Απουσιάζει οποιοσδήποτε κυβερνητικός σχεδιασμός για την στήριξη του σύγχρονου Πολιτισμού και των ανθρώπων του» (video)

ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Καλλιόπη Βέττα: «Απουσιάζει οποιοσδήποτε κυβερνητικός σχεδιασμός για την στήριξη του σύγχρονου Πολιτισμού και των ανθρώπων του» (video)

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα μίλησε στην Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων στο πλαίσιο της συζήτησης για την κύρωση

της σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις κινηματογραφικές συμπαραγωγές, όπως και για την κύρωση του Μνημονίου Συνεργασίας με την Κίνα για τη βιβλιοπαραγωγή.

Η κ. Βέττα αναφέρθηκε αρχικά στην απουσία εθνικής πολιτικής σε αυτούς τομείς τονίζοντας ότι, παρά τις αρχικές εξαγγελίες, ιδίως ο τομέας  του βιβλίου, είναι εντελώς ξεχασμένος και απαξιωμένος από το αρμόδιο Υπουργείο. Όπως τόνισε: «Είναι προφανές ότι πολιτικές όπως αυτές που προωθούσε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. για την επανίδρυση του Νέου Οργανισμού Βιβλίου, την ανάδειξη της σημασίας του βιβλίου, την προώθηση της φιλαναγνωσίας κ.λπ., δεν αποτελούν καν μέλημα της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού, αφού απαξιοί να αναλάβει οποιαδήποτε σχετική πρωτοβουλία»

Επίσης, έκανε αναφορά στην έλλειψη βούλησης για την στήριξη της σύγχρονης ελληνικής κινηματογραφίας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την υπόθεση του ΕΚΟΜΕ, ενός θεσμού που δημιουργήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. και έδωσε ώθηση στην ντόπια παραγωγή. Ωστόσο, κακοποιήθηκε στα χέρια της τωρινής κυβέρνησης και, αποδεδειγμένα πλέον, λειτουργεί προς όφελος μόνο των μεγάλων παραγωγών του εξωτερικού και των ιδιοκτητών των τηλεοπτικών σταθμών.

Στη συνέχεια, η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης, ανέδειξε την απουσία οποιουδήποτε σχεδιασμού για τη στήριξη του σύγχρονου Πολιτισμού και των ανθρώπων του που έχουν δεχτεί ανεπανόρθωτο πλήγμα από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε: «Στο όνομα της πανδημίας εμμένετε με παραλογισμό να τιμωρείτε τη μουσική, ενώ το μόνο που επικαλείστε συνεχώς ως μέτρο στήριξης είναι το Επίδομα Ειδικού Σκοπού για όσους εγγράφηκαν στο Μητρώο τον Γενάρη του 2021, λες και η καλλιτεχνική παραγωγή της χώρας σταμάτησε τότε. Σαν η χώρα να σταμάτησε να παράγει καλλιτεχνικό δυναμικό ένα χρόνο πριν. Σαν να μην υπάρχουν νέοι καλλιτέχνες, νέες ανάγκες, νέες συνθήκες, συνεχίζετε επιμόνως μια ατελέσφορη πολιτική που βγάζει συνεχώς τους ανθρώπους του πολιτισμού στο δρόμο»

Τέλος, η κ. Βέττα αναφέρθηκε στις τροπολογίες που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για την στήριξη του Πολιτισμού και των ανθρώπων του, αναλύοντας διεξοδικά την προκείμενη που αφορά την ενίσχυση των δημιουργών και καλλιτεχνών που είναι μέλη ή δικαιούχοι Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης Πνευματικών και Συγγενικών Δικαιωμάτων με ποσό που θα αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 50% του ποσού της διανομής που αντιστοιχούσε στους δικαιούχους, με βάση τα έσοδα των δικαιωμάτων για το έτος 2019.

Continue Reading
You may also like...

More in ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

APXH