Connect with us

Θα επιδοτηθούν αγρότες, κτηνοτρόφοι και των Αθηνών-Θεσσαλονίκης…;

ΑΠΟΨΕΙΣ

Θα επιδοτηθούν αγρότες, κτηνοτρόφοι και των Αθηνών-Θεσσαλονίκης…;

Τα καλύτερα να πούμε στην επιδότηση αγροτών, κτηνοτρόφων. Ανησυχούμε μόνο μήπως ξεχαστούν όσοι μένουν Θεσσαλονίκη, Αθήνα. Είναι και οι περισσότεροι…

Επειδή οι επιδοτήσεις κτηνοτρόφων αγροτών έρχονται για να ισιώσουν τα πράγματα και με τις καταστροφές (και καλά κάνουν), θεωρούμε, ως στήλη, πως είναι ευκαιρία να ψαχτούμε λίγο.

Δεν είναι κακό άλλωστε να μη ξεχνάμε ποιοι και πόσοι είμαστε…, ειδικά αυτές τις δύσκολες ώρες.

Εισάγουμε κάρβουνα από την Ναμίμπια! Γυρίστε τα σούπερ μάρκετ και ρωτείστε από πού έρχονται τα κάρβουνα που μας πουλάνε. Ίσως βρείτε και άλλες χώρες της Αφρικής…

Είμαστε από τους καλύτερους αγοραστές κρεμμυδιών, πατάτας, σκόρδων και κάθε είδους μυρωδικών από την Τουρκία, την Αίγυπτο, το Ισραήλ και το Μαρόκο.

Σε όλη την ακριτική Βόρεια Ελλάδα γελάνε και με τις παραγγελίες που δίνουμε σε φρούτα από την Βουλγαρία και τα Σκόπια, μιας και μας έρχονται εξαιρετικά φθηνότερα από εκείνα στα δικά μας δέντρα.

Εάν μας εγκαταλείψουν οι Αλβανοί, οι Βούλγαροι και οι Σκοπιανοί εργάτες θα ξεριζώσουμε τα δικά μας φρούτα σε όλη την συνοριακή γραμμή με τα άλλα Βαλκάνια.

Δεν έχουμε άλλη λύση και ας προσφέρουμε μέχρι 900 ευρώ τον μήνα σε μεροκάματα. Αλλά που να βρεις ελληνικά χέρια μέσα στη (12ετή) επιδοματική πολιτική της χρεοκοπημένης οικονομίας της σοβιετίας (που ακόμη συνεχίζεται…).

Ποιος ιθαγενής θα δουλέψει στα χωράφια και γιατί. Η μαύρη οικονομία τον τρέφει με τον καλύτερο τρόπο. Του δίνει 300 ευρώ μηνιάτικο στο χέρι, πράγμα που τον συμφέρει υπολογίζοντας και επιδοτήσεις μέχρι και 540 ευρώ (ανάλογα την περίπτωση) από την σοβιετία.

Έτσι συνέβη και οι Ρομά, οι Αλβανοί, οι Σκοπιανοί, οι Βούλγαροι και σιγά-σιγά οι Ινδοί από τα Μπαντζάπ και οι Σιχ γίνονται οι κυρίαρχοι της εργασιακής μας τάξης.

Πολύ σύντομα αυτοί θα είναι που θα προσλαμβάνουν, για λογαριασμό αγροτών, κτηνοτρόφων και εργολάβων δημοσίων έργων τους λαθρομετανάστες (που αποκλείεται να σταματήσουν να προτιμούν την Ελλάδα και τα καλούδια της στην προσφορά εργασίας και επιδομάτων για όλους…).

Είναι ή δεν είναι έτσι, ή περίπου έτσι αν θέλετε, η πραγματικότητα και η αλήθεια και στην αγροτική και κτηνοτροφική μας οικονομία, αφού αυτή η μορφή μαύρης εργασίας αποτελεί καθεστώς θεμελιωμένο εδώ και μια 20ετία;

Είναι ή δεν είναι μια από τις μεγάλες αιτίες των καταστροφικών πυρκαγιών και η εγκατάλειψη της περιφερειακής Ελλάδας. Η εγκατάλειψη της ορεινής Ελλάδας.

Η εγκατάλειψη όποιας Ελλάδας δεν προσφέρει θέσεις εργασίας για γκαρσόνια και καθαρίστριες.

Δηλαδή τι; Τρελάθηκαν οι ερευνητικοί Οργανισμοί της κεντρικής Ευρώπης που επιμένουν πως μια από τις αιτίες των συμφορών της φύσης στην Ελλάδα είναι η απουσία μέριμνας ως συνέπεια της μεταφοράς της οικονομικής Ελλάδας μόνο εκεί που προσφέρεται για τουριστική αξιοποίηση;

Δεν τα λένε μόνο αυτοί. Τα λένε και οι Έλληνες αγρότες. Και οι Έλληνες κτηνοτρόφοι. Οι Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφοι που τρέφονται στον τόπο τους και ακόμη μας τρέφουν από τον τόπο τους.

Αυτοί που και δεν ζουν από τα νοίκια των διαμερισμάτων στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη δίνοντας, όσο-όσο, εξαιρετικά μεγάλες και εκμεταλλεύσιμες γεωργικές εκτάσεις πρώην παραγωγής ελληνικής πατάτας, κρεμμυδιού και σκόρδου σε ανταγωνιστικές τιμές.

Ποιος τους ακούει όμως. Ποιος άκουγε και την μεταποίηση, την παραγωγή, την βιομηχανική και βιοτεχνική παραγωγή, μετά το 1980 της ένταξης στην ΕΟΚ.

Τι ζητούσαν και τότε για να συγκρατήσουν την εγχώρια παραγωγή που έφευγε. Δώστε μας δυνατότητα ίσων όρων ανταγωνισμού, έλεγαν. Δεν ζητούσαν περισσότερα.

Δυνατότητα αντίστοιχη προς τις χώρες της ΕΟΚ με ίση φορολογική μεταχείριση, ζητούσαν. Ενεργειακό και παραγωγικό κόστος ανταγωνιστικό προς την Ευρώπης, ζητούσαν. Κράτος λιγότερο και περισσότερο φιλικό. Κράτος συμπαραστάτη στις επενδύσεις και την εθνική παραγωγή, ζητούσαν.

Τα βρήκαν; Η απάντηση έρχεται και τώρα. Μετά την εγκατάλειψη της βιομηχανίας και της βιοτεχνίας έφτασε η σειρά της αγροτικής παραγωγής. Πρώτη φάση οι τεραστίων διαστάσεων εγκαταλελειμμένες εκτάσεις πρώην αγροτικών καλλιεργειών.

Έλα όμως που στον απολογισμό επιδοτήσεων (όπως και σε κάθε απολογισμό επιδοτήσεων – τόσο από τον κρατικό όσο και από τον ευρωπαϊκό κορβανά) βλέπεις μια Ελλάδα να σε τρελαίνει… Βλέπεις καλλιέργειες και σε απάτητες κορυφές. Βοσκή κοπαδιών εκεί που νομίζεις ότι ζουν μόνο από τουρισμό. Βλέπεις διεκδικητές κτηνοτροφικών και αγροτικών επιδοτήσεων να παρκάρουν πανάκριβα αυτοκίνητα στις κρατικές υπηρεσίες να δώσουν στοιχεία για να μπούν σε λίστες με κτηνοτροφικές επιδοτήσεις. Κάνουμε λάθος;

Του Γιώργου Κράλογλου

Continue Reading
You may also like...

More in ΑΠΟΨΕΙΣ

APXH