Connect with us

Η Παρασκευή Βρυζίδου στη Βουλή για τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα

ΚΟΖΑΝΗ

Η Παρασκευή Βρυζίδου στη Βουλή για τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα

Ομιλία της Παρασκευής Βρυζίδου Βουλευτή Ν. Κοζάνης στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων με θέμα: συζήτηση και ψήφιση επί των άρθρων, των τροπολογιών και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Ρυθμίσεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα», στις 3 Ιουνίου 2020:

 

 

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Την παρούσα χρονική στιγμή, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, είναι ανάγκη να στηρίξουμε τον Αγροτικό, τον Κτηνοτροφικό κλάδο και τον χώρο της Ιχθυοτροφίας. Διότι μετά από μία μακροχρόνια οικονομική κρίση και μετά την οικονομική κρίση λόγω του κορονοϊού, πρέπει να στηρίξουμε τους τομείς που μπορούν να επιτρέψουν τη στήριξη στην οικονομία μας, στην καταπολέμηση της ανεργίας, να κάνουν ισχυρή τη φωνή της Ελλάδος στην Ευρώπη και ανά τον κόσμο και βέβαια να εξασφαλίσουν στη χώρα μας επάρκεια αγαθών, ντόπιων αγαθών, που θα κάνουν τη χώρα αυτάρκη και ισχυρή.

Για να μπορέσουμε όμως να στηρίξουμε τον αγροτικό, τον κτηνοτροφικό τομέα, χρειάζεται μέριμνα σε πολλά επιμέρους ζητήματα, χρειάζεται να δούμε συθέμελα όλα τα επιμέρους θέματα και να ληφθούν μέτρα.

Το παρόν νομοσχέδιο είναι η αρχή αυτής της διαδικασίας, όπου δυσλειτουργίες και αγκυλώσεις πηγαίνουν στο περιθώριο και ανοίγει ο δρόμος και βοηθιέται ο αγροτικός και ο κτηνοτροφικός τομέας να κάνει βήματα και να μπορέσει να προοδεύσει.

Με βάση τα άρθρα του νομοσχεδίου, θα ξεκινήσω από το μεγάλο ζήτημα, που πολλά χρόνια απασχολεί τους παραγωγούς, και είναι οι παράνομες ελληνοποιήσεις. Το έχουμε ακούσει πολλές φορές κατά καιρούς και είναι ένα παράπονο, που όχι απλώς δημιουργεί προβλήματα, αλλά μειώνει πάρα πολύ τα κέρδη και τα οφέλη των παραγωγών μας. Ο τρόπος και η μεθοδολογία που το χειρίστηκε στο παρελθόν η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έφερε αποτέλεσμα.          Σήμερα έρχονται κανόνες, μπαίνουν πειθαρχικά και διοικητικά πρόστιμα, γίνονται έλεγχοι και θεωρώ ότι με τα πρόστιμα, που είναι τόσο μεγάλα πλέον, δεν θα προσπαθήσει κάποιος να ακολουθήσει αυτή τη διαδικασία. Η παρέμβαση δεν προστατεύει μόνο τους παραγωγούς μας, αλλά προστατεύει και τους καταναλωτές. Γιατί οι παράνομες ελληνοποιήσεις γίνονται με πολλούς τρόπους, και με εισαγωγή άλλων προϊόντων τα οποία θα αναμειχθούν, τα οποία είναι χαμηλής ποιότητας ή ακόμη και προϊόντα τα οποία είναι προβληματικά για την υγεία των ανθρώπων. Άρα λοιπόν η μέριμνα αυτή έχει πολλές κατευθύνσεις και θεωρούμε, έτσι σφαιρικά και συνολικά όπως έχει αντιμετωπιστεί, ότι θα φέρει πραγματικό αποτέλεσμα.

 

Ένα δεύτερο σημαντικό ζήτημα είναι η ενίσχυση της εργασίας. Με τη μέριμνα που λαμβάνεται και δίνεται η δυνατότητα σε αυτούς οι οποίοι βρίσκονται στο ταμείο ανεργίας, εποχιακά, το καλοκαίρι να δουλέψουν στις αγροτικές δουλειές.           

  Έτσι έχουμε δύο οφέλη, κατ’ αρχάς:

  • εξασφαλίζουμε εργατικά χέρια από δω, από την Ελλάδα, από την τοπική αγορά, και
  • παράλληλα δίνεται η δυνατότητα στους ανθρώπους που είναι στο ταμείο ανεργίας και να πάρουν το επίδομα, που έχουν εξασφαλίσει από τη δουλειά που έκαναν το χειμώνα, αλλά και να συμμετέχουν στα προγράμματα του χειμώνα, ξανά και πάλι, σε αυτά στα οποία προϋπόθεση είναι να είναι γραμμένοι στον ΟΑΕΔ.

Είναι ένα πολύ σημαντικό μέτρο. Και όταν λέμε ότι στηρίζουμε την εργασία και εξασφαλίζουμε θέσεις εργασίας, τέτοια μέτρα πρέπει να λαμβάνονται.

Επίσης θα κάνω αναφορά στον ΕΛΓΑ, γιατί εδώ υπάρχει μια ρύθμιση για να προσληφθούν ειδικοί συνεργάτες, νομικοί.

Όμως με αφορμή αυτή την πρόβλεψη θέλω να αναφερθώ στον ΕΛΓΑ, με τον οποίο ασχολείται το Υπουργείο και να πω ότι:

η πραγματική στήριξη του αγρότη και του κτηνοτρόφου είναι ο ΕΛΓΑ.

Γι’ αυτό θα πρέπει να είναι εκσυγχρονισμένος, να έχει πολλά άτομα και να φροντίζει δίκαια να ελέγχει τις καταστροφές που συμβαίνουν στους ανθρώπους μας, στους παραγωγούς μας, και γρήγορα να δίνει τις αποζημιώσεις.

Κατά τη διάρκεια του κορονοϊού όλοι διαπιστώσαμε πόσο δύσκολο είναι η εργασία σου να σταματά και να χάνεις και όλοι ζητήσαμε να υπάρξει ενίσχυση από το κράτος. Στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους αυτό συμβαίνει ενδεχομένως και κάθε χρόνο, λόγω καιρικών συνθηκών. Πόσο λοιπόν αναγκαίο είναι να είμαστε δίπλα τους, να αναγνωρίζουμε τη ζημιά που παθαίνουν και να τους αποζημιώνουμε.

Στα επόμενα άρθρα του νομοσχεδίου θα ήθελα να κάνω μια σύντομη αναφορά, λέγοντας ότι:

ü  αν θέλεις να στηρίξεις αυτόν τον τομέα πρέπει να οργανωθείς και η οργάνωση γίνεται με το μητρώο μελισσοκόμων, που ήδη φαίνεται πως έρχεται και θα στηρίξει αυτόν τον κλάδο.

ü  Επίσης βάση δεδομένων συνολικά για τους εμπόρους και τους παραγωγούς των αυγών και

ü  το τελευταίο πολύ σημαντικό είναι η Αγροτική Λογιστική Πληροφόρηση, το Δίκτυο, όπου δίνεται η δυνατότητα με την Εθνική Επιτροπή, αλλά και με ομάδες επιστημόνων, να καταγράφεται η παραγωγή, η ζωική και η φυτική, να ερευνώνται οι δυνατότητες για τυποποιημένες καλλιέργειες και γενικώς σαν χώρα να έχουμε τον προσανατολισμό μας, για να έχουμε τα περισσότερα δυνατά οφέλη.

Και εδώ θέλω να αναφερθώ στη Δυτική Μακεδονία, στην Περιφέρειά μας, και στο Νομό Κοζάνης, όπου αυτή τη στιγμή τρέχει από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης του 2014-2020 το μέτρο Μ16 «Συνεργασία», με δυο δράσεις πουαφορούν:

  •     Η 1η δράση τη συνεργασία αγροτών και ερευνητών, οι οποίοι προτείνουν λύσεις για τυποποιημένες καλλιέργειες, για προστασία του περιβάλλοντος και για ποιοτικά προϊόντα και
  • Η 2η δράση τη χρηματοδότηση αυτών των προτάσεων.

Το Μέτρο συνδέει για πρώτη φορά την γεωργική έρευνα με την αγροτική παραγωγή. Θέτει ουσιαστικά τις βάσεις για την εμπέδωση πνεύματος συνεργασιών στους τομείς της καινοτομίας και της τεχνολογίας στην αγροτική παραγωγή και δικαιολογημένα έχει προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον στους εμπλεκόμενους φορείς.

Είχαμε πολύ καλές προτάσεις και από τη στιγμή που θέλουμε να κάνουμε αυτά τα βήματα είναι η ευκαιρία να το αποδείξουμε ενισχύοντας, κύριε Υπουργέ, αυτό το μέτρο και με πρόσθετα χρήματα για να μπουν όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις, για να δώσουμε την ευκαιρία στην εκτίναξη αυτού του τομέα.

Κλείνοντας, θέλω να αναφερθώ στη δυνατότητα που δίνεται με αυτό το νομοσχέδιο, της μεταφοράς εγγειοβελτιωτικών έργων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στους δήμους, γιατί με αυτόν τον τρόπο δίνεται η ευκαιρία

  • κατ’ αρχήν να στηρίξουμε τον αγρότη στα έργα υποδομής και
  • δεύτερον, να τον στηρίξουμε στη λειτουργία του,

γιατί κάποιες φορές τα φράγματα και τα αρδευτικά λειτουργούν και συντηρούνται καλύτερα και από τους δήμους που είναι κοντά στον πολίτη.

Είναι μια στρατηγική η οποία θα βοηθήσει πραγματικά.

Εγώ θέλω να πω μπράβο στο Υπουργείο, που έχει πιάσει όλους αυτούς τους τομείς, αλλά κλείνοντας θέλω να πω ότι:

Ο Αγρότης και ο Κτηνοτρόφος είναι ταλαιπωρημένος στη χώρα μας. Και ξέρετε ότι με πολύ δυσκολία επιβιώνει. Και άλλα βήματα πρέπει να γίνουν, έτσι ώστε να έχουμε πραγματικό αποτέλεσμα και πραγματική στήριξη.

Σας ευχαριστώ».

 

Παρασκευή Βρυζίδου

Βουλευτής Ν. Κοζάνης_Νέα Δημοκρατία

Click to comment

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

More in ΚΟΖΑΝΗ

APXH