Connect with us

Εφιαλτική πρόβλεψη για 18.000 κρούσματα τη μέρα

ΕΛΛΑΔΑ

Εφιαλτική πρόβλεψη για 18.000 κρούσματα τη μέρα

Tα μαθηματικά μοντέλα των επιστημόνων δείχνουν έως και 18.000 κρούσματα στις αρχές Οκτωβρίου, αν η πορεία της ινδικής μετάλλαξης δεν ανακοπεί

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες η Ελλάδα, με το τέταρτο κύμα του κοροναϊού να πολιορκεί τη χώρα μας και πολλούς επιστήμονες να προειδοποιούν ότι… έχει ήδη φτάσει, τη στιγμή που τα κρούσματα έχουν ήδη αρχίσει να «ανεβαίνουν» επικίνδυνα πλησιάζοντας τις εφιαλτικές προβλέψεις για περισσότερα από 3.000 ημερησίως.

Σήμερα η χώρα μας ανακοίνωσε 2.327 νέες επιβεβαιωμένες μολύνσεις, επιβεβαιώνοντας με τον χειρότερο τρόπο όσους κάνουν λόγο για… ένα δύσκολο καλοκαίρι. Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, ο οποίος υπογράμμισε ότι τον Αύγουστο μπορεί να έχουμε 3.000 κρούσματα ημερησίως στο πιο ευμενές σενάριο, 4.000 κρούσματα στο πιθανότερο, αλλά ακόμα και 6.000 στο χειρότερο σενάριο.

Ωστόσο, υπάρχουν και… πιο τρομακτικές προβλέψεις. Όπως αποκαλύπτει το «Βήμα της Κυριακής», τα μαθηματικά μοντέλα των επιστημόνων δείχνουν έως και 18.000 κρούσματα στις αρχές Οκτωβρίου, αν η πορεία της ινδικής μετάλλαξης δεν ανακοπεί.

Σύμφωνα με το εφιαλτικό αυτό σενάριο, η κορύφωση του τέταρτου κύματος θα έλθει στις 6 Οκτωβρίου με 18.000 κρούσματα ημερησίως, τα οποία θα φθάσουν στις 19.000 ημερησίως ως τα τέλη Οκτωβρίου – με διακυμάνσεις οι δυσθεώρητοι αριθμοί που μόλις διαβάσατε θα συνεχιστούν ως και τις αρχές Δεκεμβρίου, οπότε θα υπάρξει πλέον αποκλιμάκωση αφού ουσιαστικώς θα έχει επέλθει «ανοσία αγέλης» μέσω μόλυνσης τεράστιου μέρους του πληθυσμού από τον ιό.

Σύμφωνα πάντα με το «Βήμα της Κυριακής», με βάση το συγκεκριμένο αρνητικό σενάριο στα μέσα Οκτωβρίου θα νοσηλεύονται 2.700 άτομα σε ΜΕΘ, τα οποία θα φθάνουν τα 2.900 στις αρχές Νοεμβρίου και τα 3.050 στις 15 με 18 Δεκεμβρίου.

Μάλιστα ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης δεν αποκλείει το σενάριο ενός σύντομου lockdown. «Δεν πρέπει να ξορκίζουμε το lockdown. Θα πρέπει να υπάρχει στο μυαλό των ιθυνόντων ως ύστατη λύση που όμως, ανάλογα με την πορεία της πανδημίας, θα μπορούσε να εφαρμοστεί για σύντομο χρονικό διάστημα. Ένα loickdown 15 ημερών – με πλήρες όμως κλείσιμο δραστηριοτήτων- θα μπορούσε αν χρειαστεί να ‘μαζέψει’ σημαντικά την κατάσταση. Τα στοιχεία των ειδικών σοκάρουν, καθώς δείχνουν έως και 6.000 κρούσματα τον Αύγουστο και άνοδο των σκληρών δεικτών, με τις διασωληνώσεις να αυξάνονται και τους θανάτους να φτάνουν έως και τους 40 ημερησίως» είπε ο κ. Σαρηγιάννης στο «Βήμα της Κυριακής».

«Οι ανεμβολίαστοι θα κολλήσουν σχεδόν όλοι»
Από την πλευρά του ο κ. Τζανάκης είπε πως «οι ανεμβολίαστοι θα κολλήσουν σχεδόν όλοι».

«Ένα παιδάκι που θα επιστρέψει σπίτι του από την κατασκήνωση είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα κολλήσουν όλοι οι οικείοι του με τους οποίους θα έρθει σε επαφή έστω μερικά λεπτά αυτό το παιδάκι» προειδοποίησε ο ίδιος.

Όπως είπε η πιο σωστή πρόβλεψη είναι ότι τα κρούσματα θα προσεγγίσουν 4.000 κρούσματα σαν κινητός μέσος όρος προς τις αρχές Αυγούστου και βεβαίως θα ξεπεράσουμε τα 3.000 κρούσματα περίπου στις 20 με 22 Ιουλίου.

Διαβάστε επίσης: Τι δείχνουν τα μοντέλα των ειδικών για τον Αύγουστο – Διακοπές στα νησιά υπό τον φόβο εκτόξευσης κρουσμάτων και τοπικών περιορισμών
Η μετάλλαξη Δέλτα περικυκλώνει την Ελλάδα
Την ίδια στιγμή, η μετάλλαξη Δέλτα του κοροναϊού συνεχίζει την επέλασή της και έχει σημάνει συναγερμό στην Ελλάδα. Tα μοντέλα του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, προβλέπουν κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα, λόγω και της μετάλλαξης Δέλτα.

«Κάτω από 1 μέτρο απόσταση αν φυσάει, είναι πολύ εύκολο να γίνει η μετάδοση της Δέλτα, αν δε φοράμε μάσκα. Γύρω στο τέλος Ιουλίου η Δέλτα θα είναι στο 50% των κρουσμάτων στη χώρα μας. Αν συνεχίσουμε χωρίς περαιτέρω περιορισμούς, δε θα υπάρχει περιορισμός στη διασπορά. Θα έχουμε αύξηση και στους θανάτους, στα 3.500 κρούσματα που προβλέπουμε για τον Δεκαπενταύγουστο, σημαίνει 40-45 θανάτους την ημέρα».

Όπως σημείωσε ο κ. Σαρηγιάννης είναι σημαντικό οι τουρίστες να κάνουν δειγματοληπτικά μοριακό τεστ, ώστε να ληφθούν τοπικά μέτρα έγκαιρα σε περίπτωση που παρουσιάζεται αύξηση του ιικού φορτίου σε μια περιοχή.

in.gr

Continue Reading
You may also like...

More in ΕΛΛΑΔΑ

APXH