ΚΟΖΑΝΗ
Εργοστάσιο για πράσινο υδρογόνο στην Κοζάνη – Επένδυση 740 εκατ. ευρώ και εκατοντάδες θέσεις εργασίας
Η δημιουργία εργοστασίου κατασκευής κυψελών HT-PEM στην Κοζάνη φιλοδοξεί να αλλάξει το επενδυτικό status στη Βόρεια Ελλάδα
Επενδυτικό αέρα στη Βόρεια Ελλάδα φέρνει η συμφωνία της Advent Technologies με τον γερμανικό κολοσσό BASF, καθώς δρομολογείται στην Κοζάνη το έργο Green HiPo, δηλαδή η δημιουργία εργοστασίου μονάδων ηλεκτρόλυσης και κατασκευής κυψελών HT-PEM, που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία πράσινου υδρογόνου.
Η προοπτική αυτή φαίνεται πως δημιουργεί εξαιρετικές συνθήκες στο επενδυτικό πεδίο, αφού τα χρήματα που πρόκειται να επενδυθούν στην περιοχή και η δημιουργία πολλών θέσεων εργασίας γεννούν και την προοπτική περαιτέρω κινήσεων από αντίστοιχες εταιρείες.
Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Advent Βασίλης Γρηγορίου, η συγκεκριμένη συνεργασία «πρόκειται να επιτρέψει τον συνδυασμό της τεχνογνωσίας της Advent σε συστήματα κυψελών καυσίμου με την τεχνογνωσία της BASF στην ανάπτυξη καταλυτών και μεμβρανών, δημιουργώντας μια ισχυρή συνέργεια που θα οδηγήσει σε νέες καινοτόμες λύσεις στη βιομηχανία κυψελών καυσίμου».
Πρόκειται ουσιαστικά για τη συμμαχία μια ηγέτιδας εταιρείας, της BASF, στην τεχνολογία μεμβρανών και MEA για κυψέλες καυσίμου με μεμβράνη ανταλλαγής πρωτονίων υψηλής θερμοκρασίας, με τον μεγαλύτερο κατασκευαστή συστημάτων κυψελών καυσίμου HT-PEM.
Το χρονοδιάγραμμα
Η Advent προχώρησε πρόσφατα στην αγορά αγροτεμαχίων στην περιοχή της Κοζάνης ώστε να μπουν τα θεμέλια για τις εγκαταστάσεις έρευνας, ανάπτυξης και παραγωγής του έργου Green HiPο.
Για αυτόν τον λόγο υφίσταται γραφείο της εταιρείας στο κέντρο της Κοζάνης, όπου μια ομάδα έμπειρων επιστημόνων και επαγγελματιών εργάζεται πάνω στον συντονισμό και τον σχεδιασμό αυτού του συγκεκριμένου έργου.
Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει διαδικασίες πρόσληψης επιστημόνων, μηχανικών και διευθυντικών στελεχών που θα απασχοληθούν σε τομείς όπως η έρευνα και η ανάπτυξη και η διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Παρά τις καθυστερήσεις που έχουν υπάρξει στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες όσον αφορά την υλοποίηση Σημαντικών Έργων Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος της αλυσίδας αξίας «Τεχνολογίες και Συστήματα Υδρογόνου» (IPCEI Hy2Tech), τα οποία επικυρώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Ιούλιο του 2022, αυτή τη στιγμή η Advent βρίσκεται ένα βήμα πριν την έναρξη της χρηματοδότησης του έργου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων έχει αναθέσει σε εξωτερικό συνεργάτη την προκαταρκτική αξιολόγηση της επένδυσης στην Κοζάνη. Η επικοινωνία με την εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο είναι συνεχής και αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Μόλις ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα ζητήσει από την Advent να καταθέσει τα τελικά έγγραφα χρηματοδότησης και η υλοποίηση του έργου θα ξεκινήσει άμεσα.
Ήδη από τον Μάιο έχει ανακοινωθεί η επέκταση της συνεργασίας της Advent με τη BASF, ηγέτιδα στην τεχνολογία μεμβρανών και καταλυτών για κυψέλες καυσίμου πολυμερικού ηλεκτρολύτη υψηλής θερμοκρασίας. Αυτή η συνεργασία επικεντρώνεται στη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης εφοδιαστικής αλυσίδας για την παραγωγή κυψελών καυσίμου στην Ευρώπη και θα διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στην υλοποίηση του Green HiPo, επιτρέποντας τον συνδυασμό της εμπειρίας της Advent στον χώρο της τεχνολογίας κυψελών καυσίμου με την τεχνογνωσία της BASF στην ανάπτυξη καταλυτών και μεμβρανών.
Χρηματοδότηση
Όπως επισημαίνουν στελέχη της Advent, η επένδυση μπορεί να φτάσει τα 738 εκατ. ευρώ σε βάθος εξαετίας, καθιστώντας το Green HiPo ένα project ευρωπαϊκού επιπέδου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για το project που έχει λάβει το υψηλότερο ποσό χρηματοδότησης από τα 41 έργα που επικυρώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του IPCEI Hy2Tech και στόχος δεν είναι άλλος από το να αποτελέσει την αφετηρία για νέες ιδιωτικές επενδύσεις και πολλά υποσχόμενες εξελίξεις στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.
«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η Δυτική Μακεδονία έχει όλα τα εφόδια για να καταστεί στρατηγικός κόμβος για την Ευρωπαϊκή βιομηχανία υδρογόνου και κυψελών καυσίμου. Διατηρώντας ήδη συνεργασίες σε διάφορους τομείς με κολοσσούς όπως η BASF, η Hyundai Motor Company, η Siemens Energy, η Safran Power Units αλλά και η Alfa Laval, στην Advent θέλουμε να συμβάλλουμε στη δημιουργία ενός οικοσυστήματος καινοτομίας -στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας- αντίστοιχου των τεράστιων δυνατοτήτων που διαθέτει η περιοχή όσον αφορά την παραγωγή προϊόντων καθαρής ενέργειας. Δεν χωρά αμφιβολία ότι βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής για τη βιομηχανία υδρογόνου στην Ευρώπη. Πιστεύω ακράδαντα ότι το Green HiPo θα είναι μόνο η αρχή μια νέας πραγματικότητας για τη Δυτική Μακεδονία και πιστεύω ότι παγκοσμίου φήμης εταιρείες θα πραγματοποιήσουν σημαντικές επενδύσεις μελλοντικά στην περιοχή», επισημαίνει στη Voria.gr ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος τη Advent, Βασίλης Γρηγορίου.
Σύνδεση εκπαίδευσης με αγορά εργασίας
Αναφορικά με τις προσλήψεις, που όπως προαναφέρθηκε έχουν ήδη ξεκινήσει, το χρονοδιάγραμμα προβλέπει τη δημιουργία 650 άμεσων και πολλαπλάσιων έμμεσων θέσεων εργασίας.
Στόχος της Advent είναι το Green HiPo να αποτελέσει πόλο έλξης για άρτια καταρτισμένο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό που έχει φοιτήσει στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Δυτικής Μακεδονίας.
Μακροπρόθεσμος στόχος της εταιρείας είναι η σύνδεση σπουδών-εργασίας βασίζοντας έναν μεγάλο αριθμό του εργατικού δυναμικού στα Πανεπιστήμια της περιοχής και αντιστρέφοντας έμπρακτα τους όρους του brain drain σε brain gain.
Κάτι τέτοιο φυσικά δεν είναι τυχαίο, αφού το μοναδικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην Ελλάδα με αναφορά στις τεχνολογίες υδρογόνου εκπονείται από τον περασμένο Νοέμβριο στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.
Η Advent μάλιστα το πάει ένα βήμα μπροστά, προσφέροντας πλήρη υποτροφία στον καλύτερο φοιτητή της πρώτης χρονιάς τού εν λόγω μεταπτυχιακού προγράμματος.
Από την Κοζάνη σε όλον τον κόσμο
Η επένδυση της Advent σε συνεργασία με την BASF έρχεται σε μια κρίσιμη ενεργειακά περίοδο, όπου το υδρογόνο φαίνεται να κερδίζει έδαφος έναντι των παραδοσιακών ορυκτών καυσίμων στη βιομηχανία (παραγωγή χάλυβα, αμμωνίας, τσιμέντου, λιπασμάτων, διυλιστήρια κ.λπ.), αλλά και στις μεταφορές με μεγάλα οχήματα (φορτηγά, πλοία, αεροπλάνα).
Η επιβάρυνση του περιβάλλοντος από τους δύο αυτούς τομείς είναι εξαιρετικά σημαντική αφού παράγουν πάνω από 30% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Η χρήση μπαταριών μπορεί να προκρίνεται ως λύση, ωστόσο το πράσινο υδρογόνο έχει το αβαντάζ του εναλλακτικού και καθαρού καυσίμου, την ώρα που η άλλοτε αυτοκρατορία των ντιζελογεννητριών και μηχανών εσωτερικής καύσης βρίσκεται στη δύση της, τουλάχιστον στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Την ίδια ώρα, οι κυψέλες καυσίμου μετατρέπουν το υδρογόνο και άλλα ανανεώσιμα καύσιμα (όπως η μεθανόλη) σε «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια, με μηδενικούς ρύπους και μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Στόχος του Green HiPo, είναι η παραγωγή, σε βάθος εξαετίας, καινοτόμων συστημάτων κυψελών καυσίμου συνολικής ισχύος μέχρι 120MW και μονάδες ηλεκτρόλυσης συνολικής ισχύος μέχρι 1,5GW.
Για την παραγωγή του πράσινου υδρογόνου είναι απαραίτητη η παραγωγή μονάδων ηλεκτρόλυσης, κάτι που έχει κινητοποιήσει σχετικούς επενδυτές σε ΗΠΑ και Ευρώπη που θα ήθελαν να συμπεριληφθούν μεταξύ των μεγάλων παιχτών.
Οι μονάδες ηλεκτρόλυσης και οι κυψέλες καυσίμου που θα παράγονται στην Κοζάνη θα χρησιμοποιούνται στη χώρα μας, αλλά και θα εξάγονται σε όλο τον κόσμο και θα συνεισφέρουν στην παγκόσμια μετάβαση προς τις καθαρές μορφές ενέργειας.
Πρόκειται άλλωστε για ένα έργο που θα συνεισφέρει στην εκπλήρωση του στόχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παραγωγή 10 εκατομμυρίων τόνων ανανεώσιμου υδρογόνου στην Ευρώπη έως το 2030.
Πηγή: voria.gr