Connect with us

Εποικοδομητική συνάντηση της Διαχειριστικής Αρχής ΕΣΠΑ-ΔΑΜ με τοπικούς φορείς της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Εποικοδομητική συνάντηση της Διαχειριστικής Αρχής ΕΣΠΑ-ΔΑΜ με τοπικούς φορείς της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

Σε θερμό κλίμα, την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023, πραγματοποιήθηκε συνάντηση και ανοιχτός διάλογος της Διαχειριστικής Αρχής ΕΣΠΑ – ΔΑΜ, με τους Δημάρχους όλων των Δήμων της Δυτικής Μακεδονίας, τα τοπικά Επιμελητήρια της Περιφέρειας και εκπροσώπους των αρμόδιων Γενικών Διευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο διάλογος ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητικός και ακολούθησε την ολοκλήρωση της 2ης Συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης στην Πτολεμαΐδα, που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα την ίδια μέρα.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης και Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, κ. Πελοπίδας Καλλίρης, άνοιξε την συζήτηση τονίζοντας: «Θέλουμε να ανταλλάξουμε απόψεις για το πώς θα στηρίξουμε τους δικαιούχους». Στο πλαίσιο του διαλόγου, ο κ. Καλλίρης ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει άμεσα η παροχή τεχνικής υποστήριξης στους δυνητικούς δικαιούχους του Προγράμματος ΔΑΜ, η οποία θα συμβάλει καθοριστικά στην ωρίμανση και υλοποίηση των έργων τους και στην αντιμετώπιση των αναγκών όλων των τοπικών φορέων. Η συγκεκριμένη τεχνική υποστήριξη θα καλύπτει ένα ευρύ φάσμα αντικειμένων και ζητημάτων που σχετίζονται με τη διάγνωση των αναγκών των δυνητικών δικαιούχων, το σχεδιασμό και την ωρίμανση των προτεινόμενων έργων, την παρακολούθηση και την υποστήριξη της υλοποίησης των ενταγμένων πράξεων.

Όλοι οι Δήμαρχοι της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας που συμμετείχαν στη συνάντηση, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την παροχή της τεχνικής υποστήριξης, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη στήριξης της επιχειρηματικότητας, της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας όπως και στην αντιμετώπιση του ενεργειακού προβλήματος.

Οι εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων σχολίασαν θετικά τους ταχείς ρυθμούς με τους οποίους εξελίσσεται το Πρόγραμμα ΔΑΜ, χαρακτηρίζοντάς το, μάλιστα, ως «ένα πολύ πιο γρήγορο και εξελιγμένο ΕΣΠΑ» και ζήτησαν αμεσότερη επικοινωνία με την Ειδική Υπηρεσία Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης.

Ο κ. Καλλίρης, κλείνοντας τη συνάντηση, διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει άμεση συνεργασία και πλήρης ενημέρωση για όλα τα ζητήματα ενώ ανακοίνωσε ότι έχουν ήδη ξεκινήσει μελέτες, σε όλους τους Δήμους του Προγράμματος ΔΑΜ, για την καταγραφή των δημόσιων υποδομών που χρήζουν ενεργειακής αναβάθμισης. Ο κ. Ντερτιλής, Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής, υπογράμμισε ότι «όλοι οι Δήμοι είναι δυνητικά δικαιούχοι του Προγράμματος» τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη να υπάρξουν συγκεκριμένες προτάσεις από τους Δήμους και τα Επιμελητήρια. Η ίδια ανάγκη για άμεση συνεργασία αναδείχτηκε και από τον κ. Rasmussen, Επικεφαλής της αρμόδιας Διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος ανέφερε ότι «κάθε σχέδιο πρέπει να είναι αξιολογήσιμο και επιτεύξιμο. Θα πρέπει να το δουλέψουμε μαζί, χέρι με χέρι».

More in ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

APXH