Connect with us

Εντός του 2025 στην “πρίζα” τα δύο mega φωτοβολταϊκά 1 GW της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία

ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Εντός του 2025 στην “πρίζα” τα δύο mega φωτοβολταϊκά 1 GW της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία

Μέσα στο 2025 πρόκειται να μπουν στην… πρίζα από τη  ΔΕΗ τα δύο μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 1 GW στη Δυτική Μακεδονία.

Το πρώτο mega έργο αφορά στη συμφωνία της ΔΕΗ με την RWE για το φωτοβολταϊκό πάρκο «Ορυχείο ΔΕΗ Αμύνταιο» συνολικής ισχύος περίπου 450 MWp, το οποίο βρίσκεται στη Δυτική Μακεδονία, εντός των ορίων του πρώην υπαίθριου λιγνιτωρυχείου Αμυνταίου. Ο σχεδιασμός προβλέπει να λειτουργεί μέχρι το τέλος του 2025.

Το φωτοβολταϊκό έργο είναι το τελευταίο του χαρτοφυλακίου των 940 MWp (870 MWac) του Αμυνταίου που έχει εισέλθει στη φάση της κατασκευής.

Τα υπόλοιπα κεφάλαια θα χρηματοδοτηθούν με τραπεζικό δανεισμό ύψους 76,6 εκατ. ευρώ, κατ’ αναλογία από τις τράπεζες Alpha Bank ΑΕ, Eurobank ΑΕ και Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ΑΕ, καθώς και από ίδια κεφάλαια ύψους 51,1 εκατ. ευρώ.

Το έτερο project, είναι το φωτοβολταϊκό έργο «Φοίβη» στην Πτολεμαΐδα, με εγκατεστημένη ισχύ 550 MWp. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί επίσης το 2025 καλύπτοντας σχεδόν το 2,5% της εγχώριας παραγωγής ενέργειας, ενώ θα αποτρέπει και την εκπομπή 550 kt CO2 ετησίως.

Σε σχέση με τα χαρακτηριστικά του, απαρτίζεται από τρείς διαφορετικές υποπεριοχές συνολικής έκτασης περίπου 10.000 στρεμμάτων στις οποίες πρόκειται να εγκατασταθούν περίπου 950.000 Φ/Β πλαίσια bifacial τεχνολογίας. Για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας, τα φωτοβολταϊκά πλαίσια θα εγκατασταθούν σε ιχνηλάτες μονού άξονα (trackers).

Η κοινοπρακτική χρηματοδότηση για τη «Φοίβη Ενεργειακή Μονοπρόσωπη Α.Ε.», που αποτελεί θυγατρική εταιρεία της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, θα λειτουργήσει στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Η χρηματοδότηση του έργου περιλαμβάνει τη χορήγηση μακροπρόθεσμου δανείου, συνολικού ύψους 294,4 εκατ. ευρώ, με την αξιοποίηση δανειακών κεφαλαίων, ύψους 184 εκατ. ευρώ, από πόρους του ΤΑΑ, και με συγχρηματοδότηση ύψους 110,4 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες Eurobank και Πειραιώς. Εκπρόσωπος των Ομολογιούχων ορίστηκε η Τράπεζα Πειραιώς και Διαχειριστής Πληρωμών ορίστηκε η Τράπεζα Eurobank. Το υπολειπόμενο 20% του επενδυτικού έργου της «Φοίβη» ύψους 73,6 εκατ. ευρώ, θα καλυφθεί από ίδια κεφάλαια της εταιρείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ έχει θέσει ήδη σε λειτουργία μέσα το πρώτο μέρος του συμπλέγματος αιολικών πάρκων Κουκούλι – Δούκας στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Εκτός από τον αιολικό σταθμό «Κουκούλι», το cluster αιολικών πάρκων στη Δυτική Μακεδονία αποτελείται και από το αιολικό πάρκο «Δούκας», κοντά στην Κλεισούρα Καστοριάς.

ypodomes.com

More in ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

APXH