Κοζάνη

Εκδηλώσεις μνήμης για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στο Δήμο Σερβίων

Την Κυριακή 19 Μαΐου 2024, πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τη γενοκτονία των Ποντίων στις Δημοτικές Κοινότητες Μεσιανής, Βαθυλάκκου και Ροδίτη με την κεντρική εκδήλωση να διοργανώνεται από την Εύξεινο Λέσχη Σερβίων στην Κεντρική Πλατεία Σερβίων.

Αυτές οι εκδηλώσεις ήταν μέρος των πανελλαδικών εκδηλώσεων που διοργανώθηκαν για την απότιση φόρου τιμής στα θύματα της γενοκτονίας των Ποντίων, μία από τις πιο τραγικές σελίδες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, οι παρευρισκόμενοι απέτισαν φόρο τιμής στους 353.000 Πόντιους που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της γενοκτονίας. Οι τελετές περιλάμβαναν επιμνημόσυνη δέηση, καταθέσεις στεφάνων και ομιλίες από τοπικούς αξιωματούχους και εκπροσώπους ποντιακών συλλόγων. Οι εκδηλώσεις μνήμης είχαν επίσης πολιτιστικό χαρακτήρα, με παραδοσιακή μουσική και τραγούδια από την ποντιακή παράδοση.

Ο Δήμαρχος Σερβίων, Χρήστος Ελευθερίου, δήλωσε: «Η μνήμη των θυμάτων της Ποντιακής Γενοκτονίας είναι χρέος μας να διατηρηθεί ζωντανή. Αυτές οι εκδηλώσεις αποτελούν μια ευκαιρία να αναγνωρίσουμε την ιστορική αλήθεια και να προωθήσουμε την ειρήνη και τη δικαιοσύνη».

Μέσα από αυτές τις εκδηλώσεις διατηρούμε ζωντανή τη μνήμη των θυμάτων και ενισχύουμε το αίτημα για διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων.

Προτεινόμενα άρθρα για εσένα

Κοζάνη

Επαναλειτουργία των ΚΔΑΠ-ΜΕΑ του Δήμου Κοζάνης

Ανακοινώνεται ότι στο πλαίσιο επαναλειτουργίας των Κ.Δ.Α.Π και σύμφωνα με την Δ/11/οικ:20728/709 εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, από
Ειδήσεις Κοζάνη

Συνελήφθησαν 5 ανήλικοι και ένας 18χρονος στην Πτολεμαΐδα για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών

Συνελήφθησαν χθες (29-05-2020) το βράδυ σε περιοχή της Πτολεμαΐδας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Εορδαίας, σε συνεργασία με