Connect with us

Ειδικές συμβουλές από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας, με αφορμή την έναρξη των εμποροπανηγύρεων σε περιοχές της Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας και Γρεβενών

ΚΟΖΑΝΗ

Ειδικές συμβουλές από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας, με αφορμή την έναρξη των εμποροπανηγύρεων σε περιοχές της Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας και Γρεβενών

Με αφορμή την έναρξη των εμποροπανηγύρεων σε διάφορες περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας σας παραθέτει τις παρακάτω ειδικές συμβουλές – οδηγίες:

 

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΣΑΣ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΟΠΑΝΗΓΥΡΗΣ

  • ΣΤΑΘΜΕΥΣΤΕ το όχημά σας σε χώρο στάθμευσης, όπου δεν παρακωλύεται η οποιαδήποτε τροχαία κίνηση, ούτε προκαλείται ενόχληση περιοίκων από στάθμευση οχημάτων σε ιδιωτική περιουσία τους.
  • ΒΕΒΑΙΩΘΕΙΤΕ ότι ασφαλίσατε κανονικά το όχημά σας και ανεβάσατε πλήρως τα παράθυρα.
  • ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΕΙΣΤΕ το τυχόν σύστημα συναγερμού.
  • ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΕ εντός των οχημάτων εκτεθειμένα και σε κοινή θέα αντικείμενα αξίας, τσάντες, πορτοφόλια, χαρτοφύλακες, κινητά τηλέφωνα, φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές ή άλλα αντικείμενα που μπορεί να προσελκύσουν την προσοχή επιτήδειων διαρρηκτών.
  • ΕΧΕΤΕ ΔΙΑΡΚΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ σας στα προσωπικά σας αντικείμενα (πορτοφόλια, τσάντες, τσαντάκια μέσης, κινητά τηλέφωνα κ.α.).
  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΕ τα φερμουάρ από τις τσάντες σας και κρεμάστε τες μπροστά από το σώμα σας.
  • ΜΗΝ ΑΚΟΥΜΠΑΤΕ τσάντες, πορτοφόλια, κινητά κ.α. αντικείμενα πάνω στους πάγκους, γιατί υπάρχει κίνδυνος κλοπής ή απώλειας.
  • ΜΗΝ ΕΧΕΤΕ μαζί σας ΜΕΓΑΛΑ χρηματικά ποσά.

 

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΙΑ ΣΑΣ

  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΕ ΟΛΕΣ τις πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού σας.
  • ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ για την απουσία σας µόνο συγγενικά και φιλικά σας πρόσωπα ή τους γείτονες που εμπιστεύεστε, για να επιβλέπουν την οικία σας.
  • ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ να αφήνετε σκάλες, έπιπλα ή άλλα ογκώδη αντικείμενα περιμετρικά της οικίας σας, τα οποία θα βοηθήσουν τον επίδοξο διαρρήκτη να αναρριχηθεί.
  • ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΕΙΣΤΕ αν διαθέτετε το σύστημα συναγερμού.
  • ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΤΕ σύστημα αυτόματου φωτισμού με ανιχνευτή κίνησης ή χρονοδιακόπτη.
  • ΜΗΝ ΔΕΙΧΝΕΙ  “εντελώς κλειστό”, το σπίτι ή το διαµέρισµά σας,  υποδηλώνοντας έτσι την απουσία σας. Αν υπάρχει δυνατότητα να παραμείνει ένα (1) άτομο πίσω στο σπίτι.
  • ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΕ μεγάλα χρηματικά ποσά ή αντικείμενα αξίας στο σπίτι σας.

 

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΛΟΠΕΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ

 

·       ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΕ ποτέ το όχηµα µε αναµµένη τη µηχανή και το κλειδί στην υποδοχή του, ακόµα και αν βγαίνετε για µερικά δευτερόλεπτα από αυτό. Πάντοτε να παίρνετε το κλειδί µαζί σας.

·       ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΕ κανενός είδους αντικείµενα, χρήµατα, πορτοφόλι, κινητά τηλέφωνα, γυαλιά ηλίου, τσάντες και τιµαλφή µέσα στο αυτοκίνητο.

·       ΜΗ ΦΥΛΑΣΣΕΤΕ τα εφεδρικά κλειδιά του οχήµατος µέσα σ’ αυτό, αλλά σε άλλο, ασφαλέστερο µέρος.

·       ΝΑ ΚΛΕΙΔΩΝΕΤΕ πάντα τις πόρτες, να κλείνετε τα παράθυρα και να ενεργοποιείτε το συναγερµό όταν σταθµεύετε το αυτοκίνητο κάπου.

·       ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΕ να σταθµεύετε το όχηµά σας σε ερηµικά µέρη.

 

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΡΠΑΓΗΣ ΤΣΑΝΤΑΣ

·       ΜΗΝ ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΕ μεγάλα χρηματικά ποσά στο πορτοφόλι σας, την τσάντα ή τη τσέπη σας.

·       ΜΗ ΒΑΖΕΤΕ το πορτοφόλι σας σε πίσω τσέπη.

·       ΜΗΝ ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΕ πιστωτικές κάρτες και µπλοκ επιταγών στην ίδια τσέπη ή τσάντα.

·       ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΕ για κανένα λόγο ανοιχτές τις τσάντες.

·       ΜΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΕΙΤΕ την τσάντα σας όταν βρίσκεστε σε υπαίθριους χώρους ή χώρους αναψυχής σε διπλανά καθίσματα ή στα πόδια σας.

·       ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ καλά τις τσάντες και το πορτοφόλι σας σε χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ για ύποπτα πρόσωπα και ύποπτες κινήσεις.

·       ΕΑΝ ΠΕΣΕΤΕ ΘΥΜΑ “τσαντάκηδων” ή “πορτοφολάδων’” ή είσθε μάρτυρας επίθεσης, αρχίστε να φωνάζετε βοήθεια µε όλη σας την δύναμη.

·       ΕΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ να αντισταθείτε και να συγκρατήσετε την τσάντα, σκεφτείτε ότι η υγεία σας και η σωματική σας ακεραιότητα είναι πιο πολύτιμα αγαθά.

·       ΑΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΤΕ ύποπτα άτομα ή ύποπτες κινήσεις, καλέστε ΑΜΕΣΩΣ το 100 και ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΤΕ να συγκρατήσετε χαρακτηριστικά εμφάνισης των ατόμων ή τον αριθμό κυκλοφορίας οχήματος.

 

 

More in ΚΟΖΑΝΗ

APXH