Connect with us

Εγκρίθηκε επένδυση για νέο φωτοβολταϊκό στην Κοζάνη

ΚΟΖΑΝΗ

Εγκρίθηκε επένδυση για νέο φωτοβολταϊκό στην Κοζάνη

Εγκρίθηκε επένδυση για νέο φωτοβολταϊκό στην Κοζάνη.

Αναλυτικά, δόθηκε έγκριση περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή και λειτουργία του έργου: «Εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών Σταθμών ισχύος 9,10731 MW και 10,06675 MW στις εκτός σχεδίου θέσεις ‘Κάστρο’ και ‘Σκάλες’ αντίστοιχα, της Δημοτικής Ενότητας Κοζάνης του Δήμου Κοζάνης και της Δημοτικής Ενότητας Σερβίων του Δήμου Σερβίων, της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας», σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που προτάθηκαν στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης και των γνωμοδοτήσεων των Φορέων και Υπηρεσιών.

Φορέας του έργου είναι η εταιρεία «NEW SPES CONCEPT A.E.» με δ.τ. «NEW S.C. A.E».

Περιγραφή του έργου

Το έργο αφορά στην εγκατάσταση και λειτουργία δύο (2) Φωτοβολταϊκών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ισχύος 9,10731 MW και 10,06675 MW στις εκτός σχεδίου θέσεις «Κάστρο» και «Σκάλες» αντίστοιχα, της Δημοτικής Ενότητας Κοζάνης του Δήμου Κοζάνης και της Δημοτικής Ενότητας Σερβίων του Δήμου Σερβίων, της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Τα γήπεδα εγκατάστασης των δύο Φ/Β Πάρκων χωροθετούνται περίπου 2,0 km νότια του οικισμού Οινόης, περίπου 3,8 km βόρεια του οικισμού Μεσιανή και 10,7 km ανατολικά από την πόλη της Κοζάνης.

Τα Φ/Β συστήματα που θα εγκατασταθούν στην θέση «Κάστρο» και στη θέση «Σκάλες», θα αποτελούνται από 13.593 και 15.025 φωτοβολταϊκές γεννήτριες αντίστοιχα, της εταιρίας EGINGPV μονοκρυσταλλικού πυριτίου και τύπου EG-670M66-HUV και ονομαστικής ισχύος 670Wp και η κάθε μια θα αποτελείται από 132 κυψέλες.

Ο κάθε φωτοβολταϊκός σταθμός θα αποτελείται από τον ακόλουθο βασικό ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό:

  • Φωτοβολταϊκά πλαίσια
  • Σταθερές βάσεις στήριξης φωτοβολταϊκών πλαισίων
  • Προκατασκευασμένοι οικίσκοι τύπου κιόσκι – Σταθμοί Παραγωγής (συγκροτήματα Αντιστροφέων / Μετασχηματιστών Μέσης Τάσης (ΜΤ)/ Πεδίων Μέσης Τάσης)
  • Κέντρο ελέγχου του έργου εντός του οποίου θα υπάρχουν τα πεδία άφιξης καλωδίων, διατάξεις μέτρησης, πίνακες Χαμηλής και Μέσης Τάσης, γραφείο ελέγχου του σταθμού (control room)
  • Καλωδιώσεις για την μεταφορά της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας και εξυπηρέτησης των αναγκών του βοηθητικού εξοπλισμού (ΧΤ ή/και ΜΤ)
  • Λοιπές εγκαταστάσεις όπως σύστημα γείωσης, κλειστό σύστημα παρακολούθησης, σύστημα παρακολούθησης της λειτουργίας της μονάδας (SCADA), σύστημα πυροπροστασίας / πυρανίχνευση.
  • Περίφραξη. Η περίφραξη που θα τοποθετηθεί αποσκοπεί στην προστασία όλων των μέτρων της εγκατάστασης, εκτιμάται ότι θα έχει μήκος 3.721,3m για το έργο στη θέση «Κάστρο» και 3.211,42m για το έργο στη θέση «Σκάλες», που θα απέχει τουλάχιστον 2,5m από τα πάνελ.

Για κάθε ένα από τα δύο Φ/Β Πάρκα θα ισχύουν τα εξής:

Θέση ‘Κάστρον’
Για το φωτοβολταϊκό σταθμό στη θέση ‘Κάστρον’ και την μετατροπή του παραγόμενου συνεχούς ρεύματος σε εναλλασσόμενο θα τοποθετηθούν είκοσι τρεις (23) αντιστροφείς ισχύος 400kW, της εταιρείας ABB, τεχνολογίας String Inverter. Θα εγκατασταθούν τρείς (3) προκατασκευασμένοι οικίσκοι, κάθε ένας από τους οποίους θα περιέχει έναν (1) μετασχηματιστή των 4000kVA. Ένας από τους οικίσκους θα είναι ο κεντρικός και ο οποίος θα περιέχει την κυψέλη αναχώρησης και διασύνδεσης με το δίκτυο. Σε κάθε υποσταθμό θα υπάρχει ένας Γενικός Πίνακας Χαμηλής Τάσης στον οποίο θα συνδέονται οι inverter. Προκειμένου να υπάρχει κατανομή της ισχύος, θα μοιραστούν στους δύο (2) υποσταθμούς από οκτώ (8) αντιστροφείς ισχύος και στον ένα (1) υποσταθμό από επτά (7) αντιστροφείς ισχύος.

Θέση «Σκάλες»
Για το φωτοβολταϊκό σταθμό στη θέση ‘Σκάλες’ και την μετατροπή του παραγόμενου συνεχούς ρεύματος σε εναλλασσόμενου θα τοποθετηθούν είκοσι πέντε (25) αντιστροφείς ισχύος 400kW, της εταιρείας ABB, τεχνολογίας String Inverter. Θα εγκατασταθούν τρείς (3) προκατασκευασμένοι οικίσκοι κάθε ένας από τους οποίους θα περιέχει ένα (1) μετασχηματιστή των 4000kVA. Ένας από τους οικίσκους θα είναι ο κεντρικός και ο οποίος θα περιέχει και την κυψέλη αναχώρησης και διασύνδεσης με το δίκτυο. Σε κάθε υποσταθμό θα υπάρχει ένας Γενικός Πίνακας Χαμηλής Τάσης στον οποίο θα συνδέονται οι inverter. Προκειμένου να υπάρχει ισοκατανομή της ισχύος, θα μοιραστούν στους δύο (2) υποσταθμούς από οκτώ (8) αντιστροφείς ισχύος και στον ένα (1) υποσταθμό από εννέα (9) αντιστροφείς ισχύος.

Ηλεκτρική διασύνδεση και για τους δύο σταθμούς

Η μεταφορά της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας των φωτοβολταϊκών σταθμών στο δίκτυο θα πραγματοποιηθεί μέσω υπόγειας γραμμής Μέσης Τάσης, που θα κατασκευαστεί από τον φορέα του έργου. Η διάθεση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας θα πραγματοποιηθεί μέσω σύνδεσης σε νέο Κεντρικό Υποσταθμό ΜΤ/ΥΤ (150/33kV) στη θέση “Οινόη”. Ο νέος Κεντρικός Υποσταθμός εκτιμάται να χωροθετηθεί σε γήπεδο έκτασης 19.711,34 τ.μ., εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Κοζάνης, της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης. Η υπόγεια γραμμή Μέσης Τάσης εκτιμάται ότι θα έχει συνολικό μήκος 1.975,09m για το έργο στη θέση “Κάστρο” και 1.304,8m για το έργο στη θέση “Σκάλες”, με τα 2612,0m να αποτελούν κοινό δίκτυο και για τα δύο έργα.

Η αδειοδότηση των έργων διασύνδεσης θα πραγματοποιηθεί σε μεταγενέστερη φάση της ανάπτυξης του έργου, σε συνεργασία με τον αρμόδιο λειτουργό του συστήματος.

Βασικά στοιχεία φάσης κατασκευής και λειτουργίας των Φ/Β Σταθμών

Για την κατασκευή / εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών σταθμών θα απαιτηθούν εργασίες Η/Μ για την τοποθέτηση του Η/Μ εξοπλισμού που αποτελούν εργασίες που δεν επηρεάζουν το περιβάλλον καθώς είναι εργασίες συναρμολόγησης και ηλεκτρικών συνδέσεων, καθώς και έργα Πολιτικού Μηχανικού όπως:

  • Κατασκευή περίφραξης
  • Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου
  • Εκσκαφή ορυγμάτων για καλώδια και γειώσεις
  • Επανεπίχωση ορυγμάτων με υλικά λατομείου και προϊόντων εκσκαφής
  • Εγκατάσταση πόρτας εισόδου
  • Κατασκευή συστήματος έδρασης βάσεων στήριξης φωτοβολταϊκών πλαισίων (πασσαλόμπηξη ή στερέωση πασσάλων επί εδάφους με χρήση μπετόν)
  • Κατασκευή συστήματος έδρασης βάσεων στήριξης Inverter DC & AC & Υποσταθμών ΧΤ/ΜΤ

Χωροθέτηση Φ/Β Σταθμών

  • Ο ΦΣΠΗΕ στη θέση “Κάστρο” θα εγκατασταθεί σε έκταση που θα αποτελείται από δύο τμήματα (Τμήμα Α και Τμήμα Β) τα οποία με τη σειρά τους θα αποτελούνται από άλλα τμήματα ως εξής: α) Το ΤΜΗΜΑ Α θα αποτελείται από το Τμήμα Α (83.704,79m2) και το Τμήμα Β (15.828,06m2) και β) το ΤΜΗΜΑ Β θα αποτελείται από το Τμήμα Γ (13.285,60m2)
  • Ο ΦΣΠΗΕ στη θέση “Σκάλες” θα αποτελείται και αυτός από δύο τμήματα (Τμήμα Α και Τμήμα Β) τα οποία θα έχουν ως εξής: α) Το Τμήμα Α (77.759,57m2) και β) το Τμήμα Β (33.091,33m2)

Η πρόσβαση στα φωτοβολταϊκά πάρκα θα γίνεται μέσω υφιστάμενου οδικού δικτύου και δεν θα πραγματοποιηθεί καμία διάνοιξη οδού.

ypodomes.com

More in ΚΟΖΑΝΗ

APXH