Δυτική Μακεδονία: Το σχέδιο ανάπτυξης των 3,7 δισ. ευρώ – Η πορεία υλοποίησης των μεγάλων έργων
Η υλοποίηση ενός μεγάλου στρατηγικού σχεδιασμού που περιλαμβάνει την υλοποίηση πολύ σημαντικών έργων, εξελίσσεται στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ). Το Περιφερειακό Σχέδιο Ανάπτυξης περιλαμβάνει 350 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 3,7 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Δεν έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα από την ημέρα που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε αναφορά στην εβδομαδιαία του ανασκόπηση στη Δυτική Μακεδονία τονίζοντας πως «η Κοζάνη και η Φλώρινα επιταχύνουν τον βηματισμό τους για την επόμενη μέρα.Στο πεδίο των υποδομών, προχωρούν σημαντικά αρδευτικά έργα. Το σχέδιο της ΔΕΗ για την Κοζάνη περιλαμβάνει σημαντικές επενδύσεις, αλλά και πρόνοιες για τη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης. Στη Φλώρινα ενισχύεται το Πανεπιστήμιο με την κατασκευή φοιτητικών εστιών 150 κλινών μέσω ΣΔΙΤ».
Στις επενδύσεις που πραγματοποιούνται στην Δυτική Μακεδονία είχε αναφερθεί από το βήμα της Βουλής και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση βουλευτή της αντιπολίτευσης, τονίζοντας πως «αυτή την ώρα υπάρχει ένα σχέδιο ύψους 3,7 δισ. ευρώ κονδύλια, τα οποία δαπανώνται και σχεδιάζεται να δαπανηθούν στην ευρύτερη περιοχή σε συνδυασμό και με το Σχέδιο της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης».
Στόχος η μετατροπή του παραγωγικού τομέα της Δυτικής Μακεδονίας
Όπως δήλωσε στα Μακεδονικά Νέα ο Αντιπεριφέρειάρχης Επιχειρηματικότητας και Μεταφορών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ) κ. Νικόλαος Λυσσαρίδης, σχολιάζοντας τις επενδύσεις που έχουν δρομολογηθεί «η Δυτική Μακεδονία είναι μια περιφέρεια προς μετάβαση, χρειαζόμαστε αυτά τα κονδύλια για να μετατρέψουμε τον παραγωγικό μας τομέα σε κάτι πιο καινοτόμο, πιο πράσινο και επιχειρηματικό. Το στοίχημα για εμάς σαν ΠΔΜ είναι να ολοκληρωθούν αυτές οι επενδύσεις όσο πιο γρήγορα, έτσι ώστε να έχουμε απτά αποτελέσματα και να νιώσει ο πολίτης ότι κάτι πάει να γίνει σήμερα και όχι αύριο».
Πιο συγκεκριμένα στη Δυτική Μακεδονία έχουν ολοκληρωθεί, βρίσκονται σε στάδιο εργασιών ή υπό σχεδιασμό έργα που κύρια στόχευσή τους είναι η μείωση των ανισοτήτων, το κλείσιμο της ψαλίδας ανάπτυξης και ανταγωνισμού της συγκεκριμένης Περιφέρειας με άλλες εγχώριες, αλλά και με γειτονικές περιοχές άλλων χωρών, ώστε να διασφαλιστεί η ανθεκτικότητα και βιωσιμότητα της, απέναντι στις προκλήσεις της νέας εποχής, οικονομικές, περιβαντολλογικές και κοινωνικές.
Τα μεγάλα έργα και η πορεία κατασκευής τους με φορέα υλοποίησης την ΠΔΜ
Αναλυτικότερα στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έχουν δρομολογηθεί και βρίσκονται σε στάδιο εργασιών, μελετών ή υπό σχεδιασμό, έργα αναβάθμισης και ενίσχυσης, όλων των αναπτυξιακών τομέων, αλλά και με σημαντικό κοινωνικό πρόσημο, καθώς περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, υποδομές στήριξης του πρωτογενούς τομέα, οδικής διασύνδεσης, υγείας και παιδείας, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται και προγράμματα για την τόνωση της επιχειρηματικότητας.
Τα σημαντικότερα από αυτά στα οποία συμμετέχει ως φορέας υλοποίησης και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είναι:
– Κατασκευή αρδευτικού Βόρειας Ζώνης Πολυφύτου.Έργο προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ, με άκρως θετικό αντίκτυπο στον πρωτογενή τομέα. Εκτείνεται κατά κύριο λόγο στη βορειοδυτική περιοχή της τεχνητής λίμνης Πολυφύτου, του ποταμού Αλιάκμονα, ενώ ένα μικρό τμήμα του καταλαμβάνει περιοχή που βρίσκεται στην νοτιοδυτική περιοχή αυτής, συνολικής έκτασης 37.000 στρεμμάτων. Προβλέπει την λήψη αρδευτικού νερού από τον ταμιευτήρα Ιλαρίωνα, επί του ποταμού Αλιάκμονα. Το έργο θα συμβάλει στην εξοικονόμηση αρδευτικού́ νερού́ και ενέργειας και στη μείωση της καλλιεργητικής δαπάνης. Θα αυξηθούν οι αρδευτικές εκτάσεις και οι θέσεις εργασίας.
Όπως ανέφερε στα Μακεδονικά Νέα ο κ. Λυσσαρίδης «είναι ένα σοβαρό έργο. Μας ενδιαφέρουν τα αρδευτικά έργα. Είναι προτεραιότητά μας ο αγροτικός κόσμος. Γίνεται μια μεγάλη μελέτη για τη Βόρεια αρδευτική ζώνη και ευελπιστούμε να δώσει ζωή στις περιοχές γύρω από τη λίμνη».
– Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες μελετικής ωρίμανσης για τον Κάθετο Άξονα 50 Πτολεμαΐδα – Πτολεμαΐδα. Με προϋπολογισμό 188,5 εκατ. ευρώ, το έργο περιλαμβάνει τα τμήματα: Πτολεμαΐδα – Ξινό Νερό, 31χλμ., Ξινό Νερό – Αμμοχώρι, 14,8χλμ., Αμμοχώρι – Φλώρινα, 5,5χλμ.
Όσον αφορά την πορεία υλοποίησής του, ο Αντιπεριφερειάρχης γνωστοποίησε πως «ήδη έχουμε προετοιμάσει τις μελέτες.Πριν από μερικές ημέρες πραγματοποιήθηκε συνάντηση με εκπροσώπους τηςεταιρείας Εγνατία οδός, εδώ στην Περιφέρεια, για να μπορέσουμε να λάβουμε τις τελικές μελέτες, ώστε να ολοκληρωθεί ένα έργο τεράστιας σημασίας για την περιοχή μας, που θα ενώσει την ακριτική Φλώρινα με την υπόλοιπη Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας».
– Κατασκευή Επαρχιακής Οδού Καστοριάς – Πτολεμαΐδας στο Τμήμα ρέμα Κωτούρη – όρια νομού Κοζάνης, με σήραγγα στην Κλεισούρα. Ο αρχικός προϋπολογισμός του ανερχόταν σε 71 εκατ. ευρώ, αλλά για την ολοκλήρωσή του χρειάστηκε η εξεύρεση επιπλέον χρηματοδότησης. Όπως εξηγεί ο κ. Λυσσαρίδης «το έργο αυτό χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας. Χρειάστηκε σημαντική επιπλέον χρηματοδότηση, αυξάνοντας κατά πολύ τον αρχικό προϋπολογισμό των 71 εκατ. ευρώ. Έχουμε βρει τα ανάλογα επιπλέον κονδύλια, ώστε να μπορέσει να υλοποιηθεί μέχρι το 2026».
Οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη και με την περάτωση του αναμένεται να συμβάλει τα μέγιστα στην αναβάθμιση των ενδοπεριφερειακών μετακινήσεων, στη βελτίωση των οδικών συνδέσεων των κύριων αστικών κέντρων, τη μείωση των χρονοαποστάσεων και του κόστους μεταφορών, καθώς και την αύξηση της οδικής ασφάλειας.
– Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είναι φορέας υλοποίησης μαζί με το Υπουργείο Υγείας και ενός έργου που θα ενισχύσει την υγειονομική περίθαλψη και θα αναβαθμίσει τις δομές υγείας, προσφέροντας υπηρεσίας προς την τοπική κοινωνία. Με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 20 εκατ. ευρώ, βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες για την κατασκευή της νέας πτέρυγας χειρουργικού και παθολογικού τομέα στο «Μαμάτσειο» Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης.
Αναβάθμιση των υποδομών Παιδείας και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας
Εκτός από τα έργα που η ΠΔΜ συμμετέχει σε αυτά ως φορέας υλοποίησης, έχει δρομολογηθεί και σειρά επιπλέον πολύ σημαντικών έργων υψηλού προϋπολογισμού και σημασίας, με φορείς υλοποίησης από την κεντρική διοίκηση, όπως Υπουργεία. Μεταξύ άλλων αυτά που ξεχωρίζουν για τις πολύπλευρες υπηρεσίες που θα προσφέρουν είναι:
– Στον τομέα των υποδομών παιδείας, υλοποιείται με προϋπολογισμό 105,3 εκατ. ευρώ, η Ανέγερση Φοιτητικών Εστιών στις Πανεπιστημιουπόλεις του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Το έργο βρίσκεται σε στάδιο διαγωνιστικής διαδικασίας με χρηματοδότηση μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Υπάρχουν ιδιωτικές εταιρείες που έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για το συγκεκριμένο έργο που περιλαμβάνει την κατασκευή φοιτητικών εστιών συνολικής δυναμικότητας 750 κλινών στις πανεπιστημιουπόλεις Κοζάνης (350 κλινών), Φλώρινας (150 κλινών), Καστοριάς (150 κλινών) και Πτολεμαΐδας (100 κλινών).
– Δράσεις ανάπτυξης περιοχών Δίκαιης Μετάβασης. Με φορέα υλοποίησης το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το έργο είναι προϋπολογισμού 167,2 εκατ. ευρώ και αναμένεται η ολοκλήρωση του, στα μέσα, με τέλη του 2026. Αφορά, την αποκατάσταση και μεταβίβαση εδαφών που χρησιμοποιούνταν για την εξόρυξη λιγνίτη από τη ΔΕΗ Α.Ε. στο Δημόσιο. Περιλαμβάνει εργασίες αποκατάστασης του περιβάλλοντος, μεταβίβαση των εκτάσεων και δημιουργία προϋποθέσεων για νέες επενδύσεις.
– Σημαντική είναι η επένδυση στην επιχειρηματικότητα που πραγματοποιείται στην Δυτική Μακεδονία, μέσω δράσεων 234 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης. Οι δράσεις αυτές αφορούν Ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων νέων και υπό σύσταση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, Ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων παραγωγικών επενδύσεων σε υπό σύσταση και νεοσύστατες μεγάλες επιχειρήσεις, Ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων υπό σύσταση και νεοσύστατων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, όπως και υφιστάμενων, ενίσχυση υφιστάμενων πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων και την ίδρυση και την ενίσχυση νέων υφιστάμενων πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με τον κ. Λυσσαρίδη, «μεγάλα κονδύλια πηγαίνουν προς την επιχειρηματικότητα μέσα από το πρόγραμμα της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης. Ήδη κάποια νείναι σε φάση υλοποίησης, αλλά ζητάμε κάποιες παρατάσεις, ώστε οι επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί, να ικανοποιήσουν τους χρόνους υλοποίησης». Φορέας Υλοποίησης είναι το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και χρηματοδοτικό εργαλείο το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας,
Έργα ενεργειακής επάρκειας
Η Δυτική Μακεδονία, εκσυγχρονίζεται, αλλάζει επίπεδο και αναβαθμίζεται σε υποδομές γενικότερα. Στο πλαίσιο του συνολικού προϋπολογισμού των 3,7 δισ. ευρώ, υλοποιούνται και έργα με προσανατολισμό την ενεργειακή επάρκεια.
– Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Αγωγός φυσικού αερίου υψηλής πίεσης προς τη Δυτική Μακεδονία, προϋπολογισμού 167 εκατ. ευρώ. Το έργο βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο κατασκευής με τις εργασίες να έχουν ξεπεράσει σε ποσοστό ολοκλήρωσης το 90% και όσον αφορά τον αγωγό και όσον αφορά τα έργα που συνοδεύουν την κατασκευή του αγωγού.
– Επίσης, σημαντικό έργο που θα εξασφαλίσει την επάρκεια θερμικής ενέργειας υπό τη μορφή ζεστού νερού, τροφοδοτώντας απρόσκοπτα το δίκτυο τηλεθέρμανσης, είναι η Μονάδα Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) με Μηχανές Εσωτερικής Καύσης φυσικού αερίου. Το έργο έχει προϋπολογισμένο κόστος 81,3 εκατ. ευρώ. Το δίκτυο τηλεθέρμανσης θα εγκατασταθεί στο χώρο του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού (Α.Η.Σ.) Καρδιάς, της Δημοτικής Ενότητας Δημητρίου Υψηλάντη, του Δήμου Κοζάνης.
makedonikanea.gr




