ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Δυτική Μακεδονία: Άμεση διασφάλιση της τηλεθέρμανσης σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Με στόχο την οριστική επίλυση των εκκρεμοτήτων και την εξασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των συστημάτων τηλεθέρμανσης στη Δυτική Μακεδονία, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η σύσκεψη αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της συμφωνίας που είχαν συνάψει τα εμπλεκόμενα μέρη με την κυβέρνηση και αποτελεί συνέχεια των ενεργειών που αποσκοπούν στη στήριξη των περιοχών που επηρεάζονται από τη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν κορυφαίοι κυβερνητικοί και αυτοδιοικητικοί παράγοντες, μεταξύ των οποίων ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σταύρος Παπασταύρου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκος Παπαθανάσης, ο Υφυπουργός ΠΕΝ κ. Νίκος Τσάφος, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργος Αμανατίδης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης, καθώς και οι δήμαρχοι των περιοχών που επηρεάζονται άμεσα από τη λειτουργία της τηλεθέρμανσης: Κοζάνης, Εορδαίας και Αμυνταίου.
Ρεαλιστικές λύσεις για το παρόν και το μέλλον
Η συζήτηση, που διεξήχθη σε ιδιαίτερα θετικό και εποικοδομητικό κλίμα, επιβεβαίωσε τη βούληση όλων των εμπλεκόμενων μερών για την ταχεία και αποτελεσματική διευθέτηση όλων των εκκρεμοτήτων, με στόχο τη βιωσιμότητα και τη συνέχεια των συστημάτων τηλεθέρμανσης. Ελήφθησαν συγκεκριμένες και ουσιαστικές αποφάσεις που καλύπτουν τόσο τις άμεσες ανάγκες των ενεργειακών δικτύων όσο και τη μακροπρόθεσμη λειτουργία τους.
Συγκεκριμένα, συμφωνήθηκε:
-
Η κάλυψη της ίδιας συμμετοχής των δημοτικών επιχειρήσεων, ώστε να καταστεί δυνατή η υλοποίηση των απαραίτητων υποδομών για τη λειτουργία της τηλεθέρμανσης.
-
Η δρομολόγηση των αναγκαίων κανονιστικών αποφάσεων για την επίλυση παλαιότερων οικονομικών εκκρεμοτήτων και η θέσπιση μηχανισμού κάλυψης του κόστους της μελλοντικής λειτουργίας των συστημάτων.
-
Η εγκατάσταση και λειτουργία προσωρινών λεβήτων κατά τη μεταβατική περίοδο, ώστε να μην υπάρξει καμία διακοπή στην παροχή θερμικής ενέργειας στους κατοίκους των περιοχών.
-
Η χρηματοδότηση των μόνιμων λεβήτων φυσικού αερίου, που θα ενσωματωθούν στα νέα ενεργειακά σχήματα τηλεθέρμανσης.
Οι ρυθμίσεις αυτές αφορούν άμεσα τους Δήμους Εορδαίας, Κοζάνης και Αμυνταίου, και συγκεκριμένα τις εξής δημοτικές επιχειρήσεις: τη Δημοτική Επιχείρηση Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας (ΔΕΤΗΠ), τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Κοζάνης (ΔΕΥΑΚ), τη Δημοτική Επιχείρηση Τηλεθέρμανσης Ευρύτερης Περιοχής Αμυνταίου (ΔΕΤΕΠΑ), καθώς και τη Διαδημοτική Επιχείρηση Τηλεθέρμανσης Δυτικής Μακεδονίας.
Έργο-πυλώνας του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης
Η τηλεθέρμανση αποτελεί βασικό ενεργειακό και κοινωνικό πυλώνα για τη Δυτική Μακεδονία, ιδιαίτερα καθώς η περιοχή διανύει μια κρίσιμη φάση μετάβασης από τη λιγνιτική οικονομία σε μοντέλο βιώσιμης και πράσινης ανάπτυξης. Το έργο εντάσσεται στον σχεδιασμό του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΔΑΜ), το οποίο στοχεύει στην επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας και τη δημιουργία συνθηκών ενεργειακής ασφάλειας και περιβαλλοντικής υπευθυνότητας.
Δηλώσεις πολιτικών και αυτοδιοικητικών παραγόντων
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σταύρος Παπασταύρου, υπογράμμισε τη σημασία της στενής και αποτελεσματικής συνεργασίας όλων των πλευρών, δηλώνοντας:
«Η σημερινή συνάντηση αποτελεί συνέχεια μιας υποδειγματικής και άκρως παραγωγικής συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης, της τοπικής Αυτοδιοίκησης, Βουλευτών και φορέων. Βάλαμε στο τραπέζι ρεαλιστικές λύσεις για ένα καλύτερο περιβαλλοντικά αύριο για την περιοχή και γι’ αυτό θέλω να ευχαριστήσω τον Αναπληρωτή Υπουργό, Νίκο Παπαθανάση, και τον Πρόεδρο της ΔΕΗ, Γιώργο Στάσση, για τη συμβολή τους».
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας κ. Νίκος Παπαθανάσης επεσήμανε τη σημασία της χρηματοδοτικής κάλυψης των απαραίτητων έργων:
«Σε συνεννόηση με τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, μεριμνούμε για την κάλυψη μέρους της αναγκαίας χρηματοδότησης για την υλοποίηση του απαιτούμενου έργου της προμήθειας λεβήτων φυσικού αερίου».
Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργος Αμανατίδης χαρακτήρισε τη σύσκεψη «πολύ παραγωγική», σημειώνοντας ότι:
«Η Κυβέρνηση, δια της παρουσίας των Υπουργών, επιβεβαιώνει τη βούλησή της για σταθερή στήριξη της Δυτικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο μιας σημαντικής προσπάθειας, που γίνεται με πρόγραμμα και με τους αναγκαίους πόρους».
Ιδιαίτερη μνεία έκανε και στη συμβολή της ΔΕΗ, η οποία ανέλαβε να καλύψει μέρος των δαπανών που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του ενεργειακού σχεδιασμού της περιοχής.
Επόμενα βήματα
Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν πως η υλοποίηση των παραπάνω αποφάσεων πρέπει να κινηθεί με ταχύτατους ρυθμούς, ώστε οι τοπικές κοινωνίες να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα κατά την επόμενη χειμερινή περίοδο. Η διασφάλιση της λειτουργίας της τηλεθέρμανσης, με περιβαλλοντικά βιώσιμο τρόπο, αποτελεί ζήτημα όχι μόνο τεχνικό ή οικονομικό, αλλά και κοινωνικό, δεδομένου του σημαντικού ρόλου που έχει για την καθημερινότητα των πολιτών και την οικονομική δραστηριότητα της περιοχής.
Η Δυτική Μακεδονία βρίσκεται στο επίκεντρο της ενεργειακής μετάβασης της χώρας και οι αποφάσεις αυτής της σύσκεψης σηματοδοτούν ένα σταθερό βήμα προς ένα μέλλον καθαρής ενέργειας, δίκαιης ανάπτυξης και ενεργειακής αυτάρκειας για τις τοπικές κοινωνίες.
