Κατά την εισήγησή του στην ημερίδα με τίτλο «Προστασία, ανάδειξη και διαχείριση της Βιομηχανικής Κληρονομιάς των Τρικάλων – Προς ένα Εθνικό Δίκτυο Ο.Τ.Α.», ο κ. Μαλούτας αναφέρθηκε στη  σημασία που δίνει ο Δήμος Κοζάνης στην ανάδειξη νέων αναπτυξιακών δεδομένων μετά την περίοδο απεξάρτησης από τον λιγνίτη, μέσω της προστασίας και αξιοποίησης της βιομηχανικής κληρονομιάς.

Επιπλέον, ο δήμαρχος Κοζάνης αναφέρθηκε στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με την οποία υιοθετήθηκε το κείμενο  Διακήρυξης Αρχών του Δικτύου για την προστασία της Βιομηχανικής Κληρονομιάς.

«Η χρήση δίνει ζωή στα μνημεία». «Ο μύλος Ματσόπουλου είναι το ωραιότερο σημείο των Τρικάλων». Αυτές οι φράσεις του Δημάρχου Τρικκαίων και προέδρου  της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου, χαρακτήρισαν τη διπλής σημασίας εκδήλωση για τη βιομηχανική κληρονομιά στα Τρίκαλα.

Σημειώνεται, ότι στόχος του δικτύου είναι η θεσμική προστασία, καθώς και η ανάδειξη και προβολή της βιομηχανικής κληρονομιάς, μέσω συνεργασιών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Παράλληλα, το δίκτυο θα επιδιώξει να παραμείνουν ως επισκέψιμοι χώροι και «ενεργά» μνημεία, τα βιομηχανικά μνημεία της χώρας, που αποτελούν την βιομηχανική της ιστορία και κληρονομιά.